Για ένα σταθερό (solid) σύνολο αποτελεσμάτων α’ τριμήνου κάνει λόγο η Euroxx, αναφορικά με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το οποίο όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή ήταν «σε γενικές γραμμές σύμφωνο με τις εκτιμήσεις μας».
Ο Όμιλος επέδειξε σταθερή οικονομική ανάπτυξη, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις παραχωρήσεις να ηγούνται της κερδοφορίας, αντισταθμίζοντας τη χαμηλότερη συμβολή της θερμικής ενέργειας λόγω του πιο ομαλοποιημένου περιβάλλοντος τιμών ενέργειας και της προγραμματισμένης συντήρησης των εγκαταστάσεων.
Με το βλέμμα στο μέλλον, η Euroxx αναμένει τις υπογραφές για τις δύο παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων (Αττική και Εγνατία Οδός) εντός του 2024.
Από τον περασμένο Ιανουάριο, ο τίτλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει «ανέβει» κατά 20% και παρουσιάζει δυνατότητες για περαιτέρω άνοδο (upside potential) κατά 22%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Euroxx. Σε αυτό το πλαίσιο, παραμένει overweight για τη μετοχή.
Πιο συγκεκριμένα, η χρηματιστηριακή εταιρεία δίνει τιμή στόχο 20,2 ευρώ για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που αποτελεί upside 22,72% σε σύγκριση με το κλείσιμο της 29 Μαΐου στα 16,46 ευρώ.
Τα σημεία «κλειδιά» των αποτελεσμάτων
Τα έσοδα α’ τριμήνου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανήλθαν σε 748 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 9% σε ετήσια βάση, αντανακλώντας τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, με ισχυρή συμβολή από τους κλάδους των ΑΠΕ και των παραχωρήσεων.
Ο Όμιλος ανέφερε adj. (προσαρμοσμένα) EBITDA αυξημένα κατά 20% σε ετήσια βάση, στα 148 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της Euroxx κατά περίπου 9%. Τα EBIT του Ομίλου ανήλθαν στα 98,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 27% σε ετήσια βάση, με κέρδη προ φόρων στα 62 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 3% λόγω των υψηλότερων εξόδων χρηματοδότησης για επενδύσεις. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 34,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 51% σε ετήσια βάση και 5% πάνω από τις εκτιμήσεις της Euroxx.
Η χρηματιστηριακή τονίζει επίσης πως ο ισολογισμός της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παραμένει ισχυρός. Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 24 Μαρτίου ανερχόταν στο 1,6 δισ. ευρώ, αμετάβλητος σε σύγκριση με το 2023, με τον δείκτη net debt/adj. EBITDA (καθαρό χρέος προς προσαρμοσμένο EBITDA) στο 2,6x. Στη βάση της μητρικής εταιρείας, η ταμειακή θέση διαμορφωνόταν στα 627 εκατ. ευρώ, με τον καθαρό δανεισμό στα 293 εκατ. ευρώ.
Η εικόνα ανά κλάδο
Οι ΑΠΕ και οι παραχωρήσεις ξεχώρισαν ως προς την αύξηση των εσόδων, με αμφότερους τους κλάδους να σημειώνουν άνοδο 40% και 27%, αντίστοιχα. Τα έσοδα από την παραγωγή θερμικής ενέργειας ήταν χαμηλότερα κατά 13% σε ετήσια βάση, αντανακλώντας τις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας, ενώ οι κατασκευές παρέμειναν σταθερές (flat).
Όσον αφορά την κερδοφορία, σύμφωνα με την Euroxx, το αφήγημα παραμένει άθικτο, με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να καταγράφει αύξηση των EBITDA κατά 47% σε ετήσια βάση λόγω των υψηλότερων συντελεστών εγκατεστημένης ισχύος και φορτίου, ενώ οι παραχωρήσεις αυξάνονται επίσης κατά 37% σε ετήσια βάση λόγω της υγιούς αύξησης της κυκλοφορίας και της προσαρμογής των τιμολογίων.
Ο τομέας των κατασκευών παρέμεινε σε γενικές γραμμές flat, με το ανεκτέλεστο υπόλοιπο να φτάνει πλέον τα 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,8 δισ. ευρώ είναι προς υπογραφή. Η συμβατική παραγωγή ήταν χαμηλότερη κατά 5% σε ετήσια βάση, στα 19,5 εκατ. ευρώ, λόγω των χαμηλότερων τιμών ενέργειας και της προγραμματισμένης συντήρησης για ένα από τα δύο CCGTs.
Η Heron, ο βραχίονας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, συνεχίζει να κερδίζει μερίδιο στην αγορά, φτάνοντας το 12% το Μάρτιο του 2024 από 10,8% το Δεκέμβριο του 2023. Από τα EBITDA ύψους 19,5 εκατ. ευρώ, το 86% αφορούσε στην προμήθεια της Heron (πώληση 1,4 TWh) και το υπόλοιπο 14% στην παραγωγή (0,3 TWh παρήχθη το α’ τρίμηνο από 0,4 TWh το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023).
Διαβάστε ακόμη
Microsoft: 3 στους 4 εργαζόμενους χρησιμοποιούν πλέον AI στην εργασία τους
Ξεκίνησε το 2ο TBM της Άκτωρ σε στρατηγικής σημασίας διευρωπαϊκό σιδηροδρομικό άξονα
Παιδικές κατασκηνώσεις ΔΥΠΑ: Ανακοινώθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ