H Eurobank Equities εξηγεί ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει χάσει περίπου 3% από τις αρχές Αυγούστου, υποαποδίδοντας σημαντικά έναντι της ευρύτερης Ευρώπης (Stoxx 600 +0,7%) και των αγορών της περιφέρειας. Η απόδοση επιβαρύνθηκε κυρίως από τις τράπεζες, οι οποίες υποχώρησαν κατά 7% περίπου κατά την περίοδο αυτή, έναντι απόδοσης 4% περίπου που κατέγραψαν οι ομοειδείς τους στην ΕΕ.
Οι μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες έχουν επίσης «κολλήσει», με μικρό αριθμό εταιρειών να σημειώνουν κέρδη από τον Αύγουστο (κυρίως από το χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης). Αξιοσημείωτο είναι ότι η κίνηση αυτή δεν συνάδει με τα θεμελιώδη μεγέθη, καθώς οι περισσότερες εταιρείες ανακοίνωσαν υγιή αποτελέσματα β’ τριμήνου. Η σχετική υποαπόδοση το β’ τρίμηνο έχει φέρει τη συνολική απόδοση του δείκτη ASE από την αρχή του έτους σε γενικές γραμμές στο ίδιο επίπεδο με τον Stoxx 600 ( περίπου 11%).
«Στο ερώτημα, οδηγεί στην υποαπόδοση, η ισχυρή δυναμική κατά το α’ τρίμηνο διακόπηκε κάπως από τη διάθεση της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Πειραιώς τον Μάρτιο, ακολουθούμενη από άλλες τοποθετήσεις τον Μάιο (Metlen, Jumbo). Αυτά τα γεγονότα ρευστότητας δημιούργησαν ένα πλεόνασμα προσφοράς που φαίνεται να επιβάρυνε την ελληνική αγορά, ελλείψει αυξημένης αγοραστικής διάθεσης.
Το τελευταίο ήταν επίσης αποτέλεσμα της απόφασης του MSCI να απέχει από την τοποθέτηση της Ελλάδας σε λίστα παρακολούθησης για πιθανή αναβάθμιση, αναβάλλοντας έτσι έναν βασικό καταλύτη για τη μείωση των ασφαλίστρων κινδύνου, ενώ οδήγησε σε περιορισμένες καθαρές εισροές από το εξωτερικό φέτος (εξαιρουμένης της τοποθέτησης της Πειραιώς).
Όσον αφορά το υπόλοιπο του έτους, φαίνεται ότι υπάρχει μια σειρά προσφορών μετοχών συνολικού ύψους άνω του 1,2 δισ. ευρώ (που αφορούν κυρίως τις ΕΤΕ, Κύπρου και ενδεχομένως Cenergy, Trade Estates, Κρι-Κρι), γεγονός που θα επιβαρύνει την αγορά που απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης από το εξωτερικό. Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι το ΧΑ θα διαπραγματεύεται σε εύρος τιμών μέχρι το τέλος του έτους, προτού το νέο χρήμα από το εξωτερικό μπει στην αγορά το α’ εξάμηνο του 2025 (με την ελπίδα ότι ο MSCI θα τοποθετήσει επιτέλους το ΧΑ στη λίστα παρακολούθησης για ταξινόμηση προς το Developed)», εκτιμά η χρηματιστηριακή.
Η χρηματιστηριακή θεωρεί ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν προσωρινές οπισθοδρομήσεις.
Η θεμελιώδης ιστορία παραμένει άθικτη κατά την άποψή τους, υποστηριζόμενη από:
1) Ένα υγιές μακροοικονομικό υπόβαθρο (ανάπτυξη άνω του 2% του ΑΕΠ, ανώτερο προφίλ έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης),
2) Συνεχιζόμενη δημοσιονομική πειθαρχία (πρωτογενές πλεόνασμα δυνητικά κοντά στο 2,5% φέτος και άνω του 2% μεσοπρόθεσμα),
3) Ευνοϊκή δυναμική του χρέους (δεν υπάρχουν σημαντικές αποπληρωμές τα επόμενα χρόνια, ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κάτω από 10% του ΑΕΠ έως το 2027),
4) Ελκυστικές αποτιμήσεις, τόσο σε απόλυτη, όσο και σε σχετική βάση, με τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις χαμηλότερα επίπεδα από 6 φορές τον δείκτη EV/EBITDA (περίπου 20% discount έναντι του δικού τους ιστορικού και περίπου 30% discount έναντι των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ) και τις τράπεζες σε 5-6 φορές τον δείκτη PE και περίπου 0,56-0,88 φορές τον δείκτη P/TBV, 17-47% έκπτωση έναντι των ομοειδών της περιφέρειας (περίπου 30% κατά μέσο όρο).
«Έχοντας αυτά κατά νου, προτιμούμε την έκθεση σε ονόματα με ισχυρή δυναμική κερδών, λογικό βαθμό ορατότητας κερδών και στήριξη των αποδόσεων, καθώς και σε ονόματα όπου βλέπουμε σημαντικές διαταραχές αποτίμησης. Υποστηρίζουμε, λοιπόν, μια υπερεπενδεδυμένη θέση στην Τράπεζα Πειραιώς (σταθερή παράδοση, δημιουργία κεφαλαίου, φθηνή αποτίμηση), τη ΔΕΗ (καλή λειτουργική εκτέλεση, εξαγορές και συγχωνεύσεις που αυξάνουν την αξία), την Jumbo (πολύ ελκυστική απόδοση κινδύνου, με τις μετοχές να ενσωματώνουν καταστροφή αξίας στο μέλλον, επικείμενη επαναγορά προσφέρει επίσης προστασία κατά την πτώση), Metlen (αναζωογονημένη δυναμική το γ’ τρίμηνο, εισαγωγή στο εξωτερικό το α’ εξάμηνο του 2025), και Τιτάν (φθηνή έκθεση στις δαπάνες για υποδομές στις ΗΠΑ, κυκλική ανάκαμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, επαναξιολόγηση μετά την εισαγωγή της Τιτάν Αμερικής στις ΗΠΑ το α’ τρίμηνο του 2025). Από το χαμηλότερο φάσμα της κεφαλαιοποίησης της αγοράς, συνηγορούμε υπέρ της επιλεκτικής αγοράς σε εταιρείες με ισχυρά κέρδη και πολύ ισχυρούς ισολογισμούς (Σαράντης, Κρι Κρι)», καταλήγει η Eurobank Equities.
Διαβάστε ακόμη
Ελβετικά ρολόγια: Ανησυχία για τη «βουτιά» στις εξαγωγές – Ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας
Η ιστορία των Canadair – Πώς επιστρέφει στην παραγωγή – Πότε θα έρθουν στην Ελλάδα
Μείωση στις εισφορές: Οσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι – Παραδείγματα για μισθωτούς
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα