Το 2022 και παρά το χθεσινό sell-off, ξεκίνησε ενθαρρυντικά (ΓΔ +2,4% ytd) με τους επενδυτές να επιθυμούν να αυξήσoυν την έκθεση τους σε ελληνικά assets , ξεκινώντας από μια «καθαρή» αφετηρία, αναφέρει η Eurobank Equities σε νέο της report.
Η Ελλάδα, σημειώνεται, έχει επίσης επωφεληθεί από τη γενική στροφή προς την μετοχική αξία, όπως δείχνει η υπεραπόδοση του τραπεζικού τομέα (GR banks +9% ytd). Κοιτάζοντας μπροστά, η πορεία το 2022 είναι πιθανό να είναι κάπως ανώμαλη, εκτιμά η Eurobank Equities, δεδομένου του πιο περίπλοκου πολιτικού σκηνικού, της αύξησης των αποδόσεων και του πληθωρισμού.
Ωστόσο, είμαστε αρκετά θετικοί για την ελληνική αγορά δεδομένου:
1) τις θετικές μακροοικονομικές προοπτικές (ΑΕΠ 4. 5-5% το 2022), οι οποίες θα πρέπει να διεισδύσουν σε διψήφια αύξηση EBITDA για τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις το 2022-23
2) την αναπτυξιακή ώθηση από το RRF, η οποία θα πρέπει να προωθήσει περαιτέρω τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας
3) τις ελκυστικές αποτιμήσεις, τόσο σε απόλυτη (μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις σε c7x EV/EBITDA, σύμφωνα με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο τους, ασφάλιστρο κινδύνου μετοχών σε >6%) όσο και σε σχετική βάση (ελληνικές μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις με έκπτωση c30% έναντι των ανταγωνιστών τους),
4) χαμηλή τοποθέτηση των επενδυτών (καθαρές τοποθετήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ από ξένους θεσμικούς επενδυτές το 2018-21), 5) η ορατή πορεία της Ελλάδας προς την επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους 12-18 μήνες, η οποία θα πρέπει να βελτιώσει την αντίληψη κινδύνου για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.
Τράπεζες: Build Back Better
Μετά από μια χρονιά ορόσημο που χαρακτηρίστηκε από την αξιοσημείωτη πρόοδο στην εξυγίανση του ισολογισμού, αναμένουμε ότι το επίκεντρο θα μετατοπιστεί στην κερδοφορία, με τις προοπτικές να φαίνονται αρκετά θετικές. Η Eurobank Equities προβλέπει μια σειρά από σημαντικούς ευνοϊκούς ανέμους μπροστά μας, και συγκεκριμένα:
i) τη μακροοικονομική ανάκαμψη που υποστηρίζεται από τις αποφάσεις του RRF της ΕΕ και της ΕΚΤ,
ii) τις αναβαθμίσεις αξιολογήσεων, iii) την πιθανή έναρξη της διαδικασίας επανακρατικοποίησης του τομέα από το ΤΧΣ,
iv) τη διεθνή στροφή σε μετοχές αξίας εν αναμονή υψηλότερων επιτοκίων.
Συνεπώς, διατηρεί η Eurobank Equities εποικοδομητική στάση για τις τράπεζες, αναμένοντας ότι ο κλάδος θα ανατιμηθεί κατά τη διάρκεια του έτους, δεδομένης της ελκυστικής αποτίμησης 0,5x 2022e P/TBV.
Κορυφαίες επιλογές
Η Eurobank Equities αναμένει ότι οι διακυμάνσεις στην αντίληψη του κινδύνου θα δημιουργήσουν αρκετές ευκαιρίες για απόδοση κατά τη διάρκεια του έτους. Έχοντας επαναβαθμολογήσει τις συστάσεις της για τις κορυφαίες επιλογές, η χρηματιστηριακή δίνει στο χαρτοφυλάκιό που επιλέγει μια προκυκλική κλίση προσθέτοντας τη Fourlis (αποκρυστάλλωση αξίας από την απόσχιση της REIC). Συνολικά, σε αυτό το στάδιο συνιστά έκθεση στα ακόλουθα:
1) μετοχές με υψηλές και διατηρήσιμες μερισματικές αποδόσεις, με περιορισμένες επιπτώσεις από τον πληθωρισμό του κόστους (π.χ. ΟΠΑΠ),
2) μετοχές που σχετίζονται με την πολιτική και προσφέρουν έκθεση στην πράσινη μετάβαση (ΔΕΗ, Μυτιληναίος),
3) τράπεζες, ενόψει της εξομάλυνσης των κερδών, της πιστωτικής επέκτασης και της ακόμη ελκυστικής αποτίμησης (ΕΤΕ),
4) ιστορίες επαναλειτουργίας/κυκλικές μετοχές (ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Fourlis).
Οι τιμές στόχοι είναι 14,7 ευρώ για την ΟΠΑΠ με 24% περιθώριο, ΔΕΗ 14,50 ευρώ 65% περιθώριο, ΕΤΕ 4,20 ευρώ με 30% περιθώριο, Μυτιληναίος 22 ευρώ τιμή στόχος με 47/% περιθώριο ανόδου, Motor Oil 17 ευρώ με 19% περιθώριο ανόδου και τέλος Fourlis 6,20 ευρώ με 46% περιθώριο ανόδου,
Περιπετειώδης χρονιά
Το 2021 ήταν μια αρκετά περιπετειώδης χρονιά, με διακυμάνσεις στην αντίληψη του κινδύνου, καθώς τον αρχικό ενθουσιασμό για την πρόοδο των εμβολίων ακολούθησαν ανησυχίες για τον πληθωρισμό, μια στροφή στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας (Fed) και τον αντίκτυπο από τη μετάλλαξη Omicron, εξηγεί η Eurobank Equities.
Ως αποτέλεσμα, μετά από μια απόδοση 12% μέχρι τα μέσα Μαΐου 2021, οι ελληνικές μετοχές παρέμειναν στάσιμες στο υπόλοιπο του έτους, επηρεαζόμενες από τη γενική διάθεση μείωσης του ρίσκου και κάποιους ιδιόμορφους αντίθετους ανέμους (διαρροή ρευστότητας από αυξήσεις κεφαλαίου και δραστηριότητα εκδόσεων στην πιστωτική πλευρά). Συνολικά, το ΧΑ έκλεισε το έτος με συνολική απόδοση 12%, μια κάπως χλιαρή επίδοση στο πλαίσιο των κερδών >20% που κατέγραψαν αρκετές άλλες αγορές, καταλήγει η έκθεση.
Διαβάστε ακόμη:
Deutsche Bank: Μέσα στο 2022 η αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ
Αυτοί είναι οι 25 (βασικοί) φόροι που πληρώνετε για το ακίνητό σας (πίνακας)