«Φωτιά» βάζει στο πετρέλαιο ο πόλεμος στην Ουκρανία. Νέο άλμα καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, που εκτοξεύονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2014. Η τιμή του μπρεντ ενισχύεται άνω του 6% ή κατά 6 δολάρια, στα 113 δολάρια το βαρέλι, ενώ εκείνη του αμερικανικού αργού καταγράφει ανάλογη άνοδο ξεπερνώντας τα 109 δολάρια το βαρέλι (συγκεκριμένα στα 109,65 δολ.). Αναλυτές εκτιμούν ότι το πετρέλαιο ίσως αγγίξει και τα 150 δολάρια το βαρέλι.
Αποδέσμευση αποθεμάτων από ΗΠΑ
Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε εν τω μεταξύ ότι οι ΗΠΑ μπορεί να διαθέσουν ακόμη 30 εκατομμύρια βαρέλια αργού από τα στρατηγικά τους αποθέματα «εάν είναι απαραίτητο» για να σταθεροποιηθεί η αγορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν με άλλες 30 χώρες για να αποδεσμευθούν 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα αποθέματα σε όλο τον κόσμο. Η Αμερική θα ηγηθεί σε αυτή την προσπάθεια, αποδεσμεύοντας (επιπλέον) 30 εκατομμύρια βαρέλια» από τα στρατηγικά αποθέματά της, είπε ο αρχηγός του κράτους απευθυνόμενος στα μέλη του Κογκρέσου κατά την πρώτη του ομιλία για την Κατάσταση του Εθνους. Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον είναι «έτοιμη να κάνει περισσότερα», εάν κρίνει πως είναι «απαραίτητο».
Υποχωρεί ο χρυσός – Ενισχύεται το δολάριο
Στις πρωινές συναλλαγές της Ασίας ο χρυσός υποχωρούσε ενώ η αξία του δολαρίου ενισχυόταν, υπερτερώντας της ζήτησης για το πολύτιμο μέταλλο που αποτελεί ασφαλές καταφύγιο εν μέσω της εντεινόμενης σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας.
Η τιμή σποτ του χρυσού σημείωσε απώλειες 0,4% στα 1.935,38 δολ/ουγγιά ενώ τα futures του πολύτιμου μετάλλου υποχώρησαν 0,4% στα 1.936,50 δολ.
Όπως αναφέρει, πάντως, το Bloomberg, παρά τις σημερινές απώλειες, το πολύτιμο μέταλλο εξακολουθεί να κινείται κοντά στα υψηλά 13 μηνών, λόγω των φόβων ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενδέχεται να γίνει ακόμα πιο βίαιη, υποβοηθώντας τη ζήτηση για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τις πιθανές συνέπειες και τις κυρώσεις.
Τον Φεβρουάριο, ο χρυσός ενισχύθηκε κατά 6,5%, φτάνοντας σε υψηλό 18 μηνών και στα 1.973,96 δολ/ουγγιά την περασμένη εβδομάδα.
Την ίδια ώρα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύθηκε σε υψηλό 20 μηνών χθες Τρίτη, κάνοντας τον χρυσό λιγότερο ελκυστικό για κατόχους άλλων νομισμάτων.
Στα υπόλοιπα μέταλλα, το παλλάδιο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή καταλυτών για αυτοκίνητα ενισχύθηκε 1,2% στα 2.612,18 δολάρια, ενώ την Τρίτη έφτασε σε υψηλό επτά μηνών ήτοι στα 2.722,79 δολάρια.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία είναι ο Νο1 παραγωγός παλλαδίου στον κόσμο, με την εταιρεία Nornickel που έχει έδρα στη Μόσχα να έχει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής το 2021.
Η τιμή σποτ για το ασήμι υποχώρησε 0,9% στα 25,15 δολ/ουγγιά, ενώ η πλατίνα ενισχύθηκε κατά 0,1% στα 1.053,79 δολ.
Αμηχανία στις ευρωαγορές
Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν σε μεικτό έδαφος καθώς η γεωπολιτική κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνεχίζεται.
Ο πανευρωπαικός Stoxx 600 καταγράφει οριακές κινήσεις, εναλλασσόμενος από το θετικό στο αρνητικό έδαφος. Ο βρετανικός FTSE αναμένεται με άνοδο 0,80%, ο γερμανικός DAX με απώλειες 0,76%7 και ο γαλλικός CAC 40 με απώλειες 0,16%.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ασιατικές αγορές κινήθηκαν επίσης σε μεικτό έδαφος, με τις μετοχές στα χρηματιστήρια της περιφέρειας Ασίας – Ειρηνικού να πλήττονται από τις ανησυχίες για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.
Χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με μεγάλες απώλειες, άνω του 2% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, καθώς ο ρωσικός στρατός έκανε προέλαση προς την ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο.
Στο τραπέζι το πλαφόν κέρδους στα καύσιμα
Την επιβολή πλαφόν κέρδους στα καύσιμα και σε όποιο προϊόν σχετίζεται ή επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως τα σιτηρά, θα ανακοινώσει άμεσα η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αργά χθες το βράδυ. Διευκρίνισε ότι η σχετική διάταξη – τροπολογία είναι έτοιμη και θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.
Διαβάστε ακόμη
Όταν ο Αλέξης… λέει αλήθεια, ο Αρτούρ κάνει τον ανήξερο και ο δαίμων χτυπάει τους πλειστηριασμούς!
Αναλυτές: Τα επενδυτικά tips εν καιρώ πολέμου και η «ανίκανη» κεντρική τράπεζα της Ρωσίας