search icon

Αγορές

Έρευνα TRM Labs: Ο σκοτεινός κόσμος των κρυπτονομισμάτων (γραφήματα)

Τουλάχιστον 9 δισ. δολάρια κέρδισαν οι απατεώνες σε έναν χρόνο - Κλοπές, απάτες τύπου πυραμίδας, αλλά και χρηματοδότηση τρομοκρατίας - Τι αποκαλύπτει έρευνα της TRM Labs

Τουλάχιστον 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα κατευθύνθηκαν σε κλοπές και απάτες το 2022.

Η συντριπτική πλειοψηφία τους, όπως καταδεικνύει έρευνα της TRM Labs, αφορούσε απάτες τύπου «πυραμίδας», ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και το στοιχείο ότι ένα ποσό ύψους τουλάχιστον 3,32 εκατομμυρίων δολαρίων σε cryptos, κατευθύνθηκε σε ιστότοπους σχετικούς με παιδική πορνογραφία…

Η έρευνα της φίρμας ρίχνει -έστω κατά ένα μέρος- φως στο σκοτεινό προσωπείο των κρυπτονομισμάτων. Κι αυτό γιατί συμπεραίνει ότι οι κακοποιοί πάσης φύσεως εκμεταλλεύονται την τεχνολογία blockchain και την πληθώρα των κρυπτονομισμάτων για να αρπάξουν χρήματα από ανυποψίαστα θύματα, ή για να χρηματοδοτήσουν τις παράνομες δραστηριότητές τους. Κάτι που, όχι τυχαία, είχε τονίσει μετ’ επιτάσεως σε ανύποπτο χρόνο η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν.

Ο κόσμος των cryptos, λοιπόν, δεν είναι καθόλου αγγελικά πλασμένος. Δεν είναι καν ο «χαμένος παράδεισος», όπως χαρακτήρισε πρόσφατα το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων, το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φάμπιο Πανέτα, ζητώντας τη ρύθμισή του και την άρση της ανωνυμίας πίσω από τις συναλλαγές. Είναι ένας κόσμος σκοτεινός και επικίνδυνος.

Ένας σκοτεινός κόσμος ο οποίος μεγαλώνει δυσανάλογα από την ανάπτυξη του οικοσυστήματος, καθώς εύκολα μπορεί να παρατηρήσει κανείς ότι παρά τον κρυπτο-χειμώνα που έφερε τεράστιες ζημιές στους επενδυτές και δη τους retail (μόνο το 2022 εκτιμάται ότι οι επενδυτές έχασαν περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε crypto assets!), τα κέρδη των απατεώνων (χάκερς και σκάμερς) στο ίδιο διάστημα έχουν εκτοξευθεί.

Οι ερευνητές της TRM Labs αναφέρουν ότι από τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια -πάντα σε κρυπτονομίσματα- που εστάλησαν σε διευθύνσεις οι οποίες σχετίζονται με διάφορες απάτες το περασμένο έτος, τα 7,8 δισεκατομμύρια αρπάχτηκαν από ανθρώπους που έπεσαν θύματα απατών τύπου πυραμίδας (Ponzi Schemes). Οι κακοποιοί, σε αντίθεση με το παρελθόν, δεν χρησιμοποιούν πια bitcoin, αλλά συχνότερα χρησιμοποιούν USDT που βασίζονται στο Tron blockchain.

 

Το μερίδιο του bitcoin σε τέτοια εγκλήματα μειώθηκε από 97% το 2016 σε 19% το 2022, αναφέρει η έκθεση της TRM: «Το 2016, τα δύο τρίτα του όγκου των χακαρισμάτων σε κρυπτονομίσματα αφορούσαν το Bitcoin– το 2022, το αντίστοιχο ποσό αντιστοιχούσε μόλις στο 3%, με το Ethereum (68%) και την Binance Smart Chain (19%) να κυριαρχούν», αναφέρεται στην έκθεση. Η TRM διαπίστωσε επίσης ότι το Bitcoin δεν είναι πλέον το προτιμώμενο νόμισμα για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, αλλά το USDT στο Tron.

Ο λόγος αυτής της «μετακίνησης» είναι η εξασφάλιση της ανωνυμίας τους: Για να καλύψουν τα ίχνη τους, οι κρυπτο- εγκληματίες βασίζονται όλο και περισσότερο στο λεγόμενο chain hopping, μετακινώντας χρήματα από το ένα blockchain στο άλλο, ώστε να είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν τα κεφάλαια και οι αποδέκτες τους.

Πάντως το bitcoin διατηρεί τα σκήπτρα του «βασιλιά» σε ορισμένες από τις σκοτεινές γωνιές του υποκόσμου. Οι ερευνητές της TRM Labs αναφέρουν ότι στα ρωσικά darknet marketplaces (κατέχουν το 80% της «αγοράς»), το bitcoin είναι το πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα που γίνεται δεκτό για πληρωμή ναρκωτικών και άλλων παράνομων αγαθών. Στη Δύση, αντίστοιχα, αρκετά δημοφιλές είναι και το monero – αν και το συνολικό μερίδιο της οικονομίας του darknet είναι σημαντικά μικρότερο, σύμφωνα με την TRM.

Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι ένα ποσό που ξεπερνά τα 3,32 εκατομμύρια δολάρια κατευθύνθηκε σε ιστότοπους με CSAM (Child Sexual Abusal Materials), δηλαδή sites παιδικής πορνογραφίας, το 2022. Το μόνο «παρήγορο» σε αυτό είναι ότι η έρευνα συμπεραίνει πως σε ποσοστό μεγαλύτερο των 2/3 του παραπάνω ποσού, τα χρήματα κατέληξαν όχι σε sites παιδικής πορνογραφίας, αλλά σε σκάμερς που υποδύθηκαν τους vendors CSAM και πούλησαν πρόσβαση σε υλικό που δεν υπήρχε.

Σε ό,τι αφορά την τρομοκρατία, η χρήση του bitcoin για τη χρηματοδότησή της αυξήθηκε κατά 78% το 2022, ενώ του Tether κατά 240%.

Διαβάστε ακόμη

Τραπεζικές μετοχές: Αποδόσεις μεταξύ 44% και 110% στο α’ μισό του 2023 – Οι λόγοι πίσω από την άνοδο

Τα σύννεφα «πυκνώνουν» στην Ευρωζώνη – Τα υψηλά επιτόκια αναζωπυρώνουν τους φόβους για ύφεση

Ελβετικός Τύπος: Η UBS δεν σχεδιάζει IPO της εγχώριας μονάδας της Credit Suisse

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version