Επιταχύνεται η διαδικασία για τη δημιουργία και έκδοση του ψηφιακού ευρώ ενόψει και της δημιουργίας ψηφιακών νομισμάτων από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου. Η ιδέα ενός ψηφιακού νομίσματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια, με πολλές χώρες να διερευνούν τα πιθανά οφέλη και μειονεκτήματα ενός τέτοιου συστήματος.
Το ψηφιακό ευρώ δεν θα αντικαθιστά τα μετρητά, αλλά θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς αυτά, καθώς θα αποτελεί μια πρόσθετη και ευκολότερη επιλογή πληρωμής ενώ οι πολίτες θα το χρησιμοποιούν χωρίς χρέωση για τις βασικές πληρωμές τους σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.
Το σχέδιο για την επιτάχυνση της έκδοσης αποκάλυψε πρόσφατα η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προσδιορίζοντας τον προσεχή Οκτώβριο ως χρόνο λήψης αποφάσεων, ενώ ιδιαίτερα σημαντική θεωρούν την εφαρμογή του και οι Γερμανοί.
Το χρονοδιάγραμμα
Για να χρησιμοποιηθεί το ψηφιακό ευρώ ως ενιαίο νόμισμα, ταυτόχρονα με τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα, απαιτείται κανονισμός, κατόπιν πρότασης της Επιτροπής. Για τον κανονισμό, θα εκπονηθεί εκτίμηση επιπτώσεων, η οποία θα υποστηριχθεί από διαβουλεύσεις που θα πραγματοποιηθούν τόσο με την Επιτροπή όσο και με την ΕΚΤ. Αυτή την περίοδο συζητείται η μορφή που θα μπορούσε να έχει το ψηφιακό ευρώ.
Koμισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα έχουν συμφωνήσει ότι το ψηφιακό ευρώ:
- Θα δώσει μια πρόσθετη και ευκολότερη επιλογή πληρωμής, συμβάλλοντας στην προσβασιμότητα και την ενσωμάτωση.
- Θα είναι ένα γρήγορο, εύκολο και ασφαλές μέσο για τις καθημερινές πληρωμές.
- Θα στηρίξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας και θα ενθάρρυνε ενεργά την καινοτομία στις πληρωμές λιανικής.
- Θα συνδυάσει την αποδοτικότητα ενός ψηφιακού μέσου πληρωμών με την ασφάλεια του χρήματος κεντρικής τράπεζας.
Διαβάστε ακόμη:
Στεγαστικά δάνεια: «Ομπρέλα» προστασίας για σχεδόν 400.000 δανειολήπτες – Πότε παγώνουν τα επιτόκια