search icon

Αγορές

Έρχεται νέα υποβάθμιση για τις ΗΠΑ; – «Σε χειρότερη θέση η οικονομία σε σχέση με το 2011»

Εκείνη την χρονιά ο S&P είχε υποβαθμίσει τις ΗΠΑ κατά μία βαθμίδα, στερώντας το «AAA»

Ως σήμα πιθανής υποβάθμισης της αξιολόγησης των ΗΠΑ μπορεί να εκληφθούν οι δηλώσεις του πρώην προέδρου του Standard & Poor’s, ο οποίος το 2011 στέρησε στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη την κορυφαία αξιολόγηση «ΑΑΑ».

Ο Τζον Τσάμπερς, μιλώντας την Τρίτη στο CNBC, παραδέχθηκε ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σήμερα σε χειρότερη θέση σε σχέση με ό,τι βρισκόταν το 2011, όταν και δέχθηκε το «πλήγμα» από τον S&P.

Η Νο.1 οικονομία του πλανήτη αντιμετωπίζει για ακόμη μία φορά την προοπτική ενός κυβερνητικού «lockdown», καθώς Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί δυσκολεύονται να συμφωνήσουν επί του νομοσχεδίου για τις ομοσπονδιακές δαπάνες.

Εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία έως την 1η Οκτωβρίου, τότε θα τεθούν σε ισχύ μια σειρά αυτόματων περικοπών σε βασικές λειτουργίες του δημόσιου τομέα και του κράτους.

Ο οίκος Moody’s, πριν λίγες ημέρες, προειδοποίησε ότι το εν μέρει «κλείσιμο» της κρατικής λειτουργίας θα μπορούσε να βλάψει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Από την πλευρά του, ο -τρίτος μεγάλος οίκος- Fitch, κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, είχε σπεύσει να υποβαθμίσει τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των ΗΠΑ κατά μία βαθμίδα.

Ο S&P, σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση, είχε υποβαθμίσει τις ΗΠΑ από το 2011, όταν και πάλι η Ουάσιγκτον τελούσε υπό τον κίνδυνο παράλυσης, λόγω της παραβίασης του ορίου χρέους. Έκτοτε, ο οίκος αξιολόγησης ουδέποτε αποκατέστησε την αξιολόγηση «ΑΑΑ», διατηρώντας έως και σήμερα το «ΑΑ+».

Ο Τζον Τσάμπερς το 2011 διατελούσε πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολογήσεων του S&P 500. Μιλώντας την Τρίτη στο CNBC, ο ίδιος επεσήμανε ότι ένα κυβερνητικό «lockdown είναι πολύ πιθανό και ότι η όλη κατάσταση αποτελεί σημάδι «αδύναμης διακυβέρνησης».

Αυτός ήταν ένας από τους παράγοντες που είχαν οδηγήσει στην υποβάθμιση του 2011, έσπευσε να προσθέσει, τονίζοντας ότι η σημερινή δημοσιονομική θέση των ΗΠΑ είναι ακόμη πιο αδύναμη σε σχέση με τότε.

«Αυτήν την στιγμή το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ξεπερνά το 7% του ΑΕΠ και το κρατικό χρέος το 120% του ΑΕΠ. Τότε, απλώς προβλέπαμε ότι το χρέος ίσως έφθανε στο 100%» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

«Νομίζω ότι η ικανότητα διακυβέρνησης είναι ασθενέστερη και η δυσλειτουργία των πολιτικών πλαισίων είναι κατά πολύ χειρότερη. Αυτό έχει οδηγήσει σε κυβερνητικά “lockdown”, σε ανησυχία για ενδεχόμενη χρεοκοπία λόγω του ορίου χρέους, αλλά και σε αποτυχημένα πραξικοπήματα, όπως η εισβολή στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021» συμπλήρωσε, τέλος.

Πριν λίγους μήνες, και συγκεκριμένα τον Μάιο, η κυβέρνηση είχε κινδυνεύει εκ νέου με χρεοκοπία, λόγω της αδυναμίας του Κογκρέσου να καταλήξει σε συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους. Τελικά, το δυσοίωνο σενάριο αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή.

Διαβάστε ακόμα

Ο Κένεντι και τα πρώτα (χλωμά) γκάλοπ, το σπασμένο υπουργικό, η 700άρα και ο μαύρος στρατός του Μάγειρα και το σφυρί στην Ελαφόνησο

Ταμείο Ανάκαμψης: Όλο το χρονοδιάγραμμα για τα νέα δάνεια και τις επιδοτήσεις

Πλειστηριασμοί: Θρίλερ με τη βίλα του Άλκη Δαυίδ στις Σπέτσες (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version