Πιέσεις δέχθηκε το δολάριο και χθες παραμένοντας σε χαμηλό 2 ετών, με τα βλέμματα όλα στραμμένα στην ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Η Fed επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των χρηματαγορών και διατήρησε αμετάβλητη τη χαλαρή νομισματική της πολιτική, ωστόσο αυτό που αναμενόταν με ενδιαφέρον ήταν η καθοδήγησή της, για το πως θα κινηθεί στο επόμενο διάστημα κι ενώ η πανδημία του κορονοϊού εξακολουθεί να μαίνεται στις ΗΠΑ και έχει αναζωπυρωθεί νέο μέτωπο με την Κίνα, με αφορμή το κλείσιμο αμερικανικού και κινεζικού προξενείου. Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνεδρίασης μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο διοικητής της Fed Τζερόμ Πάουελ επιβεβαίωσε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν κοντά στο 0 και πως θα συνεχισθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
«Δεσμευόμασθε να χρησιμοποιήσουμε όλο το φάσμα των εργαλείων μας για να υποστηρίξουμε την οικονομία μας σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.
Στην ανακοίωνωση μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης τονίσθηκε ότι η τρέχουσα κατάσταση της ανάπτυξης είναι καλύτερη από ότι ήταν πριν λίγο καιρό, όμως εξακολουθεί να μην είναι στο ίδιο επίπεδο πριν την πανδημία του κορωνοϊού.
«Μετά από έντονη υποχώρηση, η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση ενισχύθηκαν κάπως τους τελευταίους μήνες, όμως παραμένουν πολύ κάτω από τα επίπεδά τους στις αρχές του έτους», αναφέρεται στη δήλωση. «Η χαμηλότερη ζήτηση και οι σημαντικά χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου συγκρατούν τον πληθωρισμό. Οι συνολικές χρηματοοικονομικές συνθήκες βελτιώθηκαν τους τελευταίους μήνες, εν μέρει αντανακλώνταςτα τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας και τη ροή πιστώσεων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ».
Κατά τη διάρκεια της ημέρας το δολάριο δέχθηκε έντονες πιέσεις, με τον δείκτη του αμερικανικού νομίσματος έναντι μιας ομάδας 6 βασικών νομισμάτων να υποχωρεί κατά 0,4% και να περιορίζεται στις 93,41 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2018.
Ο εν λόγω δείκτης έχει χάσει περισσότερο από 3% από την προτελευταία συνεδρίαση της Fed, με την υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων περισσότερο από 20 μονάδες βάσης, να επιβαρύνουν το αμερικανικό νόμισμα.
Περαιτέρω πίεση το δολάριο δέχθηκε και από την υποχώρηση του καταναλωτικού κλίματος για τον Ιούλιο, μετά από 2 μήνες κατά τους οποίους έδειξε σημάδια βελτίωσης, σε μία ένδειξη ότι η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στις ΗΠΑ, αρχίζουν να επιδρούν αρνητικά στην κατανάλωση.
Έναντι του ευρώ το δολάριο υποχώρησε 0,6% με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1788, ξεπερνώντας το υψηλό 22 μηνών της Δευτέρας στο 1,1781.