Στο στόχαστρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μπαίνουν όσοι πάροχοι υπηρεσιών ανταλλαγής μεταξύ εικονικών νομισμάτων και παραστατικών νομισμάτων δεν εγγράφηκαν έως τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου στο ειδικό μητρώο που πλέον τηρεί η εποπτική Αρχή.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πλέον εποπτεύει και τους παρόχους υπηρεσιών θεματοφυλακής ψηφιακών πορτοφολιών, όπως και υπηρεσιών ανταλλαγής μεταξύ εικονικών νομισμάτων και παραστατικών νομισμάτων, ως προς την τήρηση των υποχρεώσεων τους για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας («ξέπλυμα»).

Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι την προβλεπόμενη προθεσμία υπήρξε ένας αριθμός εγγραφών στο μητρώο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ωστόσο έχουν εντοπιστεί πάροχοι που συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς να έχουν «ταυτοποιηθεί» από την εποπτική Αρχή. Όπως αναφέρει στο newmoney η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία της διερεύνησης των στοιχείων των παρόχων αυτών από τις υπηρεσίες της Αρχής.

Πάντως, η εποπτεία για το «ξέπλυμα» στα θέματα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθώς, εμφανίζεται να υπάρχει μεγάλος αριθμός «ανταλλακτηρίων» σε όλη τη χώρα, μάλιστα ακόμη και εντός εμπορικών καταστημάτων. Επιπλέον, υπάρχουν πάροχοι που λειτουργούν πλατφόρμες, η εποπτεία των οποίων επίσης αποτελεί πρόκληση, κυρίως λόγω έλλειψης θεσμικής αλλά και πρακτικής δυνατότητας κατασταλτικής παρέμβασης της Επιτροπής στην λειτουργία τους αν διαπιστωθούν παραβάσεις. Συγκεκριμένα, απαιτείται εισαγγελική εντολή προκειμένου να υπάρξει τέτοια κατασταλτική παρέμβαση που δεν είναι πάντοτε βέβαιο ότι εξασφαλίζεται.

Να σημειωθεί σε σχέση με τα θέματα επενδύσεων στα κρυπτονομίσματα και τα θέματα προστασίας των επενδυτών, ότι κατά την παρούσα χρονική στιγμή γίνεται επεξεργασία στα ευρωπαϊκά όργανα της Πρότασης «Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τις αγορές κρυπτοστοιχείων». Η Επιτροπή Κεφαλαγοράς συμμετέχει στη διαβούλευση έχοντας αποστείλει θέσεις και παρατηρήσεις στο αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να ληφθούν υπόψη για τη διατύπωση της άποψης της χώρας μας στην αντίστοιχη ομάδα εργασίας του Συμβουλίου.

Καταγγελίες

Σε ότι αφορά στο έτερο μείζον θέμα των καταγγελιών που έχει δεχθεί η Επιτροπή για εταιρείες «φαντάσματα» που μέσω ιστοσελίδων διαφημίζουν πλατφόρμες για Forex, κρυπτονομίσματα κ.ά. Η εποπτική Αρχή της κεφαλαιαγοράς έχει προχωρήσει τους τελευταίους μήνες σε διαδοχικές προειδοποιήσεις προς το επενδυτικό κοινό, με στόχο να ενημερώσει για τους κινδύνους που ελλοχεύουν αλλά και για να προλάβει νέες περιπτώσεις εξαπάτησης επενδυτών.

Δεδομένων των σύνθετων και πολύπλοκων τεχνικών που χρησιμοποιούν όσοι βρίσκονται πίσω από αυτές τις διαδικτυακές πλατφόρμες συναλλαγών, έχει ήδη διαπιστωθεί πως απαιτείται η κοινή δράση των αρμόδιων αρχών, σε συνεργασία και με εισαγγελικούς λειτουργούς.

Τους τελευταίους μήνες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει εντοπίσει συγκεκριμένες περιπτώσεις εκδίδοντας προειδοποιήσεις για τις εξής πλατφόρμες:

«GLOBALIXLTD» με έδρα στις Νήσους Μάρσαλ,

«MAXITRADE»(«https://maxitrade.com») με έδρα στις Νήσους Μάρσαλ,

«BTSAVE» («https://www.btsave.io») με έδρα στην Κοινοπολιτεία της Δομίνικα

«TRADIXA» («https://www.tradi-xa.com»),

«STOCKLUX» («https:www.stocklux.co»),την οποία διαχειρίζεται η εταιρεία «KONSTOS MARKETSLTD» με έδρα στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους

VITAFX(https://vitafx.com) την οποία διαχειρίζεται η εταιρεία με την επωνυμία VITA IMPEX LTD

«ALTERNATIVAFINANCΙALLTD» και «POSTFINANCELTD» με έδρα στη Βουλγαρία

Διαβάστε ακόμη: