Πήραν… ανάσες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη συνεδρίαση της Πέμπτης, μετά τις συνεχείς πτωτικές πιέσεις των προηγούμενων ημερών, με ώθηση από τα καλά εταιρικά αποτελέσματα και τα «φρέσκα» οικονομικά στοιχεία από το μέτωπο των ρυθμών ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Πάντως, η ανησυχία που έχει δημιουργήσει η εκλογή Τραμπ δεν θα ξεπεραστεί εύκολα, δεδομένων των προεκλογικών εξαγγελιών του για την οικονομία και το εμπόριο.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκανε άλμα 1,08% στις 507 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε θετικό έδαφος. Οδηγός στα κέρδη στάθηκε ο τεχνολογικός κλάδος, με κέρδη άνω του 3%, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις ενεργειακές εταιρείες να ακολουθούν.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 1,26% στις 19.242 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε σημαντική άνοδο ύψους 1,32% στις 7.311 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο πρόσθεσε 0,51% φτάνοντας τις 8.071 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο ανέβηκε 1,93% στις 34.358 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις

Τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν τους ρυθμούς ανάπτυξης, το τρίτο τρίμηνο, να αυξάνονται κατά 0,4% στην Ευρωζώνη και κατά 0,3% στην ΕΕ σε τριμηνιαία βάση.

Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ διευρύνθηκε σε ποσοστό 0,9% στην Ευρωζώνη και κατά 1% στην ΕΕ, μετά από το 0,6% και 0,8% αντιστοίχως το δεύτερο τρίμηνο.

Παράλληλα, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση για τα κράτη της Ευρωζώνης, ήτοι σε πολύ καλύτερα από τα αναμενόμενα επίπεδα με αποτέλεσμα ο δείκτης σε ετήσια βάση να βελτιωθεί από το 0,9% στο 1%.

Τα στοιχεία αυτά παραπέμπουν σε μια ήπια ανάπτυξη που σαφώς θα ωθήσει την ΕΚΤ να διατηρήσει την τροχιά μείωσης των επιτοκίων.

Εξάλλου, το κείμενο των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ, που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα, δείχνει πως το συμβούλιο προχώρησε ομόφωνα σε νέα μείωση των επιτοκίων τον περασμένο μήνα προκειμένου ακριβώς να τονώσει την οικονομία, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως είναι σημαντικό «να αποφευχθεί μεγαλύτερη επιβάρυνση της πραγματικής οικονομίας από ότι είναι αναγκαίο».

Μάλιστα, ακόμη και τα «γεράκια» παραδέχτηκαν πως η τάση αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού έχει ενισχυθεί.

Πάντως, η κατεύθυνση που θα λάβει το συμβούλιο στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου θα εξαρτηθεί σαφώς από τη ροή των στοιχείων, την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας και των τιμών.

Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές «τσίμπησαν» λίγα κέρδη ακόμη, παρά το γεγονός ότι έχουν πολύ χαμένο δρόμο να καλύψουν από την πίεση της περασμένης εβδομάδας.

Η τιμή του Brent συμβολαίων Ιανουαρίου πρόσθεσε 0,37% στα 72,55 δολάρια και το αμερικανικό WTI κέρδισε 0,34% στα 68,65 δολάρια το βαρέλι.

Σημειωτέον πως η ΙΕΑ, στη νέα μηνιαία έκθεση της, σχολίασε πως τα επίπεδα προσφοράς θα ξεπεράσουν τα επίπεδα ζήτησης κατά πάνω από 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, την επόμενη χρονιά, χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

Στον αντίποδα σε χαμηλό δύο μηνών κατρακύλησε ο χρυσός υπό την πίεση του σταθερά ανοδικού δολαρίου. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχασε 0,28% στα 2.579 δολάρια στην αμερικανική αγορά, ενώ η τιμή spot προσγειώθηκε στο κατώτερο σημείο από τα μέσα Σεπτεμβρίου, στα 2.565 δολάρια την ουγγιά.

Την ίδια ώρα, άλλωστε, το αμερικανικό δολάριο παρέμεινε στο… ταβάνι, συμπληρώνοντας αισίως την πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση κερδών στον απόηχο της νίκης Τραμπ.

Ο δείκτης δολαρίου ανέβηκε στο 106,56 και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κινήθηκε στο 1,0558 με το ευρώ να είναι στο πιο αδύναμο σημείο του από τον Νοέμβριο του 2023. Την ίδια ώρα η στερλίνα «έπιανε» χαμηλό τεσσάρων μηνών έναντι του αμερικανικού νομίσματος, του οποίου η ισοτιμία με το γιεν ξεπερνούσε τα 156 γιεν για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούλιο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Ερχεται η τριετία των ΑΠΕ – Τι προβλέπει το νέο business plan για το 2025-2027

PIMCO: Η Fed θα παραμείνει ανεξάρτητη από πολιτικές επιρροές – Το μήνυμα για τη νέα εποχή Τραμπ

ΒοfA: Αυξάνει τον πήχη για τις τιμές – στόχους των ελληνικών τραπεζών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα