(last update 15.03) Σε θετικό έδαφος επιστρέφει την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε λελογισμένες αγοραστικές κινήσεις, επιχειρώντας να αφήσουν «πίσω» τη μεγάλη διόρθωση της Πέμπτης. Παρ’ όλα αυτά, η επιφυλακτικότητα παραμένει στο επίκεντρο, δεδομένων των ανησυχιών για την πορεία των επιτοκίων.
Η Πειραιώς, μεταξύ άλλων, επανέρχεται στο «πράσινο», επιβεβαιώνοντας τα επίπεδα του 1,7 ευρώ, χάρη στις προσδοκίες ένταξης στον MSCI Standard Greece (αρχές Φεβρουαρίου οι αποφάσεις). Από εκεί και πέρα, η Ελλάκτωρ συνεχίζει εντυπωσιακά άνω των 2 ευρώ (υψηλό 3,5 ετών), ενώ η Mytilineos οδεύει προς νέο ιστορικό υψηλό, κάνοντας «άλμα» σχεδόν 4%. Ράλι κοντά στο 20% πραγματοποιεί, επίσης, η Attica Bank, ενώ πολύ καλή είναι η εικόνα και σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΕΛΠΕ – Motor Oil.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αύξηση κατά 0,75% και διαμορφώνεται στις 974,82 μονάδες, κερδίζοντας επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (967,76 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες (από 968,75 έως 977,17 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 44,5 εκατομμύρια ευρώ.
Ήπια κέρδη στις τράπεζες
Ο τραπεζικός κλάδος, μετά τη χθεσινή διόρθωση από τα υψηλά 11μήνου, επιχειρεί μια νέα ανοδική κίνηση, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο +0,81% και τις 722 μονάδες. Η μετοχή της Πειραιώς, ενδεικτικά, ενισχύεται στο +1,4% και το 1,72 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να αυξάνεται στο +1% και το 1,16 ευρώ. Την ίδια ώρα, οι μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας καταγράφουν άνοδο κατά 0,5%. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank +0,57% 1,1565 ευρώ
- Eurobank +0,95% 1,165 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα +0,49% 4,097 ευρώ
- Πειραιώς +1,41% 1,727 ευρώ
Υψηλά κέρδη για Ελλάκτωρ, Mytilineos
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,77% και 2.366 μονάδες), η μετοχή της Ελλάκτωρ εκτινάσσεται κατά 9,5% και επανέρχεται στα 2,2 ευρώ (υψηλό 3,5 ετών). Κατά περίπου 4% διευρύνεται και η μετοχή της Mytilineos, η οποία υπερβαίνει για πρώτη φορά τα 22 ευρώ. Motor Oil και ΕΛΠΕ ακολουθούν στο +1% και στο +1,5% αντίστοιχα, ενώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αυξάνεται κατά τουλάχιστον 1,4%. Στο +1% καθορίζονται και οι μετοχές των Autohellas – Titan – ΟΛΠ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,22% και 1.478 μονάδες), η μετοχή της Cenergy ξεχωρίζει στο +1% και τα 3,4 ευρώ (τζίρος άνω των 300.000 ευρώ), χάρη στο νέο επενδυτικό πρόγραμμα. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Fourlis χάνει 1,7% και οπισθοχωρεί στα 3,4 ευρώ.
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Attica Bank, η οποία πραγματοποιεί νέο διψήφιο άλμα (+18%) και αναρριχάται στο 0,12 ευρώ, χάρη στις προσδοκίες για το deal με το επιχειρηματικό «τρίο» του Thrivest. Την ίδια στιγμή, σήμερα «πέφτει» η αυλαία για τα δικαιώματα προτίμησης στην ΑΜΚ της Intrakat, τα οποία διαπραγματεύονται στο +8,2% και το 0,40 ευρώ (από 0,31 ευρώ αρχική τιμή).
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 64 μετοχές κινούνται ανοδικά, 37 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 19 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 68,1 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.
Οι 5 μετοχές που ξεχωρίζουν
- Η μετοχή της Mytilineos εκτινάσσεται κατά 4% και διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών (για πρώτη φορά άνω των 22 ευρώ). Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Finance δίνει πλέον τιμή – στόχο στα 31,4 ευρώ.
- Η μετοχή της Ελλάκτωρ κάνει «άλμα» στο +9,5% και αναρριχάται σε νέο υψηλό 3,5 ετών (από τον Αύγουστο του 2019). Στα 600.000 ευρώ ο σημερινός τζίρος, με τα σενάρια για το μέλλον της ΑΚΤΩΡ να παραμένουν στο επίκεντρο.
- Η μετοχή της Attica Bank συνεχίζει την «αντεπίθεση» και κερδίζει σχεδόν 18%, χάρη στις φήμες για την είσοδο της Thrivest στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας. Στο +35% η μεταβολή μέσα στο 2023.
- Σήμερα ολοκληρώνεται η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων προτίμησης στην ΑΜΚ της Intrakat. Στο -8,2% και το 0,40 ευρώ η αξία τους.
- Η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επιστρέφει σε θετικό έδαφος, επιχειρώντας να ανακτήσει τα 11,9 ευρώ, τα οποία αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 15ετίας.
Επανέρχονται οι αγοραστές
Η Λεωφόρος Αθηνών προσπαθεί να αφήσει «πίσω» τη χθεσινή ισχυρή διόρθωση, η οποία σηματοδότησε τη χειρότερη συνεδρίαση από τον Σεπτέμβριο του 2022. Το βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό, αναμφίβολα, συνδράμει σ’ αυτόν τον στόχο, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε ήπιου εύρους αγοραστικές κινήσεις.
Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η εγχώρια αγορά παραμένει κοντά στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 8ετίας (από τον Δεκέμβριο του 2014), διατηρώντας την επαφή με το ορόσημο των 1.000 μονάδων. Από τις αρχές του έτους, δε, ο Γενικός Δείκτης μετράει κέρδη περίπου 6,5%.
Γι’ αυτό τον λόγο, παρά τη διόρθωση και την κατοχύρωση των πρόσφατων κερδών, υπάρχουν μια σειρά παραγόντων, οι οποίοι δύνανται να διατηρήσουν στο προσκήνιο το αισιόδοξο σενάριο. Κι αυτοί είναι οι εξής:
Τα σενάρια για τις νέες προσθήκες στον MSCI Standard Greece, τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, η προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, η επιβράδυνση του πληθωρισμού, η αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης και οι προσδοκίες για ηπιότερο «φρένο» στην ανάπτυξη.
Και μέσα σ’ όλα αυτά, από την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει και η ροή δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου, τα οποία αναμένεται να επιβεβαιώσουν την ανθεκτική εικόνα του 2022. Τον χορό θα «ανοίξει» η διοίκηση της Mytilineos στις 26 Ιανουαρίου.
Την ίδια στιγμή, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί στα επίπεδα του 4%, με τα spreads (απόκλιση από τη γερμανική απόδοση) να περιορίζονται στο όριο των 191 μονάδων βάσης. Κάτι που έδωσε το «έναυσμα» στο ελληνικό δημόσιο να βγει την Τρίτη στις αγορές και να αντλήσει 3,5 δισ. ευρώ, μέσω της πρώτης δημοπρασίας για το 2023.
Παραμονεύουν οι ανησυχίες
Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις έντονες ανησυχίες για την πορεία των επιτοκίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Η ανθεκτική αγορά εργασίας και οι αυξητικές τάσεις στον λεγόμενο «σκληρό» πληθωριστικό δείκτη (εξαιρώντας, δηλαδή, την ενέργεια και τα τρόφιμα) έχουν αναζωπυρώσει τους φόβους για νέα νομισματική σύσφιγξη.
Είναι ενδεικτικό ότι η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε την Πέμπτη από το Νταβός ότι «ο πληθωρισμός παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα» και ότι θα πρέπει «να προχωρήσουμε σε νέες αυξήσεις επιτοκίων». Και φυσικά, όσο υψηλότερα είναι τα επιτόκια, τόσο ασθενέστερες καθίστανται οι προοπτικές της οικονομίας.
Η επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας είναι προγραμματισμένη για τις 2 Φεβρουαρίου του 2023, με τους αναλυτές να αναμένουν μια αναθεώρηση της τάξης των 50 μονάδων βάσης. Ωστόσο, πλέον, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες παρεμβάσεις τους επόμενους μήνες, οδηγώντας τα τελικά επιτόκια στο 3,5% έως 4%.
Η εικόνα στις διεθνείς αγορές
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει οριακά κέρδη στο +0,03% και τις 450 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,25%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,26%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,30% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,49%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones εμφανίζουν ανεπαίσθητες διακυμάνσεις.
Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές κινούνται ήπια ανοδικά, χάρη στις προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +0,92% και τα 81,0 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,60% και τα 86,69 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, διευρύνεται στο +0,31% και τα 1.929 δολάρια ανά βαρέλι.
Διαβάστε επίσης
Λημνιώνα: Η χαρισματική ποικιλία – έκπληξη και οι 10 κορυφαίες ετικέτες του “Pinot Noir της Ελλάδας”
Έτσι θα είναι η Riviera Galleria στο Ελληνικό – Η επένδυση των 125 εκατ. ευρώ (pics + vid)