Απότομη πτώση παρουσιάζουν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, εγκαταλείποντας τα κέρδη των προηγούμενων συνεδριάσεων καθώς η παγκόσμια αστάθεια συνεχίζεται.
Το χαμηλότερο άνοιγμα στην Ευρώπη έρχεται καθώς το κλίμα της παγκόσμιας αγοράς μετατοπίζεται σε πιο αρνητικό περιβάλλον εν μέσω φόβων για αύξηση του πληθωρισμού και επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.
O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 1,78% στις 401,32 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει πτώση 1,46% στις 7.047 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη χάνει 1,97% στις 13.030 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει απώλειες 1,67% στις 5.866 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 1,88%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 1,7%.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι μετοχές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού διαπραγματεύθηκαν ως επί το πλείστον χαμηλότερα καθώς οι οικονομικοί φόβοι συνεχίζουν να επιβαρύνουν την αγορά.
Πετρέλαιο: Οι τιμές του καταγράφουν πτώση 5% εξαιτίας φόβων για ύφεση
Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν σήμερα πτώση πάνω από 5%, καθώς οι αγορές ανησυχούν ότι μια ισχυρή άνοδος των επιτοκίων με στόχο να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός μπορεί να επιφέρει μια ύφεση.
Γύρω στις 10:20 (ώρα Ελλάδας), το βαρέλι του Μπρεντ έχανε 5,2%, στα 108,62 δολάρια, ενώ το WTΙ κατέγραφε πτώση κατά 5,6%, στα 103,31 δολάρια.
Τους τελευταίους μήνες, η τιμή του αργού έφθασε σε ύψη, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε φόβους ότι η προσφορά δεν θα μπορούσε να καλύψει τη ζήτηση των οικονομιών που ανοίγουν και πάλι, ιδιαίτερα στην Κίνα, έπειτα από μήνες λοκντάουν.
Όμως οι κεντρικές τράπεζες υποχρεώθηκαν να αυξήσουν τα κόστη δανεισμού, μπροστά στην αύξηση των τιμών της ενέργειας η οποία συμβάλλει στην άνοδο του πληθωρισμού σε επίπεδα πρωτοφανή από τα χρόνια του 1980.
Η κατάσταση αυτή τροφοδοτεί τους φόβους ότι οι οικονομίες όλου του κόσμου μπορεί να κατευθύνονται προς μια ύφεση, πράγμα που προκάλεσε την πτώση των τιμών του αργού.
Τα βλέμματα στρέφονται πλέον στη διήμερη ακρόαση, αυτή την εβδομάδα στο αμερικανικό Κογκρέσο, του επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) Τζερόμ Πάουελ, που θα μπορούσε να δώσει μια ιδέα για τα σχέδια των αρχών για την καταπολέμηση της αύξησης των τιμών.
Πάντως η Goldman Sachs δήλωσε πως προβλέπει ότι οι τιμές του μαύρου χρυσού θα πάρουν και πάλι ανοδική πορεία.
«Με τη ζήτηση για βασικά προϊόντα να υπερβαίνει την προσφορά, ένταση εξακολουθεί να επικρατεί στις αγορές, παρόλο που οι ρυθμοί ανάπτυξης επιβραδύνονται», αναφέρει η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.
«Οι επενδυτές οφείλουν να θυμούνται ότι οι επιβραδύνσεις που προκαλούνται από τη Fed δεν αποτελούν παρά μια βραχυπρόθεσμη άμβλυνση του συμπτώματος, του πληθωρισμού, και όχι ένα φάρμακο για το πρόβλημα, την υποεπένδυση», προσθέτει.
Υποχωρούν τα αμερικανικά futures
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των χρηματιστηριακών δεικτών υποχώρησαν νωρίς την Τετάρτη, αφού οι κύριοι μέσοι όροι εκτινάχθηκαν σε κανονικές ώρες συναλλαγών, προσπαθώντας να ανακτήσουν ορισμένες απώλειες μετά από εβδομάδες πωλήσεων.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με τον βιομηχανικό μέσο όρο Dow Jones υποχώρησαν 264 μονάδες ή 0,86%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 0,94%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq 100 υποχώρησαν 0,97%.
Το Reuters ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να ζητήσει την αναστολή του ομοσπονδιακού φόρου 18,4 λεπτών το γαλόνι στη βενζίνη, σε μια προσπάθεια να μειώσει το αυξανόμενο κόστος ενέργειας.
Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell θα εμφανιστεί ενώπιον του Κογκρέσου την Τετάρτη, ξεκινώντας τη διήμερη κατάθεση. Οι επενδυτές θα ακούσουν για περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με την τροχιά των αυξήσεων των επιτοκίων αφού η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας την περασμένη εβδομάδα – τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων της Fed από το 1994.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει άνοδο 0,4% έναντι του δολαρίου στο 1,0551 δολ.
Διαβάστε ακόμη:
Σταϊκούρας: Στο τέλος Ιουλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για το Fuel Pass 2 (vid)
Καραγιάννης: Τα εργοτάξια στη Δ. Ελλάδα αποτελούν εγγύηση για την ανάπτυξη της περιοχής
Μεγάλη Βρετανία: 2022 όπως 1982 – Νέο ρεκόρ για τον πληθωρισμό