search icon

Αγορές

Επιστρέφουν οι φόβοι για εμπορικό πόλεμο – Σε χαμηλό 21 μηνών τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών

Η «εμπορική πολιτική του Τραμπ θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για το Μεξικό, αλλά και για τη ζώνη του ευρώ και θα είναι σε στενή συσχέτιση με την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης», σύμφωνα με αναλυτές συναλλάγματος

Η διαφαινόμενη επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο βυθίζει τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, στέλνοντας τον δείκτη αναφοράς τους προς τη χειρότερη ημέρα από τον Φεβρουάριο του 2023. Το  πέσο του Μεξικού ηγείται της πτώσης λόγω της ανησυχίας ότι οι πολιτικές του θα περιορίσουν τις εξαγωγές από τις αναπτυσσόμενες χώρες και θα ενισχύσουν τον παγκόσμιο πληθωρισμό.

Το πέσο, που θεωρείται από τους περισσότερους εμπόρους ως το νόμισμα που είναι πιο ευαίσθητο στις εμπορικές πολιτικές του Τραμπ, σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών μηνών. Τα νομίσματα της Ανατολικής Ευρώπης σημείωσαν μερικές από τις μεγαλύτερες απώλειες, καθώς η ανάπτυξη και η νομισματική πολιτική της Ευρώπης μπορεί να περιοριστούν με μια κυβέρνηση Τραμπ, ενώ οι αμυντικές δαπάνες της ηπείρου μπορεί να αυξηθούν. Ο δείκτης MSCI EM Currency Index υποχώρησε κατά 0,7%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 21 μηνών σε επίπεδο κλεισίματος,  σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών (ΕΜ) υποχώρησαν επίσης. Ο δείκτης αναφοράς για τις μετοχές της MSCI σταμάτησε τριήμερη άνοδο, καθώς η  επιστροφή του Τραμπ σημαίνει βαθύτερες οικονομικές προκλήσεις για την Κίνα και άλλους ασιατικούς γίγαντες, εκτός από χώρες όπως το Μεξικό και η Νότια Αφρική. Στην αγορά ομολόγων, τα ασφάλιστρα κινδύνου των ΕΜ σημείωσαν άλμα.

Ο Τραμπ που πανηγύρισε τη νίκη του κατά την πρώτη ομιλία του πριν από λίγο από το Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, είχε εξαπολύσει εμπορικό πόλεμο κατά της Κίνας το 2018, σταματώντας ένα ράλι των αναδυόμενων αγορών και πυροδοτώντας μια υποαπόδοση των μετοχών σε σχέση με τις αμερικανικές μετοχές που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Το αποτέλεσμα της κάλπης «ανοίγει την πόρτα σε ένα ισχυρότερο αμερικανικό δολάριο, υψηλότερα πραγματικά επιτόκια των ΗΠΑ και δασμολογικές πολιτικές που θα βλάψουν δυσανάλογα τους εξαγωγείς των ΕΜ», δήλωσε ο Ed Al-Hussainy, στρατηγικός αναλυτής της Columbia Threadneedle με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Είναι πιθανό να δούμε περισσότερη αδυναμία στην κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, σε τοπικά επιτόκια, συναλλαγματικές ισοτιμίες κλπ».

Οι έμποροι σπεύδουν να αγοράσουν δολάρια αναμένοντας ότι μια νίκη του Τραμπ θα σημάνει την εφαρμογή των προστατευτικών πολιτικών του που θα στηρίξουν το αμερικανικό νόμισμα. Η αύξηση του πληθωρισμού θα μπορούσε επίσης να καθυστερήσει ή να σταματήσει τις μειώσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, μια άλλη ώθηση για το δολάριο.

Το νόμισμα του Μεξικού επέκτεινε τις απώλειές του τον Νοέμβριο στο 3,3%, επιπλέον της πτώσης 1,7% τον Οκτώβριο. Το πολωνικό ζλότι, το ουγγρικό φιορίνι και η τσεχική κορόνα υποχώρησαν περισσότερο από 2% το καθένα έναντι του δολαρίου.

Η «εμπορική πολιτική του Τραμπ θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για το Μεξικό, αλλά και για τη ζώνη του ευρώ και σε στενή συσχέτιση με αυτήν την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης», δήλωσε ο Piotr Matys, ανώτερος αναλυτής συναλλάγματος στην In Touch Capital Markets.

Ο δείκτης αναδυόμενων νομισμάτων της MSCI είχε εκτιναχθεί σε ρεκόρ στα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς η Fed ξεκίνησε τον πολυαναμενόμενο κύκλο χαλάρωσης. Ακόμη και με τις σημερινές  μειώσεις, ο δείκτης εξακολουθεί να είναι αυξημένος κατά περίπου 1% φέτος.

Η μεταβλητότητα στα αναδυόμενα περιουσιακά στοιχεία έχει εκτοξευθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ιδίως στο μεξικανικό πέσο, καθώς οι αγορές υπολόγιζαν τις προσδοκίες ότι ο Τραμπ θα ακολουθήσει το σχέδιό του να αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές. Στην προεκλογική εκστρατεία, ο Τραμπ δήλωσε ότι η κατασκευή εργοστασίων αυτοκινητοβιομηχανιών στο Μεξικό αποτελεί «σοβαρή απειλή» για τις ΗΠΑ

«Εάν ο Τραμπ υλοποιήσει την απειλή του για δασμούς 25% στις μεξικανικές εξαγωγές, θα ωθήσει το Μεξικό σε ύφεση, θα οδηγήσει το πέσο γύρω στα 22 ανά δολάριο και ενδεχομένως θα οδηγήσει σε υποβαθμίσεις της κρατικής πιστοληπτικής ικανότητας», δήλωσε η Γκαμπριέλα Σίλερ, επικεφαλής έρευνας στην Grupo Financiero Base.

Το πέσο υποχώρησε έως και 3,3%  στα 20,8072 ανά δολάριο.

Οι κινεζικές μετοχές σημείωσαν πτώση, με τον  Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να επεκτείνει τις απώλειες στο 3%. Τα κινεζικά κρατικά ομόλογα σε δολάρια είχαν τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των ομολόγων των αναδυόμενων αγορών, ενώ το γουάν έχασε σχεδόν 1%.

Διαβάστε ακόμη

Οι αγορές υποδέχονται στα… πράσινα τον Τραμπ – Aνοδος στην Ασία, ράλι στα αμερικανικά futures

Παρασιτοκτόνα: Τουλάχιστον 500 ουσίες βλάπτουν τα «χρήσιμα» έντομα

Πλειστηριασμοί: Η βίλα Βγενόπουλου στην Εκάλη και το…άλλο μισό του φιλέτου της «Ms. Bodyline» στην Ακρόπολη (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version