search icon

Αγορές

Επιστρέφουν τα θετικά πρόσημα στη Wall Street – Βελτιωμένη η εικόνα στις τραπεζικές μετοχές (upd)

Η επιφυλακτικότητα, παρ' όλα αυτά, παραμένει παρούσα - Νέα βουτιά για τη μετοχή της First Republic Bank – Εξετάζεται πιθανή πώληση

(last update 19:45) Κέρδη μετά την αρχική επιφυλακτικότητα επικρατούν στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενόσω οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από το «θρίλερ» της Credit Suisse, αλλά και γύρω από τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, με τη First Republic Bank να βουλιάζει άνω του 26%.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 320 μονάδες ή 1,01% και ενισχύεται στις 32.195 μονάδες, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 αυξάνεται στο +1,48% και τις 3.949 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, από την πλευρά του, διευρύνεται αισθητά στο +2,09% και τις 11.672 μονάδες. 

Οι σημερινές διακυμάνσεις επέρχονται εν μέσω της ευρύτερης αναταραχής στις διεθνείς αγορές, μετά τις έντονες ανησυχίες για την Credit Suisse. Η μεγάλη βουτιά της Τετάρτης ανάγκασε τη διοίκηση να ζητήσει ένεση ρευστότητας έως 50 δισ. φράγκων από την Ελβετική Κεντρική Τράπεζα (SNB), διασφαλίζοντας την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων αναγκών.

Σήμερα, στο Χρηματιστήριο της Ελβετίας η μετοχή της Credit Suisse κερδίζει περίπου 18%, σβήνοντας το μεγαλύτερο μέρος των χθεσινών απωλειών (-24%). Στην αμερικανική αγορά, δε, η μετοχή της τράπεζας ενισχύεται κατά περίπου 2%, στον απόηχο της πτώσης κατά 14% στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Πέραν της Credit Suisse, ωστόσο, οι επενδυτές καλούνται να διαχειριστούν και τις προκλήσεις του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, με τις περιφερειακές τράπεζες να παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής. Ο σχετικός δείκτης ανακάμπτει κατά σχεδόν 2% σήμερα, με τη μετοχή της First Republic Bank να περιορίζει στο 20% τις απώλειες, οι οποίες στις αρχές της συνεδρίασης ξεπερνούσαν το 33%.

Λίγο νωρίτερα είχε καταστεί γνωστό ότι η διοίκηση της μικρής τράπεζας από το Σαν Φρανσίσκο εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης σε κάποιο μεγαλύτερο ίδρυμα, προκειμένου να επιλύσει τα προβλήματα ρευστότητας, τα οποία επιδεινώθηκαν αισθητά μετά την κατάρρευση των Silicon Valley Bank, Signature Bank και Silvergate.

«Όπως συνέβη και το 2008, οι αγορές ψάχνουν να βρουν ποιος θα είναι ο επόμενος» σχολιάζει ο Γκρεγκ Φλέμινγκ, διευθύνων σύμβουλος της Rockfeller Capital Management. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το τοπίο γύρω από την επενδυσιμότητα του τραπεζικού τομέα έχει αλλάξει» προσθέτει o Κιθ Μπιουχάναν, αναλυτής της Globalt Investments.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται και στην κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης, η οποία πριν λίγο αναθεώρησε κατά 50 μονάδες βάσης τα επιτόκια (3,5% το βασικό επιτόκιο και 3% το επιτόκιο καταθέσεων), επιμένοντας στην πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, παρά τις τραπεζικές προκλήσεις.

Η Federal Reserve, η οποία είναι αρμόδια για τις ΗΠΑ, θα συνεδριάσει στις 21 και 22 Μαρτίου, με τους αναλυτές να προσβλέπουν σε μια αύξηση του επιτοκίου κατά μόλις 25 μονάδες βάσης (σήμερα βρίσκονται στο 4,5% – 4,75%). Αρκετοί, μάλιστα, θεωρούν ότι θα είναι και η τελευταία του τρέχοντος κύκλου σύσφιγξης.

Διαβάστε ακόμα

Το θρίλερ με την Credit Suisse, οι… φθινοπωρινές εκλογές, οι «αμάν τι πάθαμε» και o «έτοιμος πρωθυπουργός»

H τεχνολογική επανάσταση των smart-watches – Αυτά είναι τα κορυφαία

Ο πανίσχυρος Σαουδάραβας που θα μπορούσε να «σώσει» την Credit Suisse

Exit mobile version