(last update 15.20) Για ακόμη μία ημέρα συνεχίζεται η αβεβαιότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τoυς πωλητές να προχωρούν σε επιθετικές ρευστοποιήσεις, θέτοντας σε πρώτο πλάνο τις στηρίξεις των 1.217 μονάδων. Οπωσδήποτε, ο αντίκτυπος της καταστροφής στη Θεσσαλία εξακολουθεί να διαδραματίζει καίριο ρόλο, «θάβοντας» την είδηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ταυτόχρονα, η προσοχή στρέφεται και στα επιτόκια της Ευρωζώνης.
Οι τράπεζες διολισθαίνουν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, με τις Πειραιώς, Eurobank και Εθνική να χάνουν έως και 3%. Βαριές απώλειες άνω του 4,5% υφίσταται και η Aegean, η οποία «πέφτει» κάτω του ορίου των 12 ευρώ, ενώ οι Viohalco, Cenergy και Autohellas περιορίζονται κατά τουλάχιστον 3%. Είναι ενδεικτικό ότι όλα τα blue chips βρίσκονται στο «κόκκινο».
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει σημαντική πτώση κατά 2,21% και διαμορφώνεται στις 1.219,34 μονάδες, χάνοντας τουλάχιστον 27,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.246,88 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 29 μονάδες (από 1.219,34 έως 1.248,90 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 58,4 εκατ. ευρώ.
Σε χαμηλό 4 μηνών οι τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 19 Μαΐου, καθώς αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο -2,67% και τις 937 μονάδες, μετρώντας απώλειες άνω του 10% από τις αρχές του Σεπτεμβρίου.
Η μετοχή της Πειραιώς, ενδεικτικά, διολισθαίνει στο -3,1% και τα 2,82 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να έπεται στο -3,0% και το 1,42 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται στο -2,2% και τα 5,6 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί στο -2,1% και το 1,33 ευρώ. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank -2,17% 1,3315 ευρώ
- Eurobank -3,06% 1,425 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα -2,22% 5,632 ευρώ
- Πειραιώς -3,15% 2,824 ευρώ
Τι συμβαίνει στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,97% και 2.959 μονάδες), η μετοχή της Aegean κατρακυλά κατά -4,9% και αναδιπλώνεται κάτω των 12 ευρώ, με τις μετοχές των Viohalco, Cenergy και Autohellas να μειώνονται κατά τουλάχιστον 3%. Coca – Cola, ΕΛΠΕ, Jumbo, Quest, Τιτάν, Σαράντης, ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Motor Oil, ταυτόχρονα, χάνουν άνω του 2%, ενώ ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΟΤΕ περιορίζονται κατά 1%. Είναι ενδεικτικό ότι, αυτήν την στιγμή, όλα τα blue chips βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-1,52% και 2.004 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ ξεχωρίζει αρνητικά στο -2,9% και τα 4,6 ευρώ, αδυνατώντας να επωφεληθεί από την επενδυτική βαθμίδα. Πτώση κατά 2% παρουσιάζουν και οι μετοχές των Fourlis, Intrakat, Αλουμύλ, Τεχνικής Ολυμπιακής, με τις μετοχές των Intracom, ΑΒΑΞ, Profile, Ideal και Epsilon να συρρικνώνονται πέριξ του 1,5%.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, μόλις 10 μετοχές σημειώνουν κέρδη, 85 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 82,6 δισ. ευρώ.
Οι 5 μετοχές που ξεχωρίζουν
- Η μετοχή της Πειραιώς οπισθοχωρεί στα επίπεδα των 2,8 ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 28 Ιουνίου. Στα 13 εκατ. ευρώ ο τζίρος, πέρασε πακέτο αξίας 1,4 εκατ. ευρώ στην τιμή των 2,87 ευρώ. Στο +100% τα κέρδη του 2023.
- Η μετοχή της Aegean κατρακυλά άνω του 4% και αναδιπλώνεται στα 12 ευρώ, για πρώτη φορά από τις 17 Ιουλίου. Έχουν διακινηθεί περισσότερα από 150.000 τεμάχια. Στο +130% η μεταβολή από τις αρχές του έτους.
- Η μετοχή της ΔΕΗ συνεχίζει την καθοδική πορεία, καθώς διολισθαίνει στα 9,2 ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 22 Μαΐου. Στα 3,6 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών. «Μαζεύουν» τα κέρδη του 2023, περιορίζονται στο +40%.
- Η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή «πέφτει» στα 16,1 ευρώ, δοκιμάζοντας τις στηρίξεις των 16 ευρώ, οι οποίες είναι απαραβίαστες από τις 26 Σεπτεμβρίου του 2022. Στο -20% οι απώλειες μέσα στο έτος.
- Η μετοχή της ΕΚΤΕΡ, κόντρα στο αρνητικό κλίμα, ετοιμάζεται για την 3η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, μετρώντας κέρδη άνω του 10% στο εν λόγω χρονικό διάστημα. Στα 107.000 ευρώ ο σημερινός τζίρος, στο +65% η άνοδος μέσα στο 2023.
Επιμένει η ανησυχία στο Χ.Α.
Με τον Σεπτέμβριο να αποδεικνύεται μέχρι στιγμής απογοητευτικός (σωρευτικές απώλειες 5%), ο Γενικός Δείκτης καταβάλλει ακόμη μία προσπάθεια ανακοπής των πωλητών, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα κυριαρχούν απόλυτα, έχοντας οδηγήσει την αγορά έως τη ζώνη των 1.220 μονάδων.
Οι επόμενες στηρίξεις για το Χρηματιστήριο Αθηνών συναντώνται στις 1.217 μονάδες, οι οποίες πλέον δεν φαντάζουν τόσο μακρινές, δεδομένης της συνεχιζόμενης μεταβλητότητας και αστάθειας τόσο στην Αθήνα, όσο και στο εξωτερικό.
Αναμφίβολα, ο δημοσιονομικός και οικονομικός αντίκτυπος της κακοκαιρίας Daniel είναι βαρύς και η ορατότητα για τις ελληνικές μετοχές δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει, προτού υπάρξει μια συνολική και ολοκληρωτική καταγραφή των ζημιών.
«Στην ελληνική οικονομία επανέρχεται σημαντικός βαθμός αβεβαιότητας καθώς θα χρειαστεί να επανασχεδιαστούν οι βασικοί στόχοι της μακροοικονομικής πολιτικής για τα επόμενα έτη: Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος εν όψει των αυξημένων δαπανών για αποζημιώσεις σε πρώτη φάση και για αποκαταστάσεις στη συνέχεια, καθώς και η εκτίμηση για το ΑΕΠ σε συνάρτηση με τις μεγάλες απώλειες, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της μείωσης του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ. Θα χρειαστεί επίσης, να τιθασευτεί ο πληθωρισμός των τροφίμων που αναμένεται να αυξηθεί λόγω των μεγάλων ελλείψεων προϊόντων» εξηγεί, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος διοίκησης στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Μην ξεχνάμε, παράλληλα, ότι την Παρασκευή ο οίκος Moody’s θα επικαιροποιήσει το report για την αξιολόγηση της Ελλάδας, η οποία αυτήν την στιγμή βρίσκεται τρία «σκαλιά» κάτω της επενδυτικής βαθμίδας. Μια ενδεχόμενη αναβάθμιση, αναμφίβολα, θα βοηθούσε στην ανάκαμψη των αγοραστών.
Σ’ αυτό το κλίμα έρχεται να προστεθεί και η υψηλή αβεβαιότητα εν όψει των αποφάσεων της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης, η οποία την Πέμπτη θα ανακοινώσει τις αποφάσεις για το ύψος των επιτοκίων. Αναλυτές και traders εμφανίζονται διχασμένοι, καθώς ουδείς μπορεί να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι η ΕΚΤ είτε θα προχωρήσει στην 10η συνεχόμενη παρέμβαση είτε θα επιλέξει την «παύση» της σύσφιγξης.
Την ίδια στιγμή, οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής οικονομίας καλούν κρατούν, με την Κομισιόν να προβλέπει ύφεση 0,4% για το 2023 στη Γερμανία και οριακή ανάπτυξη 0,8% στην Ευρωζώνη.
Στις ΗΠΑ, τέλος, το μεσημέρι το υπουργείο Εμπορίου θα ανακοινώσει τα αναθεωρημένα στοιχεία για τον πληθωρισμό λιανικής του Αυγούστου, με τους ειδικούς να περιμένουν επιτάχυνση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Την επόμενη εβδομάδα, δε, θα ακολουθήσει και η απόφαση της Federal Reserve.
Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση στο -0,39% και τις 453 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,26%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,30% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,30%. Ο βρετανικός FTSE 100, δε, είναι σταθερός στις 7.529 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones προαναγγέλλουν μια αμετάβλητη εκκίνηση στη συνεδρίαση.
Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου εκτινάσσεται σε νέα υψηλά 10μήνου, χάρη στις εκτιμήσεις του OPEC για τη ζήτηση. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +0,51% και τα 89,2 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,43% και τα 92,4 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -0,08% και τα 1.933 δολάρια ανά ουγγιά.
Διαβάστε ακόμα
Οικογένεια Λιβάνη: Προσπαθεί να «σώσει» τη Φιλοθέη, χάνει την «Ελληνική Ρίζα» (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ