search icon

Αγορές

Επιφυλακτικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές – Το σήμα Πάουελ περιμένουν οι επενδυτές

Στα κόκκινα οι ευρωπαϊκοί δείκτες - Διεύρυναν τις απώλειες τους οι πετρελαϊκές τιμές - Σταθερά κοντά στο υψηλό του ο χρυσός - Χαμηλό επτά μηνών για το αμερικανικό δολάριο

Σε τροχιά διόρθωσης κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη συνεδρίαση της Τρίτης, με πολλούς επενδυτές διεθνώς να κρατούν στάση αναμονής περιμένοντας το σήμα που θα εκπέμψει ο Τζερόμ Πάουελ για τα επόμενα βήματα της αμερικανικής Fed.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,45% στις 512 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Μοναδική εξαίρεση ο κλάδος αυτοκινήτου.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση κατά 0,35% στις 18.357 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,22% πέφτοντας στις 7.485 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο διολίσθησε σε ποσοστό 1% φτάνοντας τις 8.273 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε κάμψη ύψους 0,57% στις 33.075 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 11.087 μειωμένος κατά 0,13%.

Κόντρα στην καλοκαιρινή ραστώνη το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει… θερμό όσον αφορά την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες τους επόμενους μήνες.

Ειδικά αυτή την εβδομάδα η Fed θα βρεθεί σε πρώτο πλάνο πρώτα με τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της, την Τετάρτη και κατόπιν με την πολυαναμενόμενη ομιλία του Τζερόμ Πάουελ, την Παρασκευή, στο οικονομικό συμπόσιο του Τζάκσον Χολ.

Οι επενδυτές ελπίζουν προφανώς πως η ομιλία Πάουελ θα προσφέρει επιπλέον ενδείξεις για τις τάσεις που έχουν αναπτυχθεί στους κόλπους της FOMC, περίπου ένα μήνα πριν τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Μετά και τα θετικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού, τα προγνωστικά δίνουν 76% πιθανότητες στη πρώτη μείωση των επιτοκίων από τη Fed στις 18 Σεπτεμβρίου, όμως το μεγάλο ερώτημα έχει να κάνει με το ύψος της περικοπής, αν δηλαδή θα είναι μετριοπαθής της τάξεως των 25 μονάδων βάσης ή πιο δυναμική κατά 50 μονάδες βάσης.

Η ΕΚΤ από την πλευρά της οδεύει σταθερά προς μια δεύτερη μείωση των επιτοκίων το Σεπτέμβριο, παρά και το μικρό «τσίμπημα» στα επίπεδα του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, από το 2,5% στο 2,6%.

Σημειωτέον πως στο επιτοκιακό μέτωπο, ένα ακόμη κομμάτι του παζλ προστέθηκε και με την σημερινή απόφαση της σουηδικής Riksbank να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο 3,5%, ενώ παράλληλα έστειλε σαφές μήνυμα για δύο με τρεις ακόμη μειώσεις των επιτοκίων εντός του 2024.

Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές έχασαν κι άλλο έδαφος διευρύνοντας τις σημαντικές απώλειες της χθεσινής συνεδρίασης. Έτσι, η τιμή του Brent υποχώρησε περαιτέρω κατά 0,41% στα 77,34 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού WTI έπεσε κάτω κι από τα 74 δολάρια, στα 73,99 δολάρια το βαρέλι.

Συνολικά για το μήνα το αμερικανικό αργό έχει χάσει 8,7% και το Brent 9,8%.

Στον αντίποδα η τιμή του χρυσού κρατήθηκε κοντά στα ιστορικά υψηλά του, πάνω από το όριο των 2.500 δολαρίων και με νέα άνοδο 0,12% άγγιξε τα 2.544 δολάρια την ουγγιά. Εξάλλου, η υποχώρηση του δολαρίου καθιστά το πολύτιμο μέταλλο πιο ελκυστικό στους επενδυτές.

Πραγματικά, ο δείκτης δολαρίου έχασε επιπλέον 0,36% στο 101,52 που συνιστά χαμηλό επτά μηνών και η ισοτιμία ευρώ δολαρίου κινήθηκε στο 1,111 με το ευρώ να κερδίζει άλλο 0,22%.

Διαβάστε ακόμη

Capital Maritime: Πώληση 9 δεξαμενόπλοιων στη Bahri της Σαουδικής Αραβίας (upd)

«Πετάει» η επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια – Άλμα 9,5% στο 7μηνο

Μελόνι εναντίον Stellantis: Γιατί κήρυξε πόλεμο στην αυτοκινητοβιομηχανία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version