Επιδείνωση παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στις αγορές ομολόγων, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τον κίνδυνο διατήρησης της σφιχτής νομισματικής πολιτικής, παρά τις πρότερες προσδοκίες για μικρότερες αυξήσεις στα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών.
Τα τελευταία μακροοικονομικά μεγέθη στις ΗΠΑ έχουν αλλάξει άρδην το κλίμα, καθώς δείχνουν ότι ο πληθωρισμός δύναται να ενισχυθεί περαιτέρω, με αποτέλεσμα να μην δικαιολογείται μια άμεση επιβράδυνση του ρυθμού σύσφιγξης.
Κι αυτό, παρά τις πρόσφατες εξαγγελίες του επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, για μικρότερες παρεμβάσεις στα επιτόκια από τον Δεκέμβριο.
Ας σημειωθεί ότι τα επιτόκια της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ βρίσκονται σήμερα στο εύρος 3,75% – 4%. Η επόμενη συνεδρίαση δε, είναι προγραμματισμένη για τις 13 – 14 Δεκεμβρίου, με τους αναλυτές να ζυγίζουν τις πιθανότητες για μια παρέμβαση είτε των 50 μονάδων (θετικό σενάριο) είτε των 75 μονάδων (αρνητικό σενάριο).
Όλη αυτή η αβεβαιότητα, εύλογα, επηρεάζει και τις αγορές ομολόγων, οι οποίες κατά παράδοση εχθρεύονται τα υψηλά επιτόκια, με αποτέλεσμα ο φόβος για μια αύξηση των 75 μονάδων βάσης να οδηγεί σε αναταράξεις.
Άλλωστε, οι αποφάσεις της Federal Reserve δεν αφορούν μόνο τις ΗΠΑ, αλλά επηρεάζουν το κλίμα σ΄ όλες τις μεγάλες οικονομίες, με αποτέλεσμα οι ανησυχίες για διατήρηση της σύσφιγξης να επιδρούν και στην Ευρώπη, η οποία θα αναθεωρήσει τη νομισματική πολιτική μία ημέρα αργότερα, δηλαδή στις 15 Δεκεμβρίου (το βασικό επιτόκιο βρίσκεται στο 2%).
Χαρακτηριστική της όλης κατάστασης είναι η «εικόνα» στο -πάντα ευμετάβλητο- 10ετές ομόλογο της Ελλάδας, η απόδοση του οποίου αυξάνεται κατά 5,5 μονάδες βάσης και αναρριχάται στο 3,81%, με τα spreads (απόκλιση σε σχέση με τη γερμανική απόδοση) να καθορίζονται στις 196 μονάδες βάσης.
Στη Γερμανία, η απόδοση του 10ετούς τίτλου αυξάνεται κατά 2 μονάδες βάσης (1,85%), στη Γαλλία κατά 4 μονάδες βάσης (2,27%), στην Ιταλία κατά 5 μονάδες βάσης (3,69%) και στην Ισπανία κατά 5 μονάδες βάσης (2,83%). Όσον αφορά τις ΗΠΑ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου καταγράφει άνοδο κατά 2 μονάδες βάσης και ανέρχεται στο 3,58%.
Σε κάθε περίπτωση, παρά την πρόσκαιρη επιδείνωση, οι παραπάνω τιμές εξακολουθούν να διατηρούν αποστάσεις από τα πρόσφατα υψηλά των τελευταίων ετών, όταν η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας είχε σκαρφαλώσει στο 5% και των ΗΠΑ στο 4,3%.
Διαβάστε επίσης
Νέο χτύπημα για Κ. Μπουτάρη και… ηχηρά σφυριά για βόρεια προάστια