search icon

Αγορές

Επένδυσες στο bitcoin; Έχασες! (πίνακες + γραφήματα + χάρτης)

Συγκλονιστικά τα ευρήματα έρευνας της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών- Ως και 81% των επενδυτών έχασαν τα χρήματά τους- "Πρωταθλητές" οι Τούρκοι

Αν υπήρχε μια αντικειμενική δυσκολία στον τομέα των κρυπτονομισμάτων ως σήμερα, ήταν η καταγραφή των δεδομένων που αφορούν όσους έχουν επενδύσει σε αυτά. Ίσως, για όσους έχουν ήδη κάνει την επένδυση, αυτό να ήταν και καλύτερο. Επειδή, τώρα που προκύπτουν στοιχεία από επίσημους φορείς, τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι… καταθλιπτικά.

Τα στοιχεία έρχονται από έκθεση ενός από τα κορυφαία κεντρικά τραπεζικά ιδρύματα, της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS). Η έκθεση, με τίτλο “Crypto trading και τιμές του Bitcoin: Στοιχεία από μια νέα βάση δεδομένων από την υιοθέτηση της retail αγοράς”, συμπεραίνει ότι οι περισσότεροι νέοι επενδυτές στα κρυπτονομίσματα, ποσοστό μεταξύ 73% ως 81%, “αναπόφευκτα έχασαν χρήματα στην αρχική τους επένδυση”.

Ουσιαστικά, η έρευνα των οικονομολόγων/ερευνητών της BIS Ράφαελ Άουερ, Τζούλιο Κορνέλι, Σεμπάστιες Ντερ, Τζον Φροστ και Λεονάρντο Γκαμπακόρτα εξετάζει την κρυπτο-αγορά από το 2015 ως το 2022 και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι περίπου τα δύο τρίτα των… νεόκοπων επενδυτών στο bitcoin έχασαν λεφτά όταν τοποθετήθηκαν στον -σκοτεινό, όπως αποδείχθηκε γι’ αυτούς- κόσμο των κρυπτονομισμάτων.

Η έκθεση συμπεραίνει ότι οι περισσότεροι από τους χαμένους, ή άλλως οι περισσότεροι που αγόρασαν κρυπτονομίσματα αυτό το διάστημα προέρχονται από τη γειτονική μας Τουρκία, τη Σιγκαπούρη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η περίπτωση της γείτονος χώρας είναι ίσως και η πιο συγκλονιστική. Κι αυτό γιατί οι Τούρκοι, εξουθενωμένοι από τον καλπάζοντα πληθωρισμό (ο οποίος στην Κωνσταντινούπολη έφτασε και κοντά στο 100%) και την κατακρήμνιση της αξίας της λίρας, επιχείρησαν να βρουν καταφύγιο στα κρυπτονομίσματα.

Οι έρευνες στην Τουρκία καταγράφουν ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά early adoption των κρυπτονομισμάτων, καθώς οι πολίτες θεώρησαν ότι επενδύοντας σε αυτά, δεν θα διασφαλίσουν μόνο τα χρήματά τους, αλλά και θα καταφέρουν να βγάλουν κέρδος. Και με τη ζωή στην Τουρκία να γίνεται αβάσταχτη λόγω των χαμηλών μισθών οι οποίοι πλέον δεν φτάνουν ούτε για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες, οι πολίτες αισθάνθηκαν σαν τον πνιγμένο που πιάνεται από μια σανίδα σωτηρίας. Μόνο που αυτή η σανίδα αποδεικνύεται ένα βαρίδι που τους παρασέρνει στο βάθος της αβύσσου.

Οι οικονομολόγοι της BIS σημειώνουν ότι το κύριο μέρος των νέων επενδυτών στο bitcoin είναι άνδρες, κάτω των 35, οι οποίοι “αναζητούν το ρίσκο”. Το ακόμα πιο ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι ότι αυτοί οι επενδυτές δεν έχουν την ψυχολογία του… επενδυτή. Δεν ενεπλάκησαν με την ιδέα των κρυπτονομισμάτων λόγω μιας πίστης τους στα υψηλά ιδανικά μιας αποκεντρωμένης οικονομίας, ή για να αποσυνδεθούν/”τιμωρήσουν” το τραπεζικό σύστημα. Αλλά απλά επειδή ελπίζουν να βγάλουν εύκολα, γρήγορα, μεγάλα κέρδη με ελάχιστο ποσό επένδυσης. Αποδεικνύεται, βέβαια, ότι έπεσαν θύματα υποσχέσεων μεγάλων επιστροφών με ελάχιστο κόπο.

Οι οικονομολόγοι συμπέραναν ότι το 73% των χρηστών κρυπτονομισμάτων κατέβασε την εφαρμογή κρυπτονομσιμάτων όταν η τιμή του bitcoin (και, κατά συνέπεια και των υπολοίπων κρυπτονομισμάτων) έκανε “ράλι”, βρισκόμενο πάνω από τις 20.000 δολάρια. Σύμφωνα με την έκθεση, γι’ αυτούς που μπήκαν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων τότε, εάν κάποιος επένδυε 100 δολάρια στο bitcoin κάθε μήνα για εννέα μήνες, τότε αυτός ο επενδυτής -ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ο μέσος επενδυτής- έχει χάσει σήμερα το 48% των χρημάτων του.

Και σε πραγματικούς αριθμούς, από την επένδυση των 900 δολαρίων, έχει χάσει ήδη τα 431. Αυτή η απώλεια κάνει τον μέσο επενδυτή να αισθάνεται “εγκλωβισμένος” και να δυσκολεύεται να βγει τώρα από το “παιχνίδι”, καθώς συνεχίζει να πιστεύει σε επιστροφή της τιμής στα παλιότερα επίπεδα.

Στα ίδια περίπου συμπεράσματα με την έρευνα της Διεθνούς Τράπεζας Διακανονισμών, καταλήγουν και άλλες εκθέσεις από εξειδικευμένους στα κρυπτονομίσματα φορείς και ιστότοπους, όπως η Glassnode. Αυτή, σημειώνει ότι το ποσοστό των διευθύνσεων (“πορτοφολιών”) που βρίσκεται σήμερα σε θέση κερδισμένου στα κρυπτονομίσματα, βρίσκεται σε χαμηλό δύο ετών- στο 51,881%.

Διαβάστε ακόμη:

Έρχονται οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ και οι «αυτόματες» επιστροφές φόρων

Glade House: Ενα σπίτι μοναδικής αισθητικής στα Μεσόγεια

Ξενοδόχοι: Στο +102% το κόστος ενέργειας και +41% φέτος το κόστος προμηθειών έναντι του 2019 (πίνακας)

Exit mobile version