(last update 20:55) Υπό κλοιό έντονων πιέσεων βρίσκεται το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις, εν μέσω της νέας επιδείνωσης στην αγορά των κρατικών ομολόγων αλλά και της μόνιμης ανησυχίας για την οικονομία.
Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί αισθητά κατά 630 μονάδες ή 2,12% και διαμορφώνεται στις 29.053 μονάδες. Κατά 2,71% μειώνεται και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος συρρικνώνεται στις 3.618 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, από την πλευρά του, κατρακυλάει κατά 3,62% και περιορίζεται στις 10.651 μονάδες.
Η καθοδική κίνηση έρχεται να «σβήσει» τα ισχυρά κέρδη της Τετάρτης, με τους αμερικανικούς δείκτες να επανέρχονται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους, ως απόρροια των ανησυχιών για τον κίνδυνο ύφεσης στην οικονομία.
Σαν να μην έφθανε αυτό, η εθνική στατιστική υπηρεσία επιβεβαίωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,6%, ακολουθώντας την πτώση κατά 1,6% του α’ τριμήνου.
Το «ξεφούσκωμα» της μετα-Covid ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό (8,3% τον Αύγουστο) και τη σφιχτή νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας (αύξηση επιτοκίων), αποτελούν τους βασικούς παράγοντες της καθοδικής πορείας της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.
Το μέγεθος της κλιμακούμενης ανησυχίας αποτυπώνεται εδώ και αρκετές εβδομάδες στις αγορές μετοχών, οι οποίες υφίστανται ένα ισχυρό sell off, ενόσω οι επενδυτές αποστρέφονται το ρίσκο και ξεφορτώνονται τα υψηλού ρίσκου assets. Δεν είναι τυχαίο ότι ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης βρίσκεται στα όρια της bear market («αρκούδες»), υπολειπόμενος κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά του περασμένου Ιανουαρίου.
Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου βρίσκεται μία «ανάσα» από το ψυχολογικό όριο του 4% (χθες πρόσκαιρα το ξεπέρασε), το οποίο είναι το υψηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια κρίση του 2008. Η απόδοση του 2ετούς τίτλου δε, αυξάνεται κατά 11 μονάδες βάσης και υπερβαίνει το 4,2%.
Την Παρασκευή, στο μεταξύ, ολοκληρώνεται το γ’ τρίμηνο του 2022, με τον Dow Jones να οδεύει για το 3ο συνεχόμενο αρνητικό τρίμηνο, στο χειρότερο σερί από το 2015. Το ίδιο ισχύει και για τον S&P 500, ο οποίος ετοιμάζεται για το 3ο σερί αρνητικό τρίμηνο –για πρώτη φορά από το 2009.
Διαβάστε επίσης
Έξι μεγάλοι οίκοι «υπέρμαχοι» της κυριαρχίας του δολαρίου στις αγορές