Αξιοσημείωτες απώλειες παρουσιάζουν σήμερα οι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν εκ νέου για την πορεία της οικονομίας και την αύξηση του κόστους δανεισμού, ως απόρροια της ανάγκης αναθεώρησης των επιτοκίων.
Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά περίπου 286 μονάδες ή κατά 0,75% στις 32.940 μονάδες. Κατά 0,93% μειώνεται και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq περιορίζεται στο -0,56% και περίπου τις 12.100 μονάδες.
Οι αμερικανικές αγορές, έπειτα από δύο ανοδικά κλεισίματα, επανέρχονται σε πτωτική τροχιά, εν μέσω της έντονης νευρικότητας, η οποία συνδέεται με τα επικείμενα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό (θα ανακοινωθούν την Παρασκευή).
Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα δεδομένα για τον Μάιο θα δείξουν μια μικρή αποκλιμάκωση (από 8,3% τον Απρίλιο), κάτι που για ορισμένους θα επιβεβαιώσει την άποψη ότι το φαινόμενο έχει ήδη φθάσει στην κορύφωσή του.
Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία της Παρασκευής θα κρίνουν εν πολλοίς τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve, η οποία έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα εφαρμόσει ακόμη μία αύξηση επιτοκίων της τάξης των 50 μονάδων βάσης. Αυτό, με τη σειρά του, αυξάνει ακόμη περισσότερο τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, οι οποίες ήδη βρίσκονται στα επίπεδα του 3%
Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται, επίσης, η αυριανή ετυμηγορία της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης, με την Κριστίν Λαγκάρντ να επιβεβαιώνει τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο.
«Οι μετοχές προσπαθούν να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ της ελπίδας ότι ο πληθωρισμός έχει ήδη κορυφωθεί και του φόβου για επιβράδυνση της ανάπτυξης» εξηγεί στο CNBC o Emmanuel Cau, αναλυτής της Barcalys, αναφερόμενος στις επιπτώσεις των επιτοκιακών αυξήσεων.
Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.
«Ενόσω οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν την ποσοτική σύσφιγξη, οι ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη και τα εταιρικά αποτελέσματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιπτώσεις στις μετοχές» επισημαίνει, από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Μοχάμεντ Ελ – Αριάν.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Credit Suisse υποχωρεί κατά 6,7% μετά τις αρνητικές εκτιμήσεις για το β’ τρίμηνο του 2022. Κατά 7,7% διολισθαίνει και η μετοχή της AP Moeller Maersk, καθώς τα μεταφορικά κόστη τείνουν προς αποκλιμάκωση. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Wizz Air σημειώνει κάμψη κατά σχεδόν 10% εξαιτίας των διευρυμένων ζημιών.
Διαβάστε επίσης:
Διεθνές κραχ στον ορίζοντα; Ποιοι τρέχουν να αγοράσουν χρυσό
Το «Βατερλώ» των μικροεπενδυτών στα κρυπτονομίσματα
Καλύφθηκε η δημόσια εγγραφή για τις 7,2 εκατ. νέες μετοχές της Μπλε Κέδρος