Στα επίπεδα των 100 δολαρίων ανακάμπτει η τιμή του πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, καθώς η μερική άρση του lockdown στη Σαγκάη αναμένεται να επαναφέρει τις ανησυχίες για το ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης, μετά και την αισθητή πτώση της ρωσικής παραγωγής.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια του αμερικανικού WTI ενισχύονται κατά 3,6% και διαμορφώνονται στα 97,7 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια του ευρωπαϊκού Brent κερδίζουν 4% και αναρριχώνται στα 102,5 δολάρια ανά βαρέλι. Ας σημειωθεί ότι χθες τα συμβόλαια υποχώρησαν κατά σχεδόν 4%.
Η αντιστροφή του κλίματος επήλθε μετά την ανακοίνωση της Σαγκάη ότι περισσότερες από 7.000 γειτονιές της πόλης χαρακτηρίζονται πλέον ως μηδενικού έως ελάχιστου κινδύνου για τον κορωνοϊού, κάτι το οποίο οδηγεί σε άρση των περιοριστικών μέτρων στις εν λόγω περιοχές.
«Το κλίμα στις αγορές είναι “βλέποντας και κάνοντας” τόσο στο μέτωπο της προσφοράς όσο και στο μέτωπο της ζήτησης» επισημαίνει στο CNBC ο Βαντάνα Χάρι, ιδρυτής της Vanda Insights.
Η εν μέρει χαλάρωση του lockdown στη Σαγκάη αίρει μερικώς τις ανησυχίες για τη ζήτηση από την Κίνα, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως. Οι συγκεκριμένες ανησυχίες, σε συνδυασμό με την απελευθέρωση 180 εκατ. βαρελιών από το αμερικανικό στρατηγικό απόθεμα (+60 εκατ. βαρέλια από τις υπόλοιπες πετρελαιο-παραγωγικές χώρες) είχαν οδηγήσει τις τιμές σε σημαντική αποκλιμάκωση το προηγούμενο διάστημα.
Οι παραπάνω εξελίξεις επήλθαν ως συνέπεια της μειωμένης πετρελαϊκής συνεισφοράς της Ρωσίας, η οποία πριν το ξέσπασμα του πολέμου εξήγαγε περίπου 7,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Από τον Απρίλιο, όμως, λόγω των κυρώσεων και της αποχώρησης μιας σειράς ενεργειακών εταιρειών από τη χώρα, οι εξαγωγές της Μόσχας υπολογίζεται να μειωθούν κατά 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ένα κενό, το οποίο πρέπει να καλυφθεί άμεσα από τις υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες.
«Η πετρελαϊκή αγορά είναι ακόμη ευάλωτη σε κάποιο σημαντικό σοκ, ιδίως εφόσον η ρωσική ενέργεια τεθεί στο επίκεντρο νέων κυρώσεων. Κι γι’ αυτό το ρίσκο παραμένει στο τραπέζι» επισημαίνει η εταιρεία αναλύσεων OANDA, η οποία κάνει ειδική μνεία στην πιθανότητα επιβολής κυρώσεων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη επιβάλλει κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο).
Διαβάστε επίσης:
Δημ. Βιντζηλαίος (Creta Farms): Έβαλε στο στόχαστρό του τα Παγωτά Δωδώνη και εταιρεία κρέατος