Βγήκαν… μαχαίρια μεταξύ του ΟΠΕΚ και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, με το πετρελαϊκό καρτέλ να εξαπολύει επίθεση κατά του ΙΕΑ επισημαίνοντας πως θα πρέπει να είναι «πολύ προσεκτικός» όταν υπονομεύει τις επενδύσεις στον πετρελαϊκό κλάδο.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Χαϊθάμ αλ-Γκάις υποστήριξε χαρακτηριστικά πως το να… κουνάνε το δάχτυλο στο καρτέλ και να παρερμηνεύουν τις ενέργειες του ΟΠΕΚ και του ΟΠΕΚ+ είναι αντιπαραγωγικό. Πρόσθεσε δε, πως η ομάδα των πετρελαιοπαραγωγικών κρατών δεν έχει σαν στόχο τις τιμές, αλλά τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς.
Κατά τον ΟΠΕΚ η επίθεση που εξαπέλυσε κατά του IEA ήρθε σε απάντηση της κριτικής που του έχει ασκήσει ο διεθνής οργανισμός, χωρίς δε, να προσφέρει -όπως υποστήριξε- πιο συγκεκριμένα στοιχεία.
Οι δηλώσεις Μπιράλ
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιράλ, σε συνέντευξη του την Τετάρτη στην τηλεόραση του Bloomberg, χρησιμοποίησε ανάλογο τόνο προειδοποιώντας τον ΟΠΕΚ για την ώθηση που δίνει στις πετρελαϊκές τιμές.
Ο Μπιράλ τόνισε χαρακτηριστικά ότι το καρτέλ, υπό την άτυπη ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, θα πρέπει να είναι «πολύ προσεκτικό» στη διαμόρφωση της πολιτικής του για τα επίπεδα παραγωγής προειδοποιώντας την ομάδα πως τα βραχυπρόθεσμα και τα μεσοπρόθεσμα συμφέροντα του δείχνουν να είναι αντιφατικά. Πρόσθεσε επίσης ότι η αύξηση των τιμών και οι ανοδικές πληθωριστικές πιέσεις θα οδηγήσουν στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας με μεγαλύτερες χαμένες τις φτωχότερες χώρες.
Η αντεπίθεση του καρτέλ
Από την πλευρά του ο Χαϊθάμ αλ-Γκάις, στην απάντηση του, υποστήριξε πως το να στοχοποιείται το πετρέλαιο για την άνοδο του πληθωρισμού είναι «τεχνικά λάθος, καθώς υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό».
Θυμίζουμε πως ο ΟΠΕΚ+, κατά τη συνεδρίαση του στις αρχές Απριλίου, ανακοίνωσε νέα μείωση των επιπέδων παραγωγής κατά επιπλέον 1,16 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας είχε επικρίνει την απόφαση ισχυριζόμενος πως η αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής από την ομάδα ρισκάρει να διευρύνει το προβλεπόμενο έλλειμμα στα επίπεδα της προσφοράς λειτουργώντας σαν τροχοπέδη για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι τιμές
Μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ οι τιμές του μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές είχαν ενισχυθεί, όμως έκτοτε έχασαν όλα τα κέρδη που είχαν αποκομίσει, με φόντο τη διογκούμενη ανησυχία πως η επιβράδυνση των οικονομιών θα επηρεάσει τα επίπεδα ενεργειακής ζήτησης. Σήμερα οι τιμές τόσο του Brent όσο και του αμερικανικού αργού ενισχύονται, όμως όχι αρκετά για να καλύψουν το χαμένο έδαφος της εβδομάδας.
Μέχρι και το χθεσινό κλείσιμο, το Brent μετρούσε εβδομαδιαίες απώλειες ύψους 4,9%, ενώ το WTI έχανε 4,6%.
Διαβάστε ακόμη
Από το «recovery» στο «rehabilitation» story – Πώς βλέπουν την Ελλάδα οι διεθνείς επενδυτές
ΟΠΑΠ: Ανεβάζει τον πήχη για το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών
Π. Λασκαρίδης: Σε πτώση η ελληνική σημαία, αλλά υπάρχουν σημάδια αισιοδοξίας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ