Με μεταβλητότητα ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει οριακές απώλειες κατά 0,04% και να βρίσκεται στις 928,92 μονάδες.
Οι επενδυτές ακολουθούν τις Διεθνείς Αγορές οι οποίες αξιολογούν τα χθεσινά χαμηλότερα του αναμενόμενου στοιχεία για επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα τον Αύγουστο στην Ευρωζώνη, ενώ στο επίκεντρο είναι και τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τη Γαλλία.
Είναι φυσιολογικό η έναρξη της σημερινής συνεδρίασης να εμφανίζει έντονη μεταβλητότητα μιας και το Χρηματιστήριο Αθηνών διαπραγματεύεται σε υψηλά 19 μηνών που είναι παράλληλα και υψηλά έτους, με την αγορά και παρόλο την μειωμένη συναλλακτική δραστηριότητα να έχει πραγματοποιήσει μια άνοδο 50 μονάδων τις τελευταίες 10 ημέρες, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει μηνιαία κέρδη κατά 4,62%.
Το στοιχείο που προβληματίζει τους εγχώριους αναλυτές είναι η απόδοση του τραπεζικού κλάδου η οποία μέχρι τώρα έχει υποαποδώσει από τους υπόλοιπους δείκτες καταγράφοντας μηνιαία απόδοση κατά 3,8% με τις τράπεζες να μην μπορούν μέχρι τώρα να δώσουν την ώθηση που χρειάζεται η αγορά ώστε να κατευθυνθεί σε πιο υψηλά επίπεδα.
Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, θετική ένδειξη το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 928 μονάδων, αφήνει περιθώρια κίνησης προς τις 949 – 950 μονάδες.
Από εκεί και ψηλότερα και για κίνηση προς τις 1013 μονάδες, θα χρειαστεί σημαντική τόνωση της συναλλακτικής δραστηριότητας. Αν χαθούν οι 928 μονάδες, οι επόμενες στηρίξεις στις 900, 894 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 878 (ημερήσιο “stop long”) και 861 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων).
Για τον δείκτη Yψηλής Kεφαλαιοποίησης και αν αυτός επιβεβαιώσει την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 2200 μονάδων, η αμέσως επόμενη αντίσταση στις 2230 – 2240 μονάδες.
Επιστροφή με κλείσιμο χαμηλότερα των 2200, μπορεί να δώσει πίεση προς τις 2167 – 2154 και 2106 – 2100 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει απώλειες κατά 0,11% και βρίσκεται στις 2.223,42 μονάδες, η Πειραιώς και η ΕΥΔΑΠ με 1,06% και 1,05% σημειώνουν την μεγαλύτερη άνοδο και ακολουθούν ήπια ανοδικά η ΕΛΧΑ, ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank, Εθνική, Eurobank, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και ΑΔΜΗΕ.
Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Coca Cola με 2.8% και ακολουθούν ήπια καθοδικά η ΔΕΗ, Σαράντης, ΟΠΑΠ, Τιτάνας, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ ΑΔΜΗΕ, Jumbo και Λάμδα. Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αποφασίστηκε η άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας Προοδευτική.
Στις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2020 που δημοσιοποίησε η εταιρεία χθες, σημειώνει ξανά πως «επιδιώκει συζητήσεις με στρατηγικούς επενδυτές, οι οποίοι, παρά το δυσμενές περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται η εταιρεία, πέραν από τη συνεισφορά τους σε οικονομικούς πόρους, θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν και σε άλλους τομείς για την επίτευξη του σκοπού αυτού».
Διαβάστε ακόμα:
Noval Property: Αυξήθηκε η αξία του χαρτοφυλακίου επενδυτικών ακινήτων της σε €389,7 εκατ.