Έντονη μεταβλητότητα παρουσιάζει σήμερα το Bitcoin, το οποίο μέσα στον Ιούνιο εμφάνισε τις χειρότερες μηνιαίες απώλειες όλων των εποχών, ως απόρροια της αισθητής αποστροφής του επενδυτικού ρίσκου.
Είναι ενδεικτικό ότι το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα παγκοσμίως αρχικά έκανε ράλι 11,3%, φθάνοντας έως τα επίπεδα των 21.000 δολαρίων. Ωστόσο, αυτή η ανοδική κίνηση δεν διήρκησε για πολύ, καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη επανέφεραν το δημοφιλές token στα 19.410 δολάρια.
Χθες, το Bitcoin αποχαιρέτησε τον Ιούνιο με σωρευτικές απώλειες της τάξης του 41%, οι υψηλότερες όλων των εποχών.
Η σημερινή μεταβλητότητα, σύμφωνα με το Bloomberg, υπογραμμίζει την αυξανόμενη αβεβαιότητα γύρω από τον κλάδο, καθώς οι επενδυτές αποφεύγουν την ανάληψη ρίσκου, ενόσω οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό.
Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.
Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, μεγάλα hegde funds, όπως το Three Arrows Capital και το Celsius Network, έρχονται να απο-επενδύσουν από την αγορά των crypto, αυξάνοντας τις προοπτικές για ακόμη μία μεγάλη πτώση.
«Το Bitcoin είναι ευάλωτο σε νέες πτώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια υποχώρηση προς την περιοχή των 10.000 δολαρίων, εφόσον η αναταραχή στη Wall Street συνεχιστεί και στο γ’ τρίμηνο» προειδοποιεί ο Edward Moya, αναλυτής της Oanda Corp. Πρόκειται για επίπεδα, τα οποία έχουν να καταγραφούν από τα μέσα του 2020.
Ας σημειωθεί ότι το Bitcoin διαπραγματεύεται γύρω από τις 20.000 μονάδων εδώ και αρκετές ημέρες, αφού πρώτα βρέθηκε στα 18.000 δολάρια στις 18 Ιουνίου. Από τις αρχές του 2022, έχει παρουσιάσει σωρευτικές απώλειες της τάξης του 55%, ενώ σε σχέση με το ιστορικό υψηλό του περασμένου Νοεμβρίου (σχεδόν 60.000 μονάδες) έχει απολέσει τα 2/3 της αξίας του.
Διαβάστε επίσης:
Deutsche Bank: Ισχυρές απώλειες στις αγορές το δεύτερο τρίμηνο – Βασιλιάς το δολάριο
TτΕ: Θετικές -ακόμη- οι προσδοκίες για την ελληνική αγορά ακινήτων