Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι τιμές του αργού πετρελαίου, με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ) να υπογραμμίζει πως η ζήτηση στην αγορά παραμένει στιβαρή παρά τη μετάλλαξη Όμικρον.
Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου συνεχίζουν να μειώνονται και η ζήτηση βρίσκεται κοντά στα προ-πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με τον Οργανισμό.
Η κατάσταση οδήγησε τη Goldman Sachs σε επαναπροσδιορισμό των υπολογισμών της για τις τιμές του Μπρεντ, στα $100/βαρέλι το τρίτο τρίμηνο του έτους. Οι ανησυχίες όσον αφορά τον αντίκτυπο της μετάλλαξης Όμικρον έχουν έλθει και παρέλθει, ενώ τα αποθέματα συρρικνώνονται, εν μέσω γεωπολιτικών αναταραχών στη Μέση Ανατολή και την πρόσφατη επίθεση μέσω drone σε πετρελαϊκές μονάδες στα ΗΑΕ.
«Αποτελεί μια τέλεια καταιγίδα», αναφέρει η Vandana Hari, ιδρυτής της Vanda Insights της Σιγκαπούρης. «Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, η μειωμένη παραγωγή από τις χώρες του OPEC+ και οι γεωπολιτικές εντάσεις, μαζί με τα χαμηλά αποθεματικά και την αυξημένη ζήτηση, συνθέτουν μια δύσκολη εικόνα».
Γι αυτόν το λόγο το πετρελαϊκό ράλι αποτελεί πρόβλημα για τις χώρες-εισαγωγείς και τις κεντρικές τράπεζες οι οποίες προσπαθούν να περιορίσουν τον πληθωρισμό και να στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας.
Από την πλευρά του ο OPEC υποστηρίζει πως οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου θα συνεχίσουν να «υποστηρίζονται από εύρωστη ζήτηση η οποία θα συνεχίσει να προσδίδει το έναυσμα για την αύξηση της παραγωγής». Τα αποθέματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του καρτέλ, βρίσκονται αρκετά χαμηλότερα από τον 5ετή τους μέσο όρο.
Αντίστοιχη είναι και η πρόβλεψη των αναλυτών της JP Morgan, που αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος του έτους οι τιμές θα φτάσουν τα 90 δολάρια το βαρέλι.
Σύμφωνα με προ ημερών αναφορά του Reuters, ο OPEC+ έχει αποφασίσει να αυξάνει τον στόχο για την παραγωγή κάθε μήνα, ωστόσο κάποιες τεχνικές δυσκολίες, αλλά και οι επιφυλάξεις για τον αντίκτυπο της μετάλλαξης Όμικρον, δεν επιτρέπουν σε κάποιες χώρες να την αυξήσουν περισσότερο.
«Αν η Κίνα δεν υποστεί κάποια ισχυρή επιβράδυνση στην οικονομία και η Όμικρον αρχίσει να υποχωρεί, και με την ικανότητα του OPEC+ για αύξηση της παραγωγής να είναι ξεκάθαρα περιορισμένη, δεν βλέπω τον λόγο να μην ανέβει το Brent προς τα 100 δολάρια μέσα στο α’ τρίμηνο ή και νωρίτερα», είχε αναφέρει στο Reuters ο Jeffrey Halley, αναλυτής της Oanda.
Να σημειωθεί πως η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) στο μηνιαίο της report για την αγορά πετρελαίου ανέφερε πως η παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση θα υπερβεί τα προ πανδημίας επίπεδο το 2022, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού υποχωρεί. Η ΙΕΑ αύξησε τις εκτιμήσεις για την πετρελαϊκή ζήτηση για το 2022 κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως, στα 3,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Διαβάστε ακόμα:
«Ωρολογιακή βόμβα» για ΕΚΤ, κυβερνήσεις και καταναλωτές ο πληθωρισμός στην Ευρώπη (Γραφήματα)
Μπόρις Τζόνσον: «Δεν υποβάλλω παραίτηση, δεν παραπλάνησα το Κοινοβούλιο»