Ένα… τρελό έτος ολοκληρώνεται σήμερα για το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση εκτόξευσαν τις τιμές στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών (έφθασαν έως τα 139 δολάρια), ενώ στη συνέχεια ο φόβος για επερχόμενη ύφεση της οικονομίας οδήγησε σε σημαντική διόρθωση (έφθασε έως τα 75 δολάρια).
Αποτέλεσμα είναι, στην τελευταία συνεδρίαση του 2022, η τιμή των συμβολαίων Brent στην Ευρώπη να βρίσκεται στα 83,4 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή των συμβολαίων WTI στις ΗΠΑ να καθορίζεται στα 78,30 δολάρια ανά βαρέλι.
Αυτό σημαίνει ότι το Brent καταγράφει άνοδο 5,76% μέσα στο έτος (+50,2% το 2021), με το WTI να ακολουθεί με κέρδη 4,5% (+55% το 2021).
«Ήταν ένα αναπάντεχο έτος για τις αγορές εμπορευμάτων, με τους κινδύνους στην προσφορά να οδηγούν σε αυξημένη μεταβλητότητα και αυξημένες τιμές» διαπιστώνει η Εύα Μάνθεϊ, αναλύτρια στην ING. «Το 2023 θα είναι ακόμη ένα έτος αβεβαιότητας και πολλής μεταβλητότητας» προσθέτει, μιλώντας στο CNBC.
Στο β’ εξάμηνο του 2022, όπως προαναφέρθηκε, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν δραστικά, καθώς οι κεντρικές τράπεζας αύξησαν αισθητά τα επιτόκια, με στόχο την αναχαίτιση του ιστορικού πληθωρισμού.
Όμως, τα αυξημένα επιτόκια υπονόμευσαν την ανάπτυξη και έδωσαν ώθηση στο αμερικανικό δολάριο, δύο παράγοντες οι οποίοι έπληξαν σημαντικά τη ζήτηση για πετρέλαιο. Ας μην ξεχνάμε ότι οι συναλλαγές στα εμπορεύματα πραγματοποιούνται κυρίως μέσω του δολαρίου, το οποίο όσο ακριβαίνει τόσο λιγότερο ελκυστικό γίνεται για τους ξένους επενδυτές.
Την ίδια στιγμή, η πολιτική μηδενικής ανοχής στην Covid, η οποία εφαρμόστηκε έως και τον Δεκέμβριο στην Κίνα, περιόρισε τη ζήτηση στον Νο.1 αγοραστή αργού παγκοσμίως, κάτι που επέδρασε αρνητικά στην τιμή του «μαύρου χρυσού».
Όμως, η πρόσφατη απόφαση για αλλαγή της υγειονομικής στρατηγικής δεν σημαίνει αυτομάτως ότι επιλύονται όλα τα προβλήματα, καθώς ήδη παρατηρείται μια μεγάλη διασπορά του ιού. «Η χαλάρωση αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση για πετρέλαιο, όμως η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα εγείρει ανησυχίες για μια νέα παγκόσμια έξαρση του ιού» προειδοποιεί ο Τζον Ντρίσκολ, διευθυντής της JTD Energy Services.
Και φυσικά, μην ξεχνάμε τις ενεργειακές κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία, οι οποίες προκαλούν αρκετές αβεβαιότητες γύρω από τα επίπεδα της προσφοράς. Εξάλλου, τα δυτικά μέτρα έχουν στρέψει ένα μεγάλο μέρος των ρωσικών εξαγωγών προς τις χώρες της Ασίας, πυροδοτώντας τον κίνδυνο ελλείψεων στην Ευρώπη.
Διαβάστε επίσης
Οι διακοπές των αρχηγών, οι αγοραπωλησίες του Γρύλου, η έξοδος του Ολλανδού και το θαύμα της Πάτρας
Πρωτοχρονιά: 25 εναλλακτικοί προορισμοί με κόστος έως 300€ για τρεις διανυκτερεύσεις
Αυτή είναι η αυτοκρατορία των Kardashians. Πέντε αδελφές και ένα ασύλληπτο success-story