Το ευνοϊκό κλίμα (σήμερα οι αποδόσεις σε πολλές αγορές της ευρωζώνης διαμορφώθηκαν στα κατώτερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών) σε συνδυασμό με τις αυξημένες κρατικές δαπάνες που προκαλεί η πανδημία, ωθούν τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης σε αυξημένο δανεισμό, παρόλο που αυτός οδηγεί στη διόγκωση του δημοσίου χρέους.
Οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδος, όπως αυτές προκύπτουν από το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού που έχει κατατεθεί στη Βουλή, υπολογίζονται σε περίπου 11 δισ. ευρώ. Παράλληλα η ΕΚΤ φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε πρόσθετα μέτρα στήριξης προκειμένου να διευκολύνει τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Ήδη, όπως δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μέσω του προγράμματος PEPP η ΕΚΤ έχει αγοράσει ομόλογα αξίας 590 δισ. ευρώ από τα 1,350 τρισ. ευρώ που είναι μέχρι στιγμής, το σύνολο του προγράμματος.
Η ίδια διαβεβαίωσε σήμερα ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει την υφιστάμενη υποβοηθητική νομισματική πολιτική, η οποία δικαιολογείται από τις περιστάσεις. Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 130 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 52 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,82%, από 0,78% που έκλεισε την Παρασκευή, έναντι -0,61% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,43% από 1,49που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.