search icon

Αγορές

Η R&I αναβαθμίζει την Ελλάδα σε BB+ με σταθερό outlook

O ιαπωνικός οίκος R&I αναβάθμισε την Ελληνική οικονομία σε ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές από ΒΒ με θετικό outlook, προγενέστερα

«Η ελληνική οικονομία πιθανότατα θα παραμείνει σε σταθερή τροχιά, παρά την πίεση του πληθωρισμού που επιβαρύνει. Σε μεσοπρόθεσμη βάση, αναμένεται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ενισχύσει το αναπτυξιακό της δυναμικό, με τη βοήθεια από την επέκταση των επενδύσεων που κάνουν χρήση του ταμείου ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)», εξηγεί ο ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης.  Όπως αναφέρει, το δημοσιονομικό ισοζύγιο αποκτά δυναμική προς τη βελτίωση, ο λόγος του δημόσιου χρέους θα συνεχίσει να μειώνεται. Λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας ως αποτέλεσμα της προόδου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE), η R&I έχει αναβαθμίσει το χρέος σε ξένο και εγχώριο νόμισμα σε ΒΒ+.

Το 2022, ωστόσο, η άνοδος των τιμών της ενέργειας και η επιτάχυνση του πληθωρισμού, οι οποίες προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ασκούν καθοδική πιέσεις στην αύξηση του ΑΕΠ. Από την άλλη πλευρά, η οικονομία αποκτά δυναμική από την άνοδο του τουριστικής ζήτησης και τις επενδύσεις που βασίζονται στην πλήρη ανάπτυξη του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ. Για το έτος 2022, η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) προβλέπουν αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 3,1% και 3,5% αντίστοιχα. Η R&I θεωρεί ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης από το 2023 και μετά, με την παραδοχή ότι οι παράγοντες που ασκούν καθοδικές πιέσεις στην οικονομία θα υποχωρήσουν.

Αναφορικά με τις τράπεζες, μελλοντικά, τα βλέμματα είναι στραμμένα στο κατά πόσον ή όχι ο τραπεζικός τομέας είναι σε θέση να βελτιώσει την κερδοφορία και τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, μαζί με τις πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της συνεχούς μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τα οποία βρίσκονται σε υψηλότερο επίπεδο από άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Το 2022, παρά τη μείωση της κλίμακας του πακέτου κινήτρων ως απάντηση στην COVID-19, το πρωτογενές έλλειμμα θα διευρυνθεί πιθανότατα από το επίπεδο που είχε τεθεί ως στόχος στον αρχικό προϋπολογισμό, λόγω της θέσπισης υποστηρικτικών μέτρων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που αγωνίζονται μπροστά στην αύξηση των τιμών της ενέργειας και της επιτάχυνσης του πληθωρισμού. Ακόμη και έτσι, το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί στο 2,0% του ΑΕΠ, συμβάλλοντας στα ισχυρά φορολογικά έσοδα, σύμφωνα με την πρόβλεψη της ελληνικής κυβέρνησης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει παρόμοιο επίπεδο ελλείμματος. Το πρωτογενές ισοζύγιο πιθανότατα θα επιστρέψει σε πλεόνασμα περίπου 1% του ΑΕΠ το 2023, μετά τον τερματισμό του πακέτου κινήτρων.

Το δημόσιο χρέος μειώθηκε στο 193,3% του ΑΕΠ το 2021 από το επίπεδο άνω του 200% του ΑΕΠ που καταγράφηκε το 2020. Εν μέρει λόγω της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ που υποστηρίζεται από την άνοδο των τιμών, το λόγος του δημόσιου χρέους θα μειωθεί πιθανότατα με ρυθμό που θα υπερβαίνει τη βελτίωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου και θα φθάσει σε ένα χαμηλό επίπεδο κάτω από το επίπεδο πριν από την πανδημία. Το δημόσιο χρέος αποτελείται κυρίως από δανεισμό από δημόσιους οργανισμούς, με μέση εναπομένουσα διάρκεια μέχρι τη λήξη περίπου 20 έτη. Παρόλο που το μακροπρόθεσμο επιτόκιο αυξάνεται, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο θα παραμείνει σε εύρος μεταξύ 1% και 2% στο πλαίσιο της προαναφερθείσας δομής του χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρείται ότι κατέχει σε κάποιο βαθμό ένα χρέος προσιτό, λαμβάνοντας υπόψη την ευημερία της και τα ταμειακά αποθέματα που διαθέτει η κυβέρνηση. Δεδομένης της πρόσβασης της χώρας σε άφθονα κεφάλαια με βάση το πρόγραμμα του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ και το 2021- 2027 μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό, η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να επιτύχει υψηλότερο επίπεδο ανάπτυξης, η οποία βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα από τις ημέρες πριν από την COVID-19. Η προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο πόσο αποτελεσματικά η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ενσωματωθεί στο πλαίσιο του ταμείου ανάκαμψης, οι οποίες θεωρούνται βασικός παράγοντας που θα καθορίσει την οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε ακόμη

Ανάλυση Bloomberg: Μπλοκάρει η μεταρρυθμιστική ατζέντα του Μακρόν

Aνοίγει αύριο η πλατφόρμα για τις αιτήσεις αλλαγής ηλεκτρικών συσκευών

Το κάλεσμα της Κρήτης, το «άγριο διαζύγιο» του Σαράντη, οι Αμερικάνοι στο Μαρούσι και τα ακίνητα της REDS 

Exit mobile version