Σε πτωτικό «κανάλι» γύρισε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο συντονίστηκε με τις πιέσεις που δέχθηκαν οι ευρωαγορές από τους αμερικανικούς δασμούς. Αποστάσεις κράτησε ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος διατηρήθηκε σε θετικό έδαφος, έχοντας ως πρωταγωνίστρια την ΕΤΕ.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Πέμπτης (27/2) ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 2,32 μονάδες ή -0,14% και έκλεισε στις 1.597,85 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ των 1.581,01 (χαμηλό ημέρας) και των 1.599,13 μονάδων (υψηλό ημέρας). Με μία συνεδρίαση να απομένει για να ολοκληρωθεί ο Φεβρουάριος, ο ΓΔ καταγράφει άνοδο +3,13% σε μηνιαία βάση. Η φετινή απόδοση του δείκτη διαμορφώνεται σε +8,72%. Παράλληλα, η εγχώρια αγορά ετοιμάζεται για την πρώτη πτώση σε επίπεδο 5ημέρου, έπειτα από 9 συναπτές εβδομάδες κερδών.

Η Αθήνα «απορρόφησε» τους αρχικούς κραδασμούς, ισορροπώντας μεταξύ των ικανοποιητικών εταιρικών αποτελεσμάτων και της διολίσθησης των διεθνών αγορών. Σε ορισμένα blue chips και σε αρκετούς τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης τοποθετήθηκαν σήμερα οι πωλητές, με τη Metlen και την Jumbo να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. Στον αντίποδα, η Εθνική Τράπεζα «αναρριχήθηκε» κατά σχεδόν +2%, με τις ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΟΤΕ να ακολουθούν.

«Φυσιολογικά φαινόμενα η κόπωση των long οι οποίοι ώθησαν το ΧΑ σε πολυετή υψηλά, οι πυκνότερες “επισκέψεις στο ταμείο” για όσους ικανοποιούνται με την απόδοση των τελευταίων εβδομάδων και η… αμφισβήτηση για όσους απλά απείχαν από το εν εξελίξει σκέλος του δομικού ράλι», σημειώνει ο κ. Πέτρος Στεριώτης στο εβδομαδιαίο του σχόλιο για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

«Δεδομένων των συνθηκών, λοιπόν, εκτιμούμε ότι ακόμη και η συμπαγής αφομοίωση, το “χώνεμα” δηλαδή των νέων επιπέδων της γενικότερης ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, είναι στην παρούσα φάση ακόμη σημαντικότερο ίσως και από την «υπόσχεση» γρήγορης καταγραφής νέων υψηλών σε… “αχαρτογράφητα ύδατα”», αναφέρει μεταξύ άλλων ο τεχνικός αναλυτής και προσθέτει:

«Πλέον αναμένουμε τη διαχείριση της ρευστότητας που «περιμένει στη γωνία», από ποιο επίπεδο και με ποιο πιθανό έναυσμα θα ευαισθητοποιηθεί ώστε να πάρει την θέση όσων αποχωρούν. Επιπλέον, κρίσιμη θα είναι η αποτίμηση του εγχώριου πολιτικού και country risk, οι επόμενες αξιολογήσεις ελληνικής Οικονομίας και ΧΑ από τους ξένους Οίκους, οι νέες τιμές-στόχοι των αναλυτών κλπ».

Με υψηλό τζίρο η διαφοροποίηση των τραπεζών

Κέρδη +0,48% σημείωσε ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 1.461,83 μονάδες, κρατώντας αποστάσεις σε σχέση με την εικόνα της υπόλοιπης αγοράς. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) υποχώρησε κατά -0,14% στις 3.910,94 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κινήθηκε χαμηλότερα κατά -0,59% στις 2.487,93 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 155,56 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17,04 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε πακέτα. Τζίρο 34,25 εκατ. ευρώ έκανε η Πειραιώς και ακολούθησε η ΕΤΕ με 31,44 εκατ. ευρώ. Στα 112,61 δισ. ευρώ διαμορφώνεται η κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Θετικό ήταν το πρόσημο για 32 μετοχές, αρνητικό για 74, ενώ 18 τίτλοι έμειναν αμετάβλητοι.

Στις συστημικές τράπεζες, η Εθνική Τράπεζα «σκαρφάλωσε» κατά +1,89% στα 8,62 ευρώ και η Πειραιώς κέρδισε +0,22% στα 4,56 ευρώ. Στον αντίποδα, η Eurobank κινήθηκε πτωτικά κατά -0,24% στα 2,5 ευρώ και η Alpha Bank έχασε -0,22% στο 1,84 ευρώ.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, κατά -2,6% υποχώρησε η Jumbo, η οποία σταμάτησε στα 26,22 ευρώ. Ακολούθησαν με απώλειες άνω του -1% η ΕΥΔΑΠ (-1,85% στα 5,82 ευρώ), η Metlen (-1,79% στα 36,14 ευρώ), η Titan (-1,58% στα 40,6 ευρώ), η Optima bank (-1,53% στα 14,16 ευρώ) και η Lamda Development (-1,36% στα 6,52 ευρώ). Από την άλλη πλευρά, ενισχύθηκαν κατά τουλάχιστον +1% ο ΟΤΕ (+1,66% στα 14,74 ευρώ), η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+1,2% στα 18,5 ευρώ) και η ΔΕΗ (+1,17% στα 12,93 ευρώ).

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, «βουτιά» -4,21% κατέγραψε η ΑΒΑΞ, κλείνοντας στα 2,275 ευρώ και διορθώνοντας από τα υψηλά 15ετίας. Ισχυρή ήταν επίσης η πτώση για την Austriacard (-1,64% στα 6 ευρώ), την Intracom Holdings (-1,61% στα 3,05 ευρώ), την ΕΧΑΕ (-1,22% στα 4,85 ευρώ), τον ΟΛΠ (-1,21% στα 32,75 ευρώ), την Πλαστικά Θράκης (-1,14% στα 3,895 ευρώ) και τη Noval Property (-0,99% στα 2,5 ευρώ).

Μεταβλητότητα στο εξωτερικό λόγω δασμών

Επιλεκτικές ήταν οι κινήσεις των επενδυτών στην εγχώρια αγορά, καθώς το stock picking συνεχίστηκε. Ευμετάβλητο είναι το σκηνικό που επικρατεί στο εξωτερικό, καθώς οι επερχόμενοι δασμοί 25% του Ντόναλντ Τραμπ στις εισαγωγές από την ΕΕ έφεραν αναταράξεις στις μετοχές της Γηραιάς Ηπείρου, οι οποίες υποχωρούν απότομα σήμερα, μετά την εντυπωσιακή άνοδο της Τετάρτης. Αντίποινα έχει προαναγγείλει, από την πλευρά της, η Κομισιόν. Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε την Πέμπτη ότι οι προτεινόμενοι δασμοί του σε εισαγωγές από το Μεξικό και τον Καναδά θα τεθούν σε ισχύ στις 4 Μαρτίου, ενώ η Κίνα θα επιβαρυνθεί με επιπλέον δασμό 10% την ίδια ημερομηνία.

Τα ενοποιημένα οικονομικά μεγέθη της για το 2024 ανακοίνωσε σήμερα το πρωί η Ideal Holdings, καταγράφοντας υπερδιπλασιασμό εσόδων (374,2 εκατ. ευρώ) και λειτουργικής κερδοφορίας – EBITDA (50 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το 2023. Μετά τη λήξη της σημερινής χρηματιστηριακής συνεδρίασης, θα ανακοινώσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα η Eurobank, η HELLENiQ ENERGY και η Noval Property. Ακολουθούν αύριο (28/2) η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank, πριν την έναρξη των συναλλαγών στο ΧΑ. Σήμερα θα δημοσιεύσει τελικά η Premia Properties το flash note των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων, από αύριο που είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Τη θέση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή παίρνει και επίσημα η Aktor στον δείκτη FTSE Large Cap του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Μέχρι και σήμερα η Aktor διαπραγματευόταν στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap). Η αλλαγή θα τεθεί σε ισχύ στη συνεδρίαση της Παρασκευής 28 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αποχωρεί από το ΧΑ μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης από τη Masdar.

Στο «κόκκινο» οι διεθνείς αγορές

Συνεδρίαση υψηλής μεταβλητότητας ήταν η χθεσινή στη Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να κλείνουν σε μεικτό έδαφος. Χαμόγελα έφεραν στην αγορά οι καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις της Nvidia. Με ενδιαφέρον αναμένονται τα στοιχεία για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες (PCE), τον αγαπημένο πληθωριστικό δείκτη της Fed. Στη σημερινή συνεδρίαση, παρά το θετικό ξεκίνημα, ο S&P 500 και ο Nasdaq έχουν «γυρίσει» σε αρνητικό έδαφος, ενώ ο Dow Jones διαφοροποιείται με κέρδη +0,7%.

Πιέσεις δέχονται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία διορθώνουν μετά την χθεσινή ισχυρή άνοδο. Αρνητικός καταλύτης οι δασμοί 25% που θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην ΕΕ. Απώλειες -0,6% καταγράφει ο Stoxx 600, ο οποίος διαπραγματεύεται στις 556 μονάδες. Χαμηλότερα κατά -1,4% κινείται ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά -0,8%. Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές, με τους βασικούς δείκτες σε Ιαπωνία και Αυστραλία σε ανοδικό έδαφος.

Διαβάστε ακόμη

Πώς οι κινήσεις του Τραμπ οδηγούν στην αμυντική θωράκιση της Ε.Ε. (πίνακες)

S&P: Γιατί η οικονομία της Ελλάδας δεν βασίζεται πλέον μόνο στον τουρισμό (γραφήματα)

Πρακτικά ΕΚΤ: Διατηρούνται οι ανησυχίες για τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό στις υπηρεσίες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα