«Φρένο» στο 4ήμερο ανοδικό σερί έβαλε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να αναλαμβάνουν εκ νέου τα ηνία. Ωστόσο, η ελληνική αγορά κατάφερε να διατηρηθεί σε απόσταση «αναπνοής» από τις 900 μονάδες, παρουσιάζοντας μια εικόνα σαφώς καλύτερη σε σχέση με το εξωτερικό, όπου οι ανησυχίες για τα υψηλά επιτόκια οδηγούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε ελεγχόμενα κατά 0,31% και διαμορφώθηκε στις 896,41 μονάδες, χάνοντας λιγότερες από τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε οκτώ μονάδες (από 890,98 έως 899,14 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται κοντά στα 60 εκατομμύρια ευρώ.
O τραπεζικός κλάδος κατόρθωσε να κινηθεί αντίρροπα και να κλείσει (ξανά) σε θετικό έδαφος, καθώς κατέγραψε άνοδο στο +0,77% και τις 599,71 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία ενισχύθηκε δυναμικά στο +2,6% και το 1,16 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank σημείωσε κέρδη κατά 1,3% και ανέκτησε το 1 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξήθηκε κατά περίπου 1%, με τη μετοχή της Eurobank να μειώνεται οριακά στο -0,4% και το 0,98 ευρώ. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank +1,35% 1,005 ευρώ
- Eurobank -0,44% 0,9856 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα +0,96% 3,483 ευρώ
- Πειραιώς +2,64% 1,165 ευρώ
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,39% και 2.168 μονάδες), η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola «φιγούραρε» στην κορυφή των προτιμήσεων των πωλητών, υποχωρώντας στο -2% και τα 24,3 ευρώ. Απώλειες κατά 2,3% εμφάνισαν και οι μετοχές των ΟΠΑΠ – Τιτάνα, ενώ οι μετοχές των ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και Jumbo σημείωσαν πτώση πέριξ του 1%. Αντίθετα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή ενισχύθηκε στο +1,7% και ανέκτησε τα 18 ευρώ, εν μέσω των σεναρίων για το deal πώλησης του μεριδίου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ και Quest Συμμετοχών παρουσίασαν επίσης θετικά πρόσημα, τερματίζοντας άνω του +1%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,75% και 1.387 μονάδες), οι μετοχές των Profile, Fourlis, Intrakat και Premia διολίσθησαν κατά 2%, με τη μετοχή της Intracom Holdings να έπεται στο -1,8%. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στη μετοχή της Reds, η οποία σκαρφάλωσε στο +20% και τα 2,4 ευρώ, μετά τη δημόσια πρόταση της Ελλάκτωρ. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 39 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 64 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 26 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,6 δισ. ευρώ.
Οι μετοχές με τον υψηλότερο ημερήσιο τζίρο
- Alpha Bank +1,35% 11,6 εκατ. ευρώ
- ΟΠΑΠ -2,33% 7,8 εκατ. ευρώ
- Εθνική Τράπεζα +0,96% 6,3 εκατ. ευρώ
- Eurobank -0,44% 5,6 εκατ. ευρώ
- Πειραιώς +2,64% 4,6 εκατ. ευρώ
- Mytilineos +0,56% 3,9 εκατ. ευρώ
- ΟΤΕ -0,99% 3,3 εκατ. ευρώ
- Motor Oil +0,44% 2,6 εκατ. ευρώ
Κόπωση και ανησυχία
H Λεωφόρος Αθηνών, μετά την «αθόρυβη» ανοδική κίνηση των προηγούμενων εβδομάδων, παρουσίασε σήμερα ορισμένα σημάδια κόπωσης, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε ελεγχόμενες κινήσεις κατοχύρωσης. Κάτι απολύτως εύλογο, αν αναλογιστούμε και την αρνητική εικόνα στις διεθνείς αγορές.
Επίμονα υψηλός πληθωρισμός, σφιχτή νομισματική πολιτική, αυξημένα επιτόκια, συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και εντεινόμενη ενεργειακή κρίση, αποτελούν ένα κράμα εξελίξεων, το οποίο «φρενάρει» το όποιο κυοφορούμενο ανοδικό story. Τώρα τελευταία, μάλιστα, ήρθε να προστεθεί και η πολιτική αβεβαιότητα λόγω της γνωστής υπόθεσης των παρακολουθήσεων.
Παρ’ όλα αυτά, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να θέσει όρια στη «χασούρα», χάρη στα στηρίγματα από την αναβάθμιση 11 ελληνικών μετοχών στον δείκτη Large Cap του FTSE Russell. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τις μετοχές των Alpha Bank, Eurobank, ΕΛΠΕ, Jumbo, Μotor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή. Ακόμη 10 μετοχές αναβαθμίστηκαν, επίσης, στον Mid Cap (Aegean, ΕΥΔΑΠ, Autohellas, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, Lamda, Quest, Σαράντης και Viohalco).
Επιστρέφοντας στη μεγάλη «εικόνα», το παρήγορο είναι ότι η ελληνική αγορά διατηρείται στα επίπεδα των 900 μονάδων, ενώ την ίδια στιγμή οι εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο είναι αρκετά αισιόδοξες, με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται η εξασφάλιση ορισμένων επιπλέον «καυσίμων» το αμέσως επόμενο διάστημα.
Το κύριο ερώτημα, ωστόσο, εξακολουθεί να συνίσταται στο κατά πόσο θα ξεπεραστούν οι μεγάλες αβεβαιότητες της παγκόσμιας οικονομίας, οι οποίες (όπως φάνηκε και σήμερα) συνεχίζουν να ταλανίζουν τους επενδυτές, περιορίζοντας τη διάθεση για ρίσκο και επηρεάζοντας τη ρηχή αγορά της Λεωφόρου Αθηνών.
Η εικόνα στις διεθνείς αγορές
Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -1,02% και τις 432 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 2,19%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,92% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,84%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 0,56%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, o Dow Jones διολισθαίνει κατά περίπου 400 μονάδες εν μέσω των ανησυχιών για την επιτοκιακή πολιτική.
Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές διατηρούνται σε καθοδική τροχιά εξαιτίας των φόβων για επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο -3,38% και τα 87,70 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο -3,11% και τα 93,71 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, διαμορφώνεται στο -0,75% και τα 1.749 δολάρια ανά ουγγιά.
Διαβάστε επίσης:
Οι τρεις σταθμοί για την ανακοίνωση των νέων μέτρων στήριξης