search icon

Αγορές

Επιμένουν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο Αθηνών παρά την αντεπίθεση των αγοραστών (Upd)

Βελτιωμένο το επενδυτικό κλίμα σε σχέση με την έναρξη της συνεδρίασης - Σημαντικά στηρίγματα από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή - Ώθηση από την αναβάθμιση της Moody's - Οι αμφιβολίες για τις ρωσικές δεσμεύσεις «ρίχνουν» τις ευρωαγορές - Axia: Μειώνει τιμές στόχους, διατηρεί συστάσεις «αγορά» για τις τράπεζας

(upd) Τις ενδοσυνεδριακές απώλειες επιχειρεί να μηδενίσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς τα ισχυρά στηρίγματα από συγκεκριμένα blue chips και η αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s συνδράμουν στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και στον περιορισμό των εντολών πώλησης. Την ίδια ώρα, βέβαια, η μεταβλητότητα παραμένει παρούσα, λόγω και των αρνητικών προσήμων στις διεθνείς αγορές.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,03% και διαμορφώνεται στις 889,69 μονάδες, διατηρούμενος σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (889,97 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 13 μονάδες (από 877,58 έως 890,11 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 37 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος, ομοίως με τον Γενικό Δείκτη, μαζεύει αισθητά τις ρευστοποιήσεις, οι οποίες αρχικά είχαν προσεγγίσει το 2%, και πλέον βρίσκεται στο -0,82% και τις 653,52 μονάδες. Η μετοχή της Πειραιώς, ειδικότερα, διολισθαίνει κατά 1,6% και μειώνεται στο 1,42 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank έπεται στο -1% και το 1,08 ευρώ. Η μετοχή της Alpha Bank, παράλληλα, καταγράφει πτώση κατά 0,4% και το 1,14 ευρώ, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να διαπραγματεύεται στο -0,6% και τα 3,3 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,38% και τις 2.153 μονάδες), το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, η οποία εκτοξεύεται στο +8% και τα 9,55 ευρώ, με τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή να έπεται στο +6% και τα 16,7 ευρώ, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό.  Κέρδη κατά 4% εμφανίζει και η μετοχή της Ελλάκτωρ, ενώ η μετοχή της Aegean «απογειώνεται» στο +3% και τα 5,45 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Coca – Cola μειώνεται στο -2,6% και τα 19,5 ευρώ. Απώλειες άνω του 1% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των Quest Συμμετοχών, Motor Oil και ΟΤΕ. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,58% και τις 1.505 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχωρίζει στο +4,2% και τα 2,25 ευρώ, ενώ κέρδη κατά 3% παρουσιάζουν οι μετοχές των ΑΒΑΞ και Entersoft. Αντίθετα, οι μετοχές των BriQ και Ικτίνος χάνουν περίπου 1%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 42 μετοχές κινούνται ανοδικά, 55 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 200 εκατ. ευρώ.   

Ώθηση από τη Moody’s 

Η ελληνική αγορά, παρότι μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι βρισκόταν σε τροχιά διόρθωσης, τελικά βρίσκει τα κατάλληλα στηρίγματα, προκειμένου να διεκδικήσει το 3ο διαδοχικό θετικό κλείσιμο, διευρύνοντας τα κέρδη από τις αρχές της εβδομάδας. Η αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τον οίκο Moody’s, οπωσδήποτε, διαδραματίζει καίριο λόγο σ’ αυτή την ενδοσυνεδριακή αλλαγή, η οποία οδηγεί τον Γενικό Δείκτη άνω των 890 μονάδων.

Ένα ακόμη «ατού» στην προσπάθεια της ελληνικής αγοράς για την προσέγγιση των αντιστάσεων των 900 μονάδων αποτελούν τα ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων, οι οποίες σπεύδουν να ανακοινώσουν τη διανομή «γενναιόδωρων» μερισμάτων. Την ίδια ώρα, το deal του Σπύρου Θεοδωρόπουλου για την απόκτηση του 45% της ιστορικής ΙΟΝ, δεν περνάει στα ψιλά της χρηματιστηριακής αγοράς, παρότι πρόκειται για μία μη εισηγμένη βιομηχανία τροφίμων.  

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, όπως αποτυπώνεται και στα αρνητικά πρόσημα των ευρωπαϊκών δεικτών, η μεταβλητότητα διατηρείται σε υψηλά επέιπεδα, υπονομεύοντας τη μακρά και δύσκολη πορεία ανάκτησης των προ-πολέμου υψηλών (950 – 970 μονάδες). Μπορεί, άλλωστε, η χθεσινή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Μόσχας – Κιέβου να καλλιέργησαν υψηλές προσδοκίες για άμεση κατάπαυση του πυρός, αλλά οι αναλυτές εξακολουθούν να δηλώνουν διστακτικοί, μην δείχνοντας μεγάλη εμπιστοσύνη στις δεσμεύσεις και τις προθέσεις του Κρεμλίνου.

Εξάλλου, ακόμη κι αν είχαμε εκεχειρία το επόμενο πρωί, οι επιπτώσεις του πολέμου αναμένεται να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, με τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά, το μπαράζ ανατιμήσεων και το ενεργειακό κραχ να πλήττει και τους επόμενους μήνες τις οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου -και ιδιαίτερα τις πιο ευάλωτες, όπως είναι η ελληνική.

Διορθώνει η Ευρώπη, ανεβαίνει το πετρέλαιο 

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί ελεγχόμενα στο -0,6% και τις 459 μονάδες, με τον γερμανικό δείκτη DAX να χάνει 1%. Οι δείκτες σε Παρίσι και Μιλάνο ακολουθούν στο -0,9% και στο -0,4% αντίστοιχα, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 7.546 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προ-συμβόλαια του Dow Jones προμηνύουν ένα αρνητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.  

Όσον αφορά την αγορά του πετρελαίου, οι τιμές δείχνουν να ανακάμπτουν εκ νέου, με τα συμβόλαια του αμερικανικού WTI να αυξάνονται κατά 2,1% και τα 106,5 δολάρια ανά βαρέλι, και τα συμβόλαια του βρετανικού Brent να ενισχύονται κατά 1,9% και τα 112,3 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, σημειώνει κέρδη κατά 0,2% και καθορίζεται στα 1.922 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης:

«Βουτιά» έκαναν οι τιμές σε σιτάρι και καλαμπόκι

Χρυσός: Έκλεισε σε χαμηλό δύο εβδομάδων – Βουτιά 5,8% το παλλάδιο

Ζελένσκι: «Θετικά σημάδια» στις ειρηνευτικές συνομιλίες

Exit mobile version