Σε μίνι profit taking προχώρησαν σήμερα οι επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο, κρατώντας ωστόσο απόσταση ασφαλείας από το πρόσφατο κεκτημένο των 1.700 μονάδων, το οποίο ανοίγει τις πύλες στα υψηλά 14 ετών (Φεβρουάριος 2011). Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν οι τράπεζες, με την ΕΤΕ και την Alpha Bank να διορθώνουν περισσότερο. Αντίθετα, η Eurobank «αναρριχήθηκε» στα 2,65 ευρώ που συνιστούν νέο ρεκόρ 9ετίας (Νοέμβριος 2015).
Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τετάρτης (19/3), ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 3,88 μονάδες ή -0,23% και έκλεισε στις 1.701,28 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 1.704,25 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 1.691,35 μονάδες. Σε υψηλά επίπεδα και σήμερα η συναλλακτική δραστηριότητα, ξεπερνώντας τα 200 εκατ. ευρώ.
Πέραν των τραπεζών, ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν ο ΟΤΕ, η Σαράντης και ο ΟΠΑΠ, με τον τελευταίο να κατεβάζει ταχύτητα λίγο πριν την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων και αφότου έφτασε στο ρεκόρ 16ετίας των 17,5 ευρώ. Ωστόσο, υπήρξαν και ορισμένες μετοχές – εξαιρέσεις που λειτούργησαν αποτρεπτικά απέναντι στο ενδεχόμενο μίας ισχυρότερης πτώσης, μέσω των αξιόλογων κερδών τους. Ο λόγος για την Aegean (έλαβε ώθηση από τις ικανοποιητικές επιδόσεις της για το 2024), την Ελλάκτωρ (εν αναμονή της επιστροφής κεφαλαίου ύψους 0,85 ευρώ), την Attica Bank, την Τράπεζα Κύπρου (νέο ιστορικό υψηλό), τη Viohalco και τη Lamda Development.
Μικρές οι απώλειες στο ταμπλό
Πτώση -0,62% σημείωσαν οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να κλείνει στις 1.669,06 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) υποχώρησε κατά -0,42% στις 4.203,69 μονάδες, ενώ αντίθετα ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) ενισχύθηκε κατά +0,74% στις 2.586,68 μονάδες.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 222,75 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 22,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε πακέτα. Τζίρο 126,46 εκατ. ευρώ έκαναν οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες, απασχολώντας το 57% των συναλλαγών. Με τζίρο άνω των 17,5 εκατ. ευρώ ακολούθησε η Metlen. Στα 118,58 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Θετικό ήταν το πρόσημο για 64 μετοχές, αρνητικό για 46, ενώ 15 τίτλοι έμειναν χωρίς μεταβολή.
Στις συστημικές τράπεζες, η Εθνική οπισθοχώρησε κατά -1,99% στα 9,884 ευρώ και ακολούθησαν η Alpha Bank (-1,63% στα 2,3 ευρώ) και η Πειραιώς (-0,08% στα 5,292 ευρώ). Αντίθετα, η Eurobank ενισχύθηκε κατά +1,42% και έκλεισε στα 2,65 ευρώ (υψηλό 9 και πλέον ετών). Ράλι +4% έκανε η Attica Bank, κλείνοντας στο 0,832 ευρώ και κάνοντας τζίρο άνω των 3,5 εκατ. ευρώ. Σε νέο record high η Τράπεζα Κύπρου, με το «κοντέρ» να σταματά στα 5,96 ευρώ (+2,41%).
Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η Σαράντης διολίσθησε κατά -3,23% στα 12,58 ευρώ. Ακολούθησαν με πτώση άνω του -2% ο ΟΤΕ (-2,29% στα 14,95 ευρώ) και ο ΟΠΑΠ (-2,06% στα 17,14 ευρώ). Κατά τουλάχιστον -1% υποχώρησαν ο ΔΑΑ (-1,97% στα 8,87 ευρώ) και η Cenergy Holdings (-1,27% στα 9,3 ευρώ). Στον αντίποδα, η Ελλάκτωρ κατέγραψε «άλμα» +4,99% και έκλεισε στα 2,42 ευρώ. Ράλι +2,87% «έτρεξε» η Aegean σταματώντας στα 12,18 ευρώ. Στους μεγάλους κερδισμένους επίσης η Lamda Development (+2,74% στα 6,76 ευρώ) και η Viohalco (+2,49% στα 6,18 ευρώ). Άνοδο +1,17% κατέγραψε η ΕΥΔΑΠ, που έκλεισε στα 6,06 ευρώ.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η Κρι Κρι σημείωσε «βουτιά» -3,32% στα 16 ευρώ. Ισχυρές ήταν επίσης οι απώλειες για τη Noval Property (-1,39% στα 2,48 ευρώ), την Austriacard (-1,15% στα 6 ευρώ) και την Quest (-0,96% στα 6,22 ευρώ). Από την άλλη πλευρά, η Intralot ξεχώρισε κλείνοντας στο +3,58% και το 1,1 ευρώ. Ακολούθησε η Autohellas στο +2,81% και τα 12,42 ευρώ. Κατά +2,04% ενισχύθηκε η Τεχνική Ολυμπιακή (2,5 ευρώ). Κέρδη άνω του +1% κατέγραψαν η Intracom Holdings (+1,77% στα 3,16 ευρώ), ο ΟΛΠ (+1,66% στα 33,65 ευρώ – ισοφάρισε το ιστορικό υψηλό του), η Fourlis (+1,36% στα 4,105 ευρώ), η Lavipharm (+1,15% στο 0,879 ευρώ) η ΕΧΑΕ (+1,12% στα 5,44 ευρώ) και η Alumil (+1,04% στα 4,85 ευρώ – νέο ρεκόρ 17ετίας).
Εν αναμονή της Fed – Η εγχώρια ατζέντα
Επιφυλακτικές είναι οι κινήσεις των επενδυτών στο εξωτερικό, εν αναμονή της απόφασης της Federal Reserve για τα επιτόκια, αλλά και των δηλώσεων που θα ακολουθήσουν. Αναμένεται να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, η οποία «φλερτάρει» με την ύφεση, αλλά και για το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης που βρίσκεται σε έδαφος διόρθωσης, αν και διατηρείται προς το παρόν σε απόσταση ασφαλείας από μία πιθανή bear market.
Τα οικονομικά αποτελέσματα χρήσης 2024 και δ’ τριμήνου του προηγούμενου έτους ανακοινώνει σήμερα ο ΟΠΑΠ, μετά τη λήξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης. Στο επίκεντρο θα βρεθεί το guidance που θα δώσει η διοίκηση για το 2025, από τη στιγμή που είχε τεθεί πολύ ψηλά ο πήχης για το 2024. Στο μέτωπο του μερίσματος, οι αναλυτές προβλέπουν την απονομή 0,73 ευρώ ανά μετοχή, που θα οδηγήσουν σε συνολικό μέρισμα ύψους 1,33 ευρώ ανά μετοχή. Τις ετήσιες επιδόσεις θα παρουσιάσει σήμερα και η Lavipharm.
Η προσοχή στρέφεται και στην έκτακτη γενική συνέλευση της Jumbo, καθώς οι μέτοχοι καλούνται να εγκρίνουν τη διανομή έκτακτου μερίσματος 0,4667 ευρώ ανά μετοχή (63,49 εκατ. ευρώ). Η απόδοση υπολογίζεται σε 1,7%, η μετοχή θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα (αποκοπή) στις 24 Μαρτίου, ενώ μία εβδομάδα αργότερα (31 Μαρτίου) θα ακολουθήσει η πληρωμή του μερίσματος.
Σήμερα ξεκίνησε η δημόσια προσφορά για την είσοδο της Fais Group στο Χρηματιστήριο, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή 21 Μαρτίου. Την Πέμπτη 27 Μαρτίου πρόκειται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των 11,375 εκατ. μετοχών (25% του μετοχικού κεφαλαίου) στο ταμπλό. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, το σύνολο των καθαρών εσόδων από τη δημόσια προσφορά και μετά την αφαίρεση των εκτιμώμενων δαπανών έκδοσης, με βάση την ανώτατη τιμή διάθεσης (5 ευρώ ανά προσφερόμενη μετοχή) και υπό την παραδοχή της πλήρους κάλυψης θα ανέρχεται σε 53 εκατ. ευρώ. Το εύρος τιμών έχει οριστεί στα 4,5 με 5 ευρώ.
Οι αγοραστές έχουν το προβάδισμα στις διεθνείς αγορές
Σε ρυθμούς sell off επέστρεψε την Τρίτη η Wall Street, με τις τεχνολογικές μετοχές να βρίσκονται στο στόχαστρο των πωλητών. Αγωνία επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών, όχι τόσο για την απόφαση της Federal Reserve (θα κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος του 4,25% με 4,5%), αλλά για τα μηνύματα που θα εκπέμψει ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ. Επιστροφή στα κέρδη σήμερα για τους βασικούς δείκτες, με τον S&P 500 να κερδίζει +0,7% και τον Nasdaq +0,9%.
Μεικτά πρόσημα καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μία ημέρα μετά το ιστορικό «πράσινο φως» που άναψε η γερμανική Bundestag στη χαλάρωση του λεγόμενου «φρένου χρέους», εγκρίνοντας πακέτο 500 δισ. ευρώ με στόχο την αύξηση των δαπανών σε άμυνα και υποδομές. Κατά +0,1% ενισχύεται σήμερα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά +0,7%, ενώ ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά -0,6%. Οι πωλητές επικράτησαν στις ασιατικές αγορές, με τους δείκτες σε Κίνα και Ιαπωνία να κλείνουν με μικρές απώλειες.
Διαβάστε ακόμη
Ευρωπαϊκή Άμυνα: Κομισιόν προς τα κράτη-μέλη – «Αγοράστε περισσότερα, καλύτερα και πιο ευρωπαϊκά»
Ο Τζον Φρέντρικσεν αγόρασε το 10% της Star Βulk
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα