search icon

Αγορές

Εκτός ελέγχου η μεταβλητότητα στην τουρκική λίρα – Έρχεται νέα βουτιά κατά 25%

«Ίσως δούμε μια σημαντική κάμψη στην τουρκική λίρα» σχολιάζει στο Bloomberg o Ούλριχ Λέχτμαν, αναλυτής της Commerzbank

Να προστατευτούν έναντι της τουρκικής λίρας σπεύδουν οι επενδυτές, λίγες ημέρες πριν τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές, οι οποίες έχουν οδηγήσει τη μεταβλητότητα στο υψηλότερο επίπεδο παγκοσμίως.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης μεταβλητότητας της λίρας έναντι του δολαρίου έχει εκτοξευθεί στο 64% από 8,4% την Παρασκευή, υπερβαίνοντας όλα τα υπόλοιπα νομίσματα διεθνώς.

Οι αγορές, εξάλλου, περιμένουν μια σημαντική αποδυνάμωση της λίρας, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος στις προεδρικές κάλπες, εξαιτίας των ανησυχιών για τη διατήρηση του ελέγχου της ισοτιμίας.

Τα παράγωγα, αυτήν την στιγμή, δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το τουρκικό νόμισμα να υποχωρήσει κατά ακόμη 25% και να φθάσει στις 26 λίρες/δολάριο έως το τέλος του γ’ τριμήνου.

«Ίσως δούμε μια σημαντική κάμψη στην τουρκική λίρα» σχολιάζει στο Bloomberg o Ούλριχ Λέχτμαν, αναλυτής της Commerzbank.

Μέσα στο προηγούμενο 12μηνο, η λίρα απώλεσε το 23% της αξίας της, κατρακυλώντας στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Σήμερα βρίσκεται στα όρια των 19,5 λιρών/δολάριο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ενωμένη αντιπολίτευση είναι πιθανό να βάλει ένα «τέλος» τόσο στην 20ετία κυριαρχία του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και στη μη συμβατική οικονομική πολιτική της κυβέρνησής του. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, εξάλλου, έχει δεσμευτεί για την επιστροφή στην ορθόδοξη οικονομική πολιτική.

Παρά τα σύννεφα που συγκεντρώνονται γύρω από την Τουρκία, μια περαιτέρω πτώση στη λίρα είναι απίθανο να επηρεάσει τις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές, όπως εκτιμά η Commerzbank. Κι αυτό, διότι η περίπτωση της γειτονικής χώρας είναι μεμονωμένη και αντανακλά τη δική της κακοδιαχείριση.

«Τα λάθη της τουρκικής νομισματικής πολιτικής είναι εσωτερικά και δεν απαντώνται σε άλλες χώρες. Έτσι, η αποτυχία δεν θα έχει επίπτωση στα άλλα νομίσματα, των οποίων οι κεντρικές τράπεζες δρουν διαφορετικά» εξηγεί, χαρακτηριστικά.

Ας σημειωθεί ότι η Τουρκία, σ’ αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες, έχει επιλέξει να προβεί σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής (δηλαδή μείωση των επιτοκίων), παρά τον ιστορικά υψηλό πληθωρισμός, ο οποίος είχε ξεπεράσει ακόμη και το 80%.

Διαβάστε ακόμα

Η «μαγική ασίστ» Ανδρουλάκη στον Μητσοτάκη και οι κυλιόμενες, η πώληση των δανείων Θεοχαράκη-Σφακιανάκη, η καταδίκη Κουτσολιούτσου και οι Κρητικοί στην Κίνα

JP Morgan: «Bλέπει» κυβέρνηση ΝΔ – Όλα τα σενάρια και οι προβλέψεις για τις εκλογές (γράφημα)

Πλειστηριασμοί: Ποια γνωστά ξενοδοχεία έχουν πάρει τον δρόμο για το σφυρί (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version