Η σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ και η επικοινωνία των αποτελεσμάτων της ήταν όπως αναμένονταν μια άσκηση ισορροπίας.
Από τη μια η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα έχει στα χέρια της μια οικονομία που παρότι δείχνει κάποια σημάδια ανάκαμψης είναι σαφές ότι έχει ακόμα ανάγκη από μια τεράστια νομισματική στήριξη από την ΕΚΤ για να μη βαλτώσει. Από την άλλη έχει ένα νόμισμα που – και για λόγους που ξεφεύγουν από την Ευρώπη – ισχυροποιείται τον τελευταίο καιρό, πράγμα που κάνει πιο ακριβά τα ευρωπαϊκά προϊόντα και υπηρεσίες και λειτουργεί κόντρα στην ανάπτυξη.
Η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ ξεκίνησε τη συνέντευξη τύπου με το ευρώ να είναι σε ανοδική πορεία από το πρωί, παρότι δεν υπήρξαν αλλαγές στη νομισματική πολιτική.
Η αισιοδοξία που εξέπεμψε για τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης και του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με την «συγκράτηση» που επέδειξε ως προς την επέκταση των εκτάκτων μέτρων νομισματικής χαλάρωσης (μπορούν να περιμένουν) αλλά και η «ψυχραιμία» που επικοινώνησε σχετικά με την ισχυροποίηση του ευρώ, οδήγησαν σε αύξηση των αγορών του ευρωπαϊκού νομίσματος και σε ενίσχυση της ισοτιμίας του.
Μέρος αυτών των αγορών προκλήθηκαν από επενδυτές που είχαν προηγουμένως στοιχηματίσει ότι το ευρώ θα υποχωρούσε σήμερα, έτσι αγόραζαν ευρώ για να κλείσουν αυτές τις short θέσεις.
Η μεγάλη εικόνα
Η ΕΚΤ όπως και κάθε άλλη κεντρική τράπεζα του πλανήτη αντιμετωπίζει μια δίχως προηγούμενη πρόκληση.
Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η ανάκαμψη που θα ακολουθήσει το σοκ του Covid-19 δεν είναι σαν τις προηγούμενες. Δεν πρόκειται για επανέναρξη δραστηριότητας στους τομείς της οικονομίας μετά απο κάποιο σοκ.
Η πανδημία έχει επιταχύνει θεμελιώδεις αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία: Τεράστιοι τομείς όπως τα ταξίδια, η λιανική, η διασκέδαση είναι σε αποδρομή, και έρχονται νέοι, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, η υγεία, και η τεχνολογία γενικότερα. …
Όμως αυτή η μετάβαση παίρνει πολύ χρόνο. Πρέπει να γίνουν επενδύσεις, πρέπει οι εργαζόμενοι να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, πρέπει να αλλάξει η διάρθρωση αυτών των τομέων από την υπερσυγκέντρωση που ισχύει σήμερα.
Αλλά όσο περισσότερο χρόνο πάρει αυτή η μετάβαση για να ολοκληρωθεί, τόσο μεγαλύτερη ζημιά θα προκαλέσει στην οικονομία. Εργαζόμενοι θα χάνουν στις θέσεις τους, δε θα έχουν τις δεξιότητες να καλύψουν τις νεές ανάγκες, θα βγαίνουν εντελώς από την αγορά εργασίας.
Η οικονομία συνολικά θα λειτουργεί με χαμηλότερες στροφές από τις δυνατότητές της και τις ανάγκες των ανθρώπων.
Χρειάζεται λοιπόν κάποιος που θα χρηματοδοτήσει αυτή τη μετάβαση για να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Η ερώτηση του Newmoney στην Κριστίν Λαγκάρντ ήταν ακριβώς αυτή:
Σε αυτό το νέο τοπίο, μπορεί η νομισματική πολιτική και το νέο χρήμα που διοχετεύει στην οικονομία να έχει ακόμα πιο ενεργό ρόλο και να χρηματοδοτήσει στοχευμένες επενδύσεις που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες ανάπτυξης και απορρόφησης εργατικού δυναμικού; Και μήπως οι τράπεζες – ειδικά στην περιφέρεια — χρειάζονται έξτρα βοήθεια από την νομισματική αρχή προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα κεφαλαιακά τους ζητήματα, αλλά και τη μειωμένη ζήτηση για δάνεια από επιχειρήσεις και νοικοκυριά που παρατηρείται σήμερα;
Η απάντηση Λαγκάρντ στο newmoney
«Πρέπει να πω ότι συμφωνώ με την ανάλυση σας για τις αλλαγές που βλέπουμε στην οικονομία – είναι μια κρίση που δεν έχει προηγούμενο και πρόκειται μια ανάκαμψη που είναι εξαιρετικά ιδιαίτερη και ασυνήθιστη.
…Αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι η αποστολή μας είναι η σταθερότητα των τιμών. Η διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών είναι η δική μας προσέγγιση προκειμένου να συνεισφέρουμε και να κάνουμε το καθήκον μας στην αναδιοργάνωση της οικονομίας που είναι απαραίτητη προκειμένου να συνεχίσει να αναπτύσσεται απρόσκοπτα για το καλό όλων.
…Δεύτερεον επιτρέψτε μου να πω ότι το σκεπτικό του πακέτο Next Generation που έχει αποφασίσει η ΕΕ, και η ειδική έμφαση που δίνει στις πράσινες επενδύσεις και την ψηφιοποίηση μας δείχνουν ότι υπάρχει η αποφασιστικότητα που είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις της αναδιάρθρωσης της οικονομίας
…Αν αυτό το πακέτο συνδυαστεί με τις σωστές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της οικονομίας για να μοχλευτούν οι επενδύσεις που έχει αποφασίσει η ΕΕ τότε σίγουρα η απάντηση στην πρόκληση θα είναι ισχυρή.
…Θα ήθελα επίσης να αναφέρω δυο άλλους τρόπους που η ΕΚΤ συμβάλλει στην αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση της οικονομίας.
…Πρώτον – Η χρήση του εργαλείου όπως το TLTRO (δωρεάν χρήματα στις τράπεζες με προϋπόθεση να τα διοχετεύουν σε νέα δάνεια), με την έκταση που το χρησιμοποιούμε, έχει ξεκάθαρο στόχο να δώσει καύσιμο στην οικονομία με τη μορφή πιστώσεων, να εξασφαλίσει ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση σε δάνεια και μπορούν να συμβάλουν στην ανάκαμψη.
Δεύτερον – όπως ξέρετε έχουμε ένα εργαλείο που απευθύνεται σε επίσημους, δημόσιους θεσμούς. Έτσι στο βαθμό που η ΕΕ ή άλλοι οργανισμοί της επιλογής της εκδώσουν ομόλογα, τότε αυτά θα είναι επιλέξιμα από μας για να τα αγοράσουμε. Δεν λέω οτι προσβλέπω σε ένα τέτοιο σενάριο/ρόλο (χρηματοδότηση χρέους), αλλά θέλω να πω ότι είναι και αυτός ένας τρόπος να συνεισφέρουμε στη συλλογική προσπάθεια για την αναδιάρθρωση της οικονομίας με στόχο την ανάκαμψη».
Η απάντηση της Προέδρου Λαγκάρντ στον Ηλία Σιακαντάρη στο 44:00