Συρρίκνωση κατέγραψαν για πρώτη φορά από το 2010 τα επίπεδα προσφοράς χρήματος στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λόγω της επιβράδυνσης στις δανειοδοτήσεις και την πτώση στις αποταμιεύσεις. Κατά τους ειδικούς αναλυτές η εξέλιξη αυτή συνιστά… καμπανάκι για τη συνολική επιβράδυνση της οικονομίας της περιοχής, γεγονός που θα προβληματίσει και το συμβούλιο της ΕΚΤ κατά τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής.
Συγκεκριμένα ο δείκτης κυκλοφορίας χρήματος M3 στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο -0,4% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο από το +0,6% τον Ιούνιο. Πρόκειται για την πρώτη πτώση του δείκτη εδώ και 13 χρόνια!
How did euro area bank lending and money supply evolve in July? How do they compare with June’s figures? Find out more in the press release https://t.co/t06PErW0N3 pic.twitter.com/CKniZaaZmk
— European Central Bank (@ecb) August 28, 2023
Καθοριστικός παράγοντας για την πτώση αυτή αποτέλεσε η καθίζηση στο ρυθμό ανάπτυξης των δανειοδοτήσεων στον ιδιωτικό τομέα, μόλις στο 1,6%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το 2016. Ωστόσο και οι δανειοδοτήσεις προς τις κυβερνήσεις μειώθηκαν κατά 2,7%, που είναι η μεγαλύτερη κάμψη από το 2007.
Παράλληλα, τόσο οι επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά απέσυραν χρήματα από τις καταθέσεις τους σε ρυθμό-ρεκόρ, κατά 10,5% σε ετήσια βάση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι καταθέσεις συνολικά, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και κυβερνητικών οργάνων και χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων, να πέσουν στο ποσοστό-ρεκόρ του 1,6% σε ετήσια βάση.
Με την οικονομική δραστηριότητα να βρίσκεται ήδη σε τροχιά επιβράδυνσης, η διατήρηση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής θα εντείνει την πίεση προς την οικονομία της Ευρωζώνης τα επόμενα τρίμηνα. Και αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα προσφέρει νέα… πολεμοφόδια στα περιστέρια της ΕΚΤ που επισημαίνουν την απειλή που ελλοχεύει από τυχόν νέες αυξήσεις των επιτοκίων, δεδομένου κιόλας πως ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να υποχωρεί.
Στον αντίποδα τα γεράκια του συμβουλίου θεωρούν ότι ο πληθωρισμός, που διαμορφώθηκε στο 5,3% τον Ιούλιο, παραμένει ακόμη υπερβολικά ψηλά σε σχέση με το στόχο του 2%.
Η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ, στην ομιλία της στο Τζάκσον Χολ, επανέλαβε ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει κερδηθεί ακόμη, όμως υπογράμμισε ότι τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ θα κριθούν από τη ροή των μακροοικονομικών στοιχείων. Τα επόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Αύγουστο, θα δημοσιευτούν την ερχόμενη Πέμπτη.
Διαβάστε ακόμη
Ξεκινούν κατασχέσεις σε όσους δεν εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις της εφορίας
«Λιμπάντσης Α.Ε.»: Στο σφυρί η μεγάλη μονάδα της εταιρείας στη Βοιωτία
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ