Τις προσδοκίες των ευρωπαϊκών αγορών όσον αφορά τα επόμενα βήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πέραν της συνεδρίασης της 6ης Ιουνίου συνεχίζουν να προσπαθούν να περιορίσουν αξιωματούχοι του συμβουλίου. Στην ολοένα αυξανόμενη λίστα προστέθηκαν σήμερα δύο ακόμη «γεράκια» ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Κλάας Κνοτ και ο Λετονός συνάδελφος του, Μάρτινς Κάζακς.

Καταρχάς όσον αφορά τις διαφαινόμενες εξελίξεις της επόμενης εβδομάδας δεν έχουν αλλάξει. Αγορές, αναλυτές και traders συμφωνούν πως το συμβούλιο θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στις 6 Ιουνίου.

Σε αυτό συμφώνησαν ομόφωνα και οι 82 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σφυγμομέτρηση που διοργάνωσε και δημοσίευσε σήμερα το Reuters, μια ομοφωνία ομολογουμένως λίαν σπάνια! Όμως, από εκεί και πέρα υπάρχουν σαφείς αποκλίσεις.

Περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων, ήτοι οι 55 από τους 82, δήλωσαν πως περιμένουν πλέον συνολικά τρεις μειώσεις, τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και το Δεκέμβριο.

Όμως, μόνο το 22% βλέπει διαμόρφωση των επιτοκίων κάτω του 3% (από το 3,75% που είναι σήμερα) μέχρι τα τέλη του 2024, όταν το ίδιο ποσοστό βρισκόταν στο 40% τον περασμένο μήνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο τρίτα των οικονομολόγων συμφώνησαν πως είναι πιο πιθανό να δουν τελικά λιγότερες κινήσεις από την ΕΚΤ παρά περισσότερες!

«Αντιμέτωπο με αυξημένη αβεβαιότητα και ταχύτερη από το αναμενόμενο δραστηριότητα, περιμένουμε το συμβούλιο να κινηθεί περισσότερο σταδιακά φέτος» τόνισε χαρακτηριστικά, στο Reuters, ο Μαριάνο Σένα της Barclays, o οποίος από την πλευρά του μετατόπισε την εκτίμηση του για τη δεύτερη μείωση των ευρωεπιτοκίων από τον Ιούλιο στον Σεπτέμβριο.

«Η ΕΚΤ έχει δώσει τελευταία πολύ μεγάλη έμφαση στην ανάγκη να μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των μισθών ως προϋπόθεση για τις περικοπές των επιτοκίων» πρόσθεσε από την πλευρά του ο Μπερτ Κόλιζν της ING.

Η… επίθεση των γερακιών

Ο Κλάας Κνοτ, μιλώντας σε φόρουμ στο Λονδίνο, παραδέχτηκε πως υπάρχει «σαφής αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού», γεγονός που θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να ξεκινήσει «σύντομα» τη νομισματική χαλάρωση. Όμως πρόσθεσε πως η επόμενη φάση της νομισματικής πολιτικής θα είναι «και η πλέον ασταθής» λόγω των επιδράσεων από τις ενεργειακές τιμές, τις αυξήσεις στους μισθούς, αλλά και την απομείωση των δημοσιονομικών πακέτων στήριξης των κυβερνήσεων.

Συνεπώς, το συμβούλιο θα πρέπει να «πάρει σταδιακά το πόδι του από το φρένο έτσι ώστε τα επιτόκια να κινηθούν σε λιγότερο περιοριστικά επίπεδα αργά και σταδιακά».

«Το ακριβές timing, η ταχύτητα και ο βαθμός της χαλάρωσης θα πρέπει να εξαρτηθεί από τη ροή των στοιχείων και τις προβλέψεις μας, με την αγορά εργασίας να αποτελεί ένα βασικό συστατικό» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας τη φωνή του σε όσους αξιωματούχους έχουν εκφράσει ανησυχία για το ρυθμό αύξησης των μισθών.

Την άποψη αυτή υιοθέτησε, μιλώντας στο Bloomberg, και ο Μάρτινς Κάζακς επισημαίνοντας ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να μπει στον «αυτόματο πιλότο» όσον αφορά την τροχιά των περικοπών των επιτοκίων, αλλά να συνεχίσει να διαμορφώνει σταδιακά τα βήματα της, σε κάθε συνεδρίαση, με βάση τη ροή των στοιχείων.

Άλλωστε, όπως εξήγησε, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην πορεία του πληθωρισμού, «είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη κατά του πληθωρισμού, με το τελευταίο μίλι να δείχνει να έχει αρκετά εμπόδια».

Πραγματικά, μετά από το τετράμηνο καθοδικό σερί του δείκτη, τα νέα στοιχεία που θα δημοσιευτούν την Παρασκευή για το Μάιο προβλέπεται πως θα δείξουν μικρή άνοδο του πληθωρισμού από το 2,4% στο 2,5%. Αν και η αύξηση αυτή φαντάζει μικρή, θα σταθεί αφορμή ώστε τα συντηρητικά μέλη του συμβουλίου να επισημάνουν πως η διαδικασία αποκλιμάκωσης των επιτοκίων θα πρέπει να είναι αργή και προσεκτική.

Αναλόγως και σε επίπεδο κρατών μελών, ο ρυθμός αύξησης των τιμών κινείται και πάλι ανοδικά. Ενδεικτικά στη Γερμανία, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα το Μάιο από το 2,4% στο 2,8% σε ετήσια βάση, με τους αναλυτές να έχουν μεν προβλέψει άνοδο του δείκτη αλλά λίγο χαμηλότερα, στο 2,7%.

Το μέγα “αγκάθι” των μισθών

Σχολιάζοντας την αξιοσημείωτη άνοδο του πληθωρισμού στη Γερμανία, οικονομικοί αναλυτές στάθηκαν κυρίως στην ώθηση του δείκτη από τις αυξήσεις τους μισθούς, ένα ζήτημα για το οποίο έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου αρκετά στελέχη της ΕΚΤ.

«Δυστυχώς ο ρυθμός αύξησης των μισθών έχει παραμείνει ιδιαίτερα αυξημένος. Και με βάση τους προβλεπόμενους δείκτες, το μονοπάτι για το 2024 αναμένεται να παρουσιάσει αρκετά εμπόδια» ισχυρίστηκε ο Κλαας Κνοτ.

«Μπορεί να χρειαστεί χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης των μισθών για να τεθεί τελικά υπό έλεγχο ο πληθωρισμός» υποστήριξε, από την πλευρά του και ο Μάρτινς Κάζακς προσθέτοντας ακόμη πως και «η αδύναμη ανάπτυξη της παραγωγικότητας αποτελεί επίσης πρόκληση για τη νομισματική πολιτική».

Διαβάστε ακόμη

Σωκράτης Κόκκαλης: Κομβική η εξαγορά της «Ευρώπη Ασφαλιστική» – Μέσα στο 2024 η είσοδος στο Χρηματιστήριο

Μυτιληναίος: Χρειάζονται αλλαγές στην Ευρώπη – Η Κομισιόν αποδείχθηκε αργή και κοντόφθαλμη

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Οι τέσσερις προτεραιότητες μου εάν εκλεγώ Πρόεδρος στο ΣΕΒ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ