Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε σήμερα (17/10) να μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,25%. Πρόκειται για την τρίτη μείωση των επιτοκίων εντός του 2024 και τη δεύτερη συνεχόμενη (πρώτη back-to-back μετά από 13 χρόνια).

Μετά τη νέα μείωση, το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και αυτό της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθούν σε 3,25%, 3,40% και 3,65% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 23 Οκτωβρίου 2024.

Οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνονται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, όπως προκύπτει από δηλώσεις των υπευθύνων χάραξης. Η μείωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, σε συνδυασμό με την εξασθένιση της οικονομίας της, έκαναν σχεδόν αναπόφευκτη τη νέα μείωση των επιτοκίων.

 

Ειδικότερα, οι αυξήσεις των τιμών στην ευρωζώνη υποχώρησαν στο 1,7% τον Σεπτέμβριο, υπό του πληθωριστικού στόχου της κεντρικής τράπεζας. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αφαιρεί τις πιο ευμετάβλητες συνιστώσες, έφτασε σε χαμηλό δυόμισι ετών, στο 2,7%.

Ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στους Financial Times που δημοσιεύτηκε στις 9/10, είχε δηλώσει ότι αναμένει δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος και περαιτέρω χαλάρωση το 2025 από την ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη μείωση είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, έπειτα από 10 διαδοχικές αυξήσεις. Η δεύτερη μείωση ήρθε στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και οι αναλυτές περιμένουν ακόμη μία τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση αναλυτών που πραγματοποίησε το Bloomberg, τα επιτόκια θα πέσουν σε επίπεδα που δε θα θεωρούνται περιοριστικά για τη ζήτηση έως τα τέλη του 2025. Μετά, αναμένονται δύο ακόμα κινήσεις, τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο του 2025, που θα φέρουν τελικά τα επιτόκια στο 2%.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ

Στην επίσημη δήλωσή της, η κεντρική τράπεζα αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι εισερχόμενες πληροφορίες δείχνουν ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού βρίσκεται σε καλό δρόμο. Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό επηρεάζονται επίσης από τις πρόσφατες αρνητικές εκπλήξεις στους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας. Εν τω μεταξύ, οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν περιοριστικές.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, προτού υποχωρήσει στο στόχο -που έχει θέσει η ΕΚΤ- κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Ο εγχώριος πληθωρισμός παραμένει υψηλός, καθώς οι μισθοί εξακολουθούν να αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς. Ταυτόχρονα, οι πιέσεις στο κόστος εργασίας θα συνεχίσουν να «χαλαρώνουν» σταδιακά, με τα κέρδη να αντισταθμίζουν εν μέρει την επίδρασή τους στον πληθωρισμό.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Θα διατηρήσει τα επιτόκια επαρκώς περιοριστικά για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για την επίτευξη αυτού του στόχου. Το ΔΣ θα συνεχίσει να ακολουθεί μια meeting-by-meeting προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα, για τον προσδιορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της διάρκειας του περιορισμού.

Ειδικότερα, οι αποφάσεις του για τα επιτόκια θα βασίζονται στην εκτίμησή του για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών δεδομένων, της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της ισχύος μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Το Διοικητικό Συμβούλιο δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων για μία συγκεκριμένη πορεία σχετικά με τα επιτόκια.

Το ΔΣ είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα που διαθέτει στο πλαίσιο της εντολής του για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διατηρήσει την ομαλή λειτουργία της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Επιπλέον, το μέσο προστασίας της μετάδοσης είναι διαθέσιμο για την αντιμετώπιση αδικαιολόγητων, άτακτων δυναμικών της αγοράς που συνιστούν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, επιτρέποντας έτσι στο ΔΣ να εκπληρώσει αποτελεσματικότερα την εντολή του για τη σταθερότητα των τιμών.

Διαβάστε ακόμη

Γερνάει ο παγκόσμιος εμπορικός στόλος – Σημαντική πρόκληση για τη ναυτιλιακή βιομηχανία

Ξεπέρασαν τα 45 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας

Εποπτικό «φρένο» στη διανομή bonus από τις τράπεζες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα