Κέρδη εμφανίζουν στη σημερινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια διεθνώς (την Παρασκευή είναι αργία λόγω Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών), με τους επενδυτές να αποτιμούν αφενός τα αποτελέσματα των αμερικανικών τραπεζών αφετέρου τη νομισματική απόφαση της ΕΚΤ.
Πιο συγκεκριμένα, στη Wall Street, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 0,50% ή κατά 170 μονάδες και καθορίζεται στις 34.737 μονάδες. Κατά 0,3% αυξάνεται και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος διαμορφώνεται στις 4.460 μονάδες. Τέλος, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq παραμένει σχεδόν αμετάβλητος περίπου στις 13.650 μονάδες.
Οι επενδυτές σπεύδουν να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου των Goldman Sachs, Morgan Stanley και Citigroup, οι οποίες παρουσίασαν κέρδη άνω των εκτιμήσεων των αναλυτών, κάτι που παρέχει στηρίγματα στην αμερικανική αγορά. Αντίθετα, μερική απογοήτευση προκαλούν τα μεγέθη της Wells Fargo.
Στο επίκεντρο δε, εξακολουθεί να βρίσκεται και ο υψηλός πληθωρισμός, ο οποίος για τον Μάρτιο εκτινάχθηκε στο 8,5%, το υψηλότερο επίπεδο από το 1981. Ωστόσο, οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι η συγκεκριμένη επίδοση συνιστά την κορύφωση του πληθωριστικού φαινομένου, το οποίο σταδιακά θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται.
Σε επίπεδο εβδομάδας (δεδομένου ότι σήμερα ολοκληρώνεται το χρηματιστηριακό τετραήμερο), ο S&P 500 υπολείπεται κατά 0,9%, ενώ οι δείκτες Nasdaq και Dow Jones χάνουν 0,5%.
Μικρά κέρδη στην Ευρώπη μετά την ΕΚΤ
Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,4% και τις 458 μονάδες, με τους δείκτες σε Φρανκφούρτη, Μιλάνο και Παρίσι να αυξάνονται από 0,3% έως 0,5%. Στο Λονδίνο, παράλληλα, ο δείκτης FTSE 100 παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στα επίπεδα των 7.600 μονάδων.
Το ενδιαφέρον, αναμφίβολα, στρέφεται στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να διατηρήσει (προς ώρας) αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά και να προαναγγείλει τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων (ΑP) στο γ’ τρίμηνο. Μόλις γίνει αυτό, πάντως, τότε η Φρανκφούρτη αναμένεται θα ξεκινήσει την αύξηση των μηδενικών επιτοκίων, όπως ακριβώς έγινε και στην περίπτωση των Federal Reserve – Bank of England.
Το επόμενο ορόσημο, επομένως, έγκειται στη συνεδρίαση του Ιουλίου, η οποία θα καθορίσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του υψηλού πληθωρισμού (7,5% τον Μάρτιο), ο οποίος επηρεάζει δυσμενώς την οικονομία και τα περιθώρια κέρδους.
Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της ουγγρικής αεροπορικής Wizz Air σκαρφαλώνει στο 8,3%, ενώ η μετοχή της ιταλικής εταιρείας σιδηροδρόμων Atlantia ενισχύεται κατά 4,5% μετά τις πληροφορίες για πρόταση εξαγοράς από τις Benetton – Blackstone. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της σουηδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Ericsson υποχωρεί κατά 5% υπό τον φόβο επιβολής προστίμου από τις αμερικανικές αρχές.
Διαβάστε επίσης:
Ακόμη και πάνω από 25 ευρώ ανά τ.μ. το ενοίκιο σε καινούρια «πράσινα» γραφεία στην Αθήνα
Πλειστηριασμοί: Το «φιλέτο» του Γκερέκου και τα 50 στρέμματα στην Ελαφόνησο