Αναλυτές και traders στην Ευρώπη θεωρούν ότι η πρώτη μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων, τον Ιούνιο, έχει σχεδόν «κλειδώσει». Άλλωστε, προς την κατεύθυνση αυτή «δείχνουν» και οι τελευταίες δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που φαίνεται πλέον να εστιάζουν στο τι μέλλει γενέσθαι πέραν της συνεδρίασης του Ιουνίου.
Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος σε σημερινές του δηλώσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι το συμβούλιο δεν πρόκειται να δεσμευτεί για τα βήματα που θα ακολουθήσει πέραν της διαφαινόμενης έναρξης της νομισματικής χαλάρωσης, τον Ιούνιο.
«Έχουμε εμφανιστεί πολύ, πολύ σαφείς και καθαροί όσον αφορά την απόφαση μας τον Ιούνιο. Από εκεί και πέρα, ωστόσο, θα παραμείνουμε εξαρτημένοι από την ροή των στοιχείων, οπότε δεν θέλουμε να δεσμευτούμε σε συγκεκριμένο μονοπάτι» τόνισε χαρακτηριστικά σε εκδήλωση στη Μαδρίτη.
Στο ερωτηματικό της… επόμενης ημέρας έχουν σταθεί κι άλλοι συνάδελφοι του, το τελευταίο διάστημα, ειδικά δε, στελέχη προερχόμενα κυρίως από την ομάδα των «γερακιών».
Σε χθεσινές δηλώσεις του στην εφημερίδα Handelsblatt ο Ρόμπερτ Χόλτσμαν, επεσήμανε πως δεν συντρέχουν λόγοι που να ωθούν την ΕΚΤ στο να μειώσει τα επιτόκια υπερβολικά γρήγορα ή υπερβολικά δυναμικά. Μάλιστα, ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης ήταν ο πρώτος που παραδέχτηκε δημοσίως πως οι αποφάσεις της ΕΚΤ είναι λογικό να επηρεάζονται ως ένα βαθμό από τις κινήσεις και προθέσεις της Fed, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «δεν λειτουργούμε σε κενό».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Βέλγος συνάδελφος του, Πιερ Βουντς, ο οποίος σχολίασε ότι το τοπίο παραμένει «ομιχλώδες», με αποτέλεσμα το συμβούλιο να μην μπορεί να δεσμευτεί εκ των προτέρων στην πορεία της στρατηγικής που θα ακολουθήσει.
Αναλόγως ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ, είχε επισημάνει σε πρόσφατη ομιλία του πως η έναρξη των περικοπών των επιτοκίων από τον Ιούνιο δεν θα σημάνει απαραιτήτως την έναρξη ενός δυναμικού κύκλου μειώσεων από την πλευρά της ΕΚΤ.
«Τα εισερχόμενα στοιχεία μέχρι τώρα είναι συμβατά με τις προβλέψεις μας. Και αν οι προβλέψεις αυτές συνεχίσουν να ισχύουν, περιμένω έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης, αλλά με τρόπο που να συνεχίσει να μας κρατά σε περιοριστικό έδαφος ώστε να βεβαιωθούμε ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κοντά στο 2%» πρόσθεσε από την πλευρά του ο Κροάτης κεντρικός τραπεζίτης, Μπόρις Βούτσιτς.
Σημειωτέον πως τα προγνωστικά των αγορών ποντάρουν σε συνολικά τρεις μετριοπαθείς περικοπές των ευρωπαϊκών επιτοκίων μέσα στη χρονιά, ξεκινώντας από τις 6 Ιουνίου.
Το σενάριο αυτό σημαίνει πως η ΕΚΤ θα μεταβεί σε νομισματική χαλάρωση πολύ πριν από τη Fed, για την οποία οι αναλυτές προβλέπουν πλέον μόνο μία με δύο περικοπές των επιτοκίων, πιθανότατα το τελευταίο τρίμηνο. Η απόκλιση αυτή, σύμφωνα με ανάλυση της Deutsche Bank, αποτελεί ένα φαινόμενο «πραγματικά μοναδικό στους σύγχρονους καιρούς».
Διαβάστε ακόμη
Τράπεζες: Στο προσκήνιο ο 5ος πυλώνας και ο «γάμος» Αττικής – Παγκρήτιας
Γιατί η αγορά πετρελαίου εισέρχεται σε μια νέα φάση
Καλώδιο Κρήτης – Κύπρου: Τελεσίγραφο Nexans σε ΑΔΜΗΕ «ή πληρώνετε τις δόσεις ή σταματώ το έργο»
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ