Μπορεί τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό του Ιουνίου στην Ευρωζώνη να ήταν ευοίωνα ωστόσο διάχυτη είναι η ανησυχία τόσο για τον δομικό πληθωρισμό –ο οποίος δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, δύο κατηγορίες που είναι ευμετάβλητές- και έμεινε καρφωμένος στο 2,9% από τον Μάρτιο, με την εξαίρεση του Απριλίου που υποχώρησε στο 2,7%.

Ακόμη ανησυχία προκαλείται και από τον τον πληθωρισμό των υπηρεσιών οπου κι αυτός κόλλησε για δεύτερο συνεχή μήνα στο 4,1% που είναι και η υψηλότερη τιμή φέτος. Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,5% από το 2,6% του Μαΐου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών και μόλις ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο της ΕΚΤ.

Εξάλλου, από την Πορτογαλία η Κριστίν Λαγκάρντ δεν έκρυψε τον προβληματισμό της και στάθηκε στον πληθωρισμό των υπηρεσιών την επιμονή του οποίου απέδωσε κυρίως στην εξέλιξη των αμοιβών. Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα στην Ευρώπη οι διαπραγματεύσεις για την εξέλιξη των μισθών σε κάποιες χώρες γίνονται κάθε 3 χρόνια. Ενώ λοιπόν τα τελευταία χρόνια υπήρχε αύξηση σημαντική του πληθωρισμού, οι αμοιβές παρέμειναν καθηλωμένες οπότε εύλογα οι διαπραγματεύσεις «γέννησαν» σημαντικές αυξήσεις στις αμοιβές που συνεχίσουν να επηρεάζουν τον κλάδο των υπηρεσιών.

Τις αποφάσεις της ΕΚΤ αναμένεται να καθορίσουν τα στοιχεία για την ανάπτυξη, η έρευνα για τη χορήγηση δανείων από τις τράπεζες και αυτή για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με βάση τα παραπάνω θα βγουν οι εκτιμήσεις του Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια αν κριθεί ασφαλές, θα προχωρήσει η ΕΚΤ σε μειώσεις επιτοκίων με την αγορά να προεξοφλεί αυτή τη στιγμή δύο ακόμη μειώσεις φέτος το φθινόπωρο.

Διαβάστε ακόμη

CNBC: Οκτώ χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit η Βρετανία μπορεί να τα «ξαναβρεί» με την ΕΕ

Λονδίνο: Αποκλιμάκωση στα ενοίκια μετά το υψηλό 18%

Βενσάν Μπολορέ: Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος «Γάλλος Μέρντοχ» που «ξεπλένει» την ακροδεξιά της Λεπέν

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ