Παρά την άποψη ότι οι εκλογές φέρνουν αβεβαιότητα η οποία επιβαρύνει τις αποδόσεις των μετοχών, η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι στις ΗΠΑ οι εκλογές συνδυάζονται με άνοδο του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τις αγορές μετοχών σε όλο τον κόσμο.
Το ερώτημα, λοιπόν είναι εάν θα γίνει το ίδιο και το 2020, καθώς το Νοέμβριο διεξάγονται προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
Οι προβλέψεις δίνουν και παίρνουν με την πλειονότητα να συνηγορεί στην εκτίμηση ότι φέτος η χρονιά για τις μετοχές θα είναι ανοδική, αν και όχι με τους ίδιους ρυθμούς που σημειώθηκαν το 2019.
Η UBS σε σχετική μελέτη της, σημειώνει ότι από το 1928 το χρηματιστήριο έκλεισε ανοδικά σε 19 χρονιές από τις 23 συνολικά που υπήρξε εκλογική αναμέτρηση.
Ο λόγος είναι προφανής: Η εκλογική χρονιά είναι η τελευταία της θητείας κάθε προέδρου, οπότε ο τελευταίος συνήθως υιοθετεί δημοσιονομικές και άλλες πολιτικές οι οποίες θα ευνοήσουν την επανεκλογή. Αυτό σημαίνει ότι συχνά την επόμενη χρονιά εμφανίζονται μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα τα οποία δυσκολεύουν τον επόμενο πρόεδρο, ή τον ίδιο εάν επανεκλεγεί. Σημειωτέον ότι από το 1948 το 72% των προέδρων που διεκδίκησαν την επανεκλογή τους το πέτυχαν.
Η στατιστική πάντως δείχνει ότι κατά μέσο όρο τα κέρδη της αγοράς μετοχών ήταν 10,7% σε όλες τις εκλογικές χρονιές από το 1928 μέχρι σήμερα. Εάν μάλιστα εξαιρεθεί το 2008 που ήταν η χρονιά της μεγάλης ύφεσης, τότε η μέση απόδοση των μετοχών σε εκλογική χρονιά ήταν 12,8%.
Από εκεί και πέρα τίθεται το ερώτημα: Ποιος «φέρνει» τα μεγαλύτερα κέρδη για τους επενδυτές; Ένας πρόεδρος από τους Δημοκρατικούς ή από τους Ρεπουμπλικάνους;
Η απάντηση δεν είναι εύκολη σύμφωνα με την UBS, αφού εξαρτάται από το χρονικό διάστημα που θα ληφθεί υπ΄όψιν, αλλά και από το εάν θα συνυπολογιστεί και η μεγάλη «βουτιά» των μετοχών το 2008 η οποία βαραίνει πολύ στη σύγκριση.
Έτσι από το 1928, στις χρονιές που εξελέγη Ρεπουμπλικάνος η μέση απόδοση των μετοχών ήταν 14,7%, ενώ όταν εξελέγη Δημοκρατικός η απόδοση ήταν 7,05%. Εάν όμως δεν ληφθεί υπ΄όψιν το 2008, η μέση απόδοση για τους Δημοκρατικούς ανεβαίνει στο 12.8%.
Εάν τώρα ληφθεί υπό όψιν μόνο η πρόσφατη ιστορία, από το 1960 και μετά, τότε τα πράγματα αλλάζουν: Η μέση απόδοση για του Ρεπουμπλικάνους είναι 12,3%, ενώ για τους Δημοκρατικούς 7,19%. Χωρίς, όμως, τη μεγάλη βουτιά του 2008, η μέση απόδοση των Δημοκρατικών ανεβαίνει στο 13,32%.
Το συμπέρασμα της UBS είναι ότι η άποψη πως σε χρονιά εκλογών ανεβαίνει η αβεβαιότητα η οποία επιβαρύνει την απόδοση των μετοχών είναι ένας μύθος τον οποίο διαψεύδει μια απλή στατιστική σύγκριση.