search icon

Αγορές

Φλερτ του Χρηματιστηρίου με τις 890 μονάδες – Κέρδη 1% στο ταμπλό, παρά τον χαμηλό τζίρο (Upd)

Στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη από συγκεκριμένα blue chips - Προσπαθούν να ανεβάσουν ρυθμό οι τράπεζες - Deutsche Bank: Κερδισμένοι και χαμένοι των αγορών στο α’ τρίμηνο του έτους – Εντυπωσιάζει το ΧΑ -Επιφυλακτικές οι ευρωαγορές

(upd) Προσπάθεια να ανεβάσει ρυθμούς και να προσεγγίσει τις αντιστάσεις των 890 μονάδων καταβάλλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο -ελλείψει ουσιαστικών «καυσίμων»- στρέφει την προσοχή του σε μεμονωμένα blue chips. Ωστόσο, ο ιδιαίτερα χαμηλός τζίρος, η αβεβαιότητα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου αλλά και το πρόβλημα του υψηλού πληθωρισμού δεν αφήνουν περιθώρια για μεγάλη κέρδη.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 4.00 το απόγευμα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο κατά 1,07% και διαμορφώνεται στις 888,93 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 9,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (879,45 μονάδες).  Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 11 μονάδες (από 878,05 έως 889,49 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 33,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος, όμοια με τον Γενικό Δείκτη, επιχειρεί να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα και να ανεβάσει ρυθμούς, καθώς αυξάνεται κατά 1,19% και καθορίζεται στις 647,90 μονάδες. Η προσοχή στρέφεται στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία κερδίζει 1,3% και ενισχύεται στο 1,13 ευρώ. Στο +0,8% και τα 3,3 ευρώ ακολουθεί η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενώ η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο +0,3% και το 1,06 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί κατά 0,4% και το 1,40 ευρώ, έχοντας βέβαια περιορίσει τις αρχικές ρευστοποιήσεις. Πιο αναλυτικά:   

Στον δείκτη υψηλές κεφαλαιοποίησης (+0,78% και τις 2.144 μονάδες), το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στις μετοχές των Quest Συμμετοχών και ΑΔΜΗΕ, οι οποίες αυξάνονται άνω του 3% και διαμορφώνονται στα 5,9 και τα 2,3 ευρώ, αντίστοιχα. Από εκεί και πέρα, η μετοχή του ΟΤΕ ενισχύεται κατά 2,4%, με τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ να ακολουθεί στο +2%. Η μετοχή της Motor Oil δε, έπεται στο +1,9% και τα 14,3 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή διορθώνει στο -1% και τα 16,4 ευρώ, ενώ η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα υποχωρεί κατά 0,5%. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+1,03% και τις 1.518 μονάδες), η μετοχή της Epsilon συνεχίζει το ράλι, καθώς ξεχωρίζει στο +6,2% και τα 6,8 ευρώ. Κατά 3% ενισχύεται και η μετοχή της ΕΥΑΘ, η οποία διαπραγματεύεται στα 4,4 ευρώ. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 65 μετοχές κινούνται ανοδικά, 29 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 63,8 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

Εγκλωβισμένο στη στασιμότητα το Χ.Α. 

Στην αφετηρία του β’ τριμήνου, η Λεωφόρος Αθηνών φαίνεται ότι παραμένει εγκλωβισμένη στη μέγγενη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, ο οποίος μαίνεται για ακόμη μία ημέρα, χωρίς να υπάρχει προς το παρόν επαρκές φως στην άκρη του τούνελ. Άλλωστε, παρά την πρόοδο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. 

Την ίδια ώρα, ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός εξακολουθεί να εγείρει προβληματισμό σε οικονομία και επιχειρήσεις, με τις κεντρικές τράπεζες να εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας επιθετικότερης σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Κάτι το οποίο, ωστόσο, προκαλεί «αλλεργία» στις αγορές μετοχών, οι οποίες είχαν εθιστεί εδώ και δύο χρόνια στη φθηνή και άφθονη χρηματοδότηση. 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, και με την επίδραση των εταιρικών μεγεθών να φθίνει, ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει σημάδια έντονης συσσώρευσης, με αποτέλεσμα οι διακυμάνσεις να εκτείνονται εντός ενός στενού εύρους συναλλαγών. Έτσι, οι πρώτες αντιστάσεις συναντώνται στις 890 και τις 900 μονάδες, ενώ οι πρώτες στηρίξεις έρχονται στις 870 και τις 860 μονάδες.  

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, κάτω από τα 100 δολ. το πετρέλαιο 

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται ήπια κατά 0,41% και διαμορφώνεται στις 457 μονάδες, με τον γερμανικό δείκτη DAX να αυξάνεται κατά 0,5%. Μικρά κέρδη κατά έως 0,5% εμφανίζουν, παράλληλα, οι δείκτες σε Λονδίνο και Μιλάνο, ενώ ο γαλλικός δείκτης CAC 40 υποχωρεί οριακά κατά 0,1%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προ-συμβόλαια του Dow Jones προαναγγέλλουν ένα ανοδικό άνοιγμα. 

Όσον αφορά την αγορά του πετρελαίου, τα συμβόλαια του αμερικανικού WTI υποχωρούν κατά 2,2% και διολισθαίνουν στα 98 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια του ευρωπαϊκού Brent καταγράφουν πτώση κατά 2% και μειώνονται στα 102,6 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλους, βρίσκεται στο -1% και τα 1.934 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο: Απελευθερώνει στρατηγικά αποθέματα και το Ηνωμένο Βασίλειο

ΑΔΕΔΥ: Στήριξη της κινητοποίησης της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ

Ρωσία – Κεντρική Τράπεζα: Πτώση $38,8 δισ. στα αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος

Exit mobile version