(last update 14.20) Συνέχεια στην αρνητική «εικόνα» του Σεπτεμβρίου δίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να ανακτούν τα ηνία, διατηρώντας την ελληνική αγορά στη ζώνη των 1.200 – 1.220 μονάδων. Η βραχυπρόθεσμη τάση, εξάλλου, παραμένει πλαγιο-καθοδική, με τους αγοραστές να μην βρίσκουν μια πειστική ανοδική «απάντηση».

Στο ταμπλό, τώρα, Eurobank, Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank δέχονται το μεγαλύτερο κύμα πιέσεων, διολισθαίνοντας κατά έως 5%. Στα υπόλοιπα blue chips, οι Τέρνα Ενεργειακή, Aegean και Ελλάκτωρ χάνουν τουλάχιστον 3%, ενώ οι Mytilineos και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πέφτουν κάτω των 35 και 13 ευρώ, αντίστοιχα. Ο ΟΤΕ, από την πλευρά του, επιχειρεί να βρεθεί σε υψηλότερα επίπεδα.

Πιο αναλυτικά, παρά το ανοδικό ξεκίνημα, αυτήν την στιγμή ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αξιοσημείωτη κάμψη κατά 1,36% και διαμορφώνεται στις 1.203,02 μονάδες, χάνοντας τουλάχιστον 16,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.219,57 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 32 μονάδες (από 1.196,57 έως 1.228,02 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να μην ξεπερνά τα 34 εκατ. ευρώ.

Βαριές απώλειες στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης τίθεται στο επίκεντρο των πιέσεων, καθώς υποχωρεί στο -3,72% και τις 927 μονάδες, βάζοντας «φρένο» στο 4ήμερο σερί αντίδρασης και επαναφέροντας τις απώλειες του Σεπτεμβρίου στο περίπου στο -11%.

Η μετοχή της Eurobank, ενδεικτικά, διολισθαίνει αισθητά κατά 5,1% και κατέρχεται στο 1,45 ευρώ, με τη μετοχή της Alpha Bank να ακολουθεί στο -3,6% και το 1,29 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται στο -2,2% και τα 5,4 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς αναδιπλώνεται στο -3,3% και τα 2,79 ευρώ.

  • Alpha Bank -3,66% 1,291 ευρώ
  • Eurobank -5,10% 1,452 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -2,22% 5,446 ευρώ
  • Πειραιώς -3,38% 2,798 ευρώ

Τι συμβαίνει στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή συρρικνώνεται στο -3,8% και τα 14,3 ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022. Απώλειες άνω του 3% εμφανίζει και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία πέφτει κάτω των 13 ευρώ. Ελλάκτωρ, Autohellas και Aegean, ταυτόχρονα, χάνουν τουλάχιστον 3%, με τις μετοχές των Mytilineos, ΔΕΗ, Viohalco, Titan και Quest να έπονται στο -2%. Από το καθοδικό σπιράλ γλιτώνουν μόνο οι μετοχές των ΟΤΕ και Coca – Cola, οι οποίες αντιστέκονται στο +0,6% και στο +0,2%, αντίστοιχα.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Κρι Κρι ξεχωρίζει στο +3,0% και τα 8,2 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από τα ισχυρά μεγέθη του α’ εξαμήνου. Άνοδο κατά έως 3% παρουσιάζει και η μετοχή της Epsilon, η οποία συνεχίζει την αντίδραση στο 6ήμερο πτωτικό σερί. Αντίθετα, οι μετοχές των Fourlis και ΟΛΠ περιορίζονται πέριξ του 3%, ενώ έως το 2% φθάνουν οι απώλειες για τις μετοχές των ΑΔΜΗΕ, Profile, Intrakat και Dimand.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 23 μετοχές κινούνται ανοδικά, 72 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ επτά μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 81,5 δισ. ευρώ.

Οι 5 μετοχές που ξεχωρίζουν

  • Η μετοχή της Eurobank επιστρέφει κάτω του 1,5 ευρώ, έχοντας τζίρο 3 εκατ. ευρώ. Σε εξέλιξη η διαδικασία για την πώληση του 1,4% του ΤΧΣ με προτεινόμενη τιμή το 1,8 ευρώ.
  • Η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή βουλιάζει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022, συνεχίζοντας το αρνητικό σερί του 2023. Στο -27% οι απώλειες από τις αρχές του έτους, στο 1,7 δισ. ευρώ η χρηματιστηριακή αξία.
  • Η μετοχή της Mytilineos υποχωρεί κάτω των 35 ευρώ, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 2,9 εκατ. ευρώ. Τρίτη ημέρα απωλειών, στα όρια των 5 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση.
  • Η μετοχή της Epsilon ανακάμπτει στα 9,6 ευρώ, δίνοντας συνέχεια στο +12% της Τρίτης. Παρ’ όλα αυτά, οι απώλειες στο 30ήμερο εξακολουθούν να βρίσκονται σε διψήφια επίπεδα, μετά το λογιστικό λάθος και την επί τα χείρω αναθεώρηση των κερδών του 2022.
  • Η μετοχή του ΟΠΑΠ δίνει «μάχη» για να διατηρηθεί άνω των 16 ευρώ και να συντηρήσει το τριήμερο ανοδικό σερί. Στα 3,6 εκατ. ευρώ ο τζίρος της ημέρας. «Πέρασαν» δύο πακέτα, αξίας σχεδόν 1 εκατ. ευρώ, σε τιμές 15,97 και 16,04 ευρώ.

Εγκλωβισμένο το Χ.Α.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει εγκλωβισμένο στη στασιμότητα και την έντονη μεταβλητότητα, ενόσω οι αγοραστές αδυνατούν να οδηγήσουν σε μια πειστική ανοδική αντίδραση άνω των 1.220 μονάδων.

Οι πωλητές, εξάλλου, είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι του Σεπτεμβρίου, με τον Γενικό Δείκτη να προχωρά σε διόρθωση της τάξης του 7%. Αποτέλεσμα είναι τα σωρευτικά κέρδη του 2023 να έχουν «μαζέψει» πέριξ του +30%.

Τα αίτια αυτής της πλαγιο-καθοδικής κίνησης ανάγονται στον διεθνή παράγοντα, καθώς το δόγμα των κεντρικών τραπεζών περί «υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», καθώς και οι ανησυχίες για πιθανή ύφεση δεν επιτρέπουν στη Λεωφόρο Αθηνών να «αναπνεύσει».

«Με δεδομένη την περιδίνηση της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας, η αποεπένδυση των διεθνών funds από το Χ.Α. δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, αλλά ούτε και να μας ανησυχεί. Η αλλαγή φρουράς και η έλευση νέων funds ,με επενδυτική στρατηγική μακράς πνοής σύντομα, θα δρομολογηθεί σαν αποτέλεσμα της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας κι από τους άλλους επενδυτικούς οίκους» εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας από την Κύκλο ΑΧΕΠΕΥ.

Υπενθυμίζεται ότι τα επόμενα «ραντεβού» με τους οίκους αξιολόγησης ακολουθούν στις 20 Οκτωβρίου (Standard & Poor’s) και στην 1η Δεκεμβρίου (Fitch).

Στο μεταξύ, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται και τα εταιρικά αποτελέσματα του β’ εξαμήνου, με τις εισηγμένες να έχουν περιθώριο δημοσίευσης έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Σήμερα, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, περιμένουμε τις Lamda, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Intrakat κ.α.

Την ίδια στιγμή, η διαδικασία αποεπένδυσης του δημοσίου στις ελληνικές τράπεζες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με την Eurobank έως τις 5 Οκτωβρίου να βάζει τέλος στην εκκρεμότητα του 1,4% των μετοχών. Τον Νοέμβριο θα ακολουθήσει η διάθεση ενός μεριδίου μετοχών από το ποσοστό του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα.

Σήμερα, τέλος, ξεκινά και η πρώτη τραπεζική Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) έπειτα από 17 ολόκληρα χρόνια, με την Optima Bank να ετοιμάζεται για την άντληση έως 150 εκατ. ευρώ.  Έως την Παρασκευή οι προσφορές των επενδυτών, με το εύρος της τιμής διάθεσης να φθάνει έως τα 7,2 ευρώ/μετοχή.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται οριακά στο +0,36% και τις 449 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,22%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,25%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,42% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,40%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones κερδίζουν 100 μονάδες, οδεύοντας βέβαια, προς τον χειρότερο μήνα από τον Δεκέμβριο.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου παραμένει κοντά στα πρόσφατα υψηλά 10μήνου. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +1,35% και τα 91,6 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +1,03% και τα 94,9 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -0,30% και τα 1.914 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμα

Ο Κένεντι και τα πρώτα (χλωμά) γκάλοπ, το σπασμένο υπουργικό, η 700άρα και ο μαύρος στρατός του Μάγειρα και το σφυρί στην Ελαφόνησο

Ταμείο Ανάκαμψης: Όλο το χρονοδιάγραμμα για τα νέα δάνεια και τις επιδοτήσεις

Πλειστηριασμοί: Θρίλερ με τη βίλα του Άλκη Δαυίδ στις Σπέτσες (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ