Ραγδαία η υποχώρηση της λίρας και σήμερα, η ισοτιμία της οποίας στο διάγραμμα να έχει πάρει παραβολική μορφή από τις 16 Σεπτεμβρίου, δηλαδή η επιδείνωση είναι όλο και ταχύτερη.

Λίγα λεπτά μετά τις 17:00 ώρα Ελλάδος, η σχέση ανταλλαγής με το αμερικανικό νόμισμα ξεπέρασε το 7,7 (7,7027 λίρες χρειάζονται για να αγοράσουν ένα δολάριο), με την πτωτική δυναμική να είναι πλεόν τόσο ισχυρή -και να τροφοδοτείται από παράγοντες εντός Τουρκίας – ώστε κανείς να μην είναι σε θέση πλέον να γνωρίζει που θα σταματήσει ο κατήφορος, αν δεν υπάρξει ένας θετικός καταλύτης που θα ανακόψει τη βύθιση της.

Λίγα λεπτά πριν από τις 14:00 ώρα Ελλάδας η ισοτιμία της λίρας με το δολάριο κατέγραψε νέο χαμηλό – στο 7,6861. Η αρνητική δυναμική μετά τη διάσπαση αυτού του ορίου ενισχύθηκε για το τουρκικό νόμισμα.

Η μέρα ξεκίνησε με ανανεωμένο, ορμητικό κύμα πωλήσεων για την τουρκική λίρα και οι ενδείξεις από την ώρα που άρχισαν οι πωλήσεις παραπέμπουν σε πωλήσεις από το εσωτερικό της χώρας.

Και αυτό παρά τις σημερινές γιγαντιαίες παρεμβασεις της κεντρικής τράπεζας του Ερντογάν – η οποία με πώληση δανεικών δολαρίων (καθώς τα δικά της διαθέσιμα έχουν ουσιαστικά εξαντληθεί) – προσπαθεί να συγκρατήσει την ισοτιμία της λίρας η οποία έχει μπει σε φάση επιταχυνόμενης πτώσης, καθώς πλέον εκατομμύρια Τούρκοι ωθούν το ίδιο τους το νόμισμα χαμηλότερα όταν πωλούν τις λίρες τους λόγω ανασφάλειας για τους οικογενειακούς και επιχειρηματικούς τους προϋπολογισμούς.

Η δυναμική αυξάνει την αναγκαιότητα επιβολής capital controls εντός της χώρας καθώς η εμπιστοσύνη στο νόμισμα καταρρέει παράλληλα με την αξία του.

Οι απώλεια στην αξία του τουρκικού νομίσματος από την πρωτοχρονιά φέτος αγγίζει το 30%

(Δανεικά) δισεκατομμύρια στον βρόντο…

Το εντυπωσιακό και σήμερα είναι η έκταση των νομισματικών παρεμβάσεων της κεντρικής τράπεζας, οι οποίες αντανακλώνται ξεκάθαρα στο διάγραμμα του ζεύγους USDTRY (βλ διάγραμμα πιο κάτω):

Οι πωλήσεις λιρών από τούρκους πολίτες ήταν αθρόες από το άνοιγμα της αγοράς στην Τουρκία (06:00 UTC στο διάγραμμα) που εκτίναξαν τη σχέση ανταλλαγής ψηλότερα (και τη λίρα χαμηλότερα).

«Τα ρήγματα» που εμφανίζονται στο διάγραμμα είναι οι πωλήσεις δολαρίων από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας οι οποίες ρίχνουν τη σχέση ανταλλαγής, αλλά το κύμα πωλήσεων την εκτοξεύει και πάλι ψηλά.

Η κεντρική τράπεζα της  Τουρκίας έκανε κι άλλη μια παρέμβαση λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας.

Οι παρεμβάσεις σήμερα ήταν ιδιαίτερα ισχυρές, πράγμα που σημαίνει ότι κάηκαν δισεκατομμύρια.

Ωστόσο ήταν ανεπιτυχείς, καθώς οι πωλήσεις πάλι σάρωσαν τις παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας και το νόμισμα βυθίστηκε περισσότερο (με την σχέση ανταλλαγής να ξεφεύγει ψηλότερα):

Η εικόνα του διαγράμματος το απόγευμα δείχνει γλαφυρά πόσο μάταιες αποδείχθηκαν οι πρωινές (και εξαιρετικά «ακριβές») προσπάθειες της τουρκικής τράπεζας να χειραγωγήσει την ισοτιμία καθώς αυτή ξέφυγε εκτός ελέγχου (οι ενδείξεις ώρας είναι -3 από την ώρα Ελλάδος):

 

Το ερώτημα είναι ότι με τη αρνητική δυναμική που έχει το τουρκικό νόμισμα – και πλέον με τον ενεργό ρόλο που έχουν οι ίδιοι οι Τούρκοι στην κατάρρευσή του – είναι το εξής: πόσο καιρό θα μπορέσει η λίρα να παραμείνει σε επίπεδα που δεν προκαλούν συναλλαγματική κρίση, και την κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών για την οποία έχει προειδοποιήσει η Moody’s.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ένα λόγο να προσεύχεται για την υγεία των ευρωπαίων ηγετών, ωστε να συναντηθούν το δυνατόν νωρίτερα και να παράσχουν αυτό που εύχεται: Μια εκτόνωση στο γεωπολιτικό πεδίο που θα ανακουφίσει τη λίρα και θα καθησυχάσει σε αυτή τη φάση πρώτα τους ίδιους τους Τούρκους.

Κάθε μέρα που περνά οι πιθανότητες λιγοστεύουν, και οι αναπόφευχτες επιλογές για την τουρκική οικονομία έρχονται πιο κοντά.

Διαβάστε: