search icon

Αγορές

«Παραδόθηκε» στον… φόβο το Χρηματιστήριο – Χάθηκαν και οι 810 μονάδες

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,7% και υποχώρησε στις 808 μονάδες - Πιέσεις σε Motor Oil, Πειραιώς, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Jumbo - Σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε ο τζίρος των συναλλαγών - JP Morgan: Overweight για τις ελληνικές τράπεζες, περιθώρια ανόδου έως 104%

Κάτω των 810 μονάδων έκλεισε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αποφεύγουν την ανάληψη περιττού ρίσκου και να παραδίνονται στον… φόβο, εν μέσω της γενικευμένης ανησυχίας στις αγορές. Εξάλλου, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές σπεύδουν πλέον να προεξοφλήσουν το σενάριο της ύφεσης για την παγκόσμια οικονομία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μετοχές. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή πτώση κατά 0,69% και διαμορφώθηκε στις 808,98 μονάδες, χάνοντας τουλάχιστον 5,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (814,61 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε επτά μονάδες (από 808,92 έως 815,82 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να μην υπερβαίνει τα 35,5 εκατομμύρια ευρώ.  

Ο τραπεζικός κλάδος διατηρήθηκε για δεύτερη ημέρα σε πτωτικό έδαφος, καθώς ο σχετικός δείκτης τερμάτισε στο -0,51% και τις 533 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία υποχώρησε στο -1,4% και το 1,06 ευρώ. Κατά 1% μειώθηκε και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία έκλεισε στο 0,84 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας περιορίστηκε κατά -0,3% και έχασε τα 3,20 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εurobank έμεινε αμετάβλητη στο 0,88 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,59% και 1.949 μονάδες), η μετοχή της Motor Oil διολίσθησε στο -2,7% και τα 16,2 ευρώ, με τη μετοχή της Jumbo να έπεται στο -2,2% και τα 13,2 ευρώ. Πτώση κατά 1,7% σημείωσε και η μετοχή της Viohalcoενώ οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ απώλεσαν από περίπου 1,5%. Οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, Τιτάνα και ΕΛΠΕ, από την πλευρά τους, παρουσίασαν κάμψη κατά 1,5%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Σαράντης ενισχύθηκε στο +2% και τα 6,2 ευρώ. Κατά 1% αυξήθηκε και η μετοχή της Quest Συμμετοχώνενώ η μετοχή της ΟΠΑΠ διευρύνθηκε κατά 0,8%. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,37% και 1.261 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχώρισε αρνητικά στο -2,9% και το 1,6 ευρώ, με τις μετοχές των Entersoft, ΑΒΑΞ και Autohellas να συρρικνώνονται κατά τουλάχιστον 2%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 42 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 58 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 21 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 58,7 δισ. ευρώ. 

Οι μετοχές με τον υψηλότερο ημερήσιο τζίρο 

«Αιχμάλωτη» η αγορά

Η Λεωφόρος Αθηνών κατέγραψε ακόμη μία συνεδρίαση – καρμπόν με τις προηγούμενες, καθώς τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει προς το καλύτερο. Το αντίθετο μάλιστα. Οι ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης της ευρωπαϊκής και αμερικανικής οικονομίας παραμένουν, η ενεργειακή κρίση εξακολουθεί να δοκιμάζει τις αντοχές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ενώ ο πληθωρισμός κινείται προς νέα ιστορικά υψηλά.  

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, οι κεντρικές τράπεζες αναγκάζονται να αυξήσουν τα επιτόκια, προκειμένου να ανακόψουν το κύμα ανατιμήσεων. Στις 27 Οκτωβρίου η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, ενώ στις 2 Νοεμβρίου είναι η σειρά της Federal Reserve. Και το τίμημα είναι γνωστό: Επιβράδυνση της ανάπτυξης, πτώση στις μετοχές και αύξηση του κόστους δανεισμού. 

Δεν είναι τυχαίο ότι οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων βρίσκονται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πολλών ετών, με την απόδοση της Ελλάδας να κυμαίνεται στο 4,948%, της Γερμανίας στο 2,334%, της Γαλλίας στο 2,922%, της Ιταλίας στο 4,717%, του Ηνωμένου Βασιλείου στο 4,506% και των ΗΠΑ στο 3,935%.   

Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, οι αγοραστές συνεχίζουν να λάμπουν δια της απουσίας τους, καθώς το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας έχει «τρομάξει» άπαντες, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν την ανάληψη επιπλέον ρίσκου και να περιμένουν καρτερικά έως ότου περάσει η καταιγίδα. Κι αυτό εύλογα επηρεάζει ακόμη εντονότερα την Αθήνα, η οποία βλέπει τους συναλλαγματικούς όγκους να «πατώνουν» καθημερινά.  

Ο Γενικός Δείκτης παραμένει αισθητά κάτω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (ΚΜΟ-200), με τις βασικές στηρίξεις να βρίσκονται στις 800 μονάδες. Οι πρώτες δε, σημαντικές αντιστάσεις τοποθετούνται στις 850 μονάδες. Ας σημειωθεί ότι από την αρχή του έτους, οι σωρευτικές απώλειες αθροίζονται στο -9%, ενώ στο τελευταίο 30ήμερο καθορίζονται στο -4%.  

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,78% και τις 387 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,81%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,93%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,76% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,27%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones χάνει περίπου 70 μονάδες, με τον Nasdaq να «βουλιάζει» σε νέο χαμηλό 2ετίας.  

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, η ισχυροποίηση του δολαρίου ασκεί καθοδικές πιέσεις στις τιμές, με τα συμβόλαια WTI να διολισθαίνουν στο -1,62% και τα 89,65 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent περιορίζονται στο -1,50% και τα 94,71 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, βρίσκεται στο +0,16% και τα 1.667 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης

Η υπερδιέγερση του Άδωνι, το διαζύγιο στην Ελλάκτωρ, ο διάδοχος των Δαυίδ και η εξαγορά της Autohellas

Πετζετάκις-Shelman: Την ίδια μέρα στο σφυρί δυο «βαριά ονόματα» της ελληνικής βιομηχανίας

«Φιλί ζωής» στους καυστήρες φυσικού αερίου δίνουν οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης

Exit mobile version