Τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου παρουσίασαν προβλήματα όλη την περασμένη εβδομάδα, καθώς το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα χειροτέρεψε. Οι δείκτες PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ίσως ο πιο επίκαιρος δείκτης οικονομικής δραστηριότητας, εξέπληξαν καθοδικά και ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη, αναζωογονώντας τους φόβους για ύφεση. Το δολάριο γενικά επωφελείται από την αβεβαιότητα και τη φυγή από τον κίνδυνο, και η περασμένη εβδομάδα δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Το δολάριο ξεπέρασε κάθε σημαντικό νόμισμα εκτός από το καναδικό δολάριο. Η χειρότερη επίδοση ήταν και πάλι εκείνη της τουρκικής λίρας, καθώς οι αγορές αντέδρασαν στην απογοητευτικά μικρή αύξηση των επιτοκίων, ρίχνοντας το νόμισμα σε ένα ακόμη χαμηλό ρεκόρ.
Αυτή η εβδομάδα είναι αρκετά “ελαφριά” σε δεδομένα. Σε δύο γεγονότα θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους οι αγορές. Η διάσκεψη των κεντρικών τραπεζών θα πραγματοποιηθεί στην Σίντρα της Πορτογαλίας και θα περιλαμβάνει ομιλίες της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λαγκάρντ και του προέδρου Πάουελ της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, οι οποίες θα εξεταστούν προσεκτικά για ενδείξεις σχετικά με μελλοντικές πολιτικές κινήσεις. Η έκθεση για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη με αναφορά στον Ιούνιο θα κλείσει την εβδομάδα και ως συνήθως θα δίνουμε πολύ μεγάλη προσοχή στον υποδείκτη του δομικού πληθωρισμού.
Στερλίνα
Ήταν μια έντονη εβδομάδα στις χρηματοπιστωτικές αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου. Η έκθεση για τον πληθωρισμό του Μαΐου προκάλεσε μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη τόσο στον ονομαστικό όσο και στον δομικό, με τον τελευταίο να ανέρχεται σε ένα ακόμη υψηλό σαράντα ετών. Η έκθεση πρέπει να άναψε όλα τα λαμπάκια στην Τράπεζα της Αγγλίας, καθώς είδαμε ότι αμέσως μετά η Τράπεζα της Αγγλίας εξέπληξε τις αγορές με άνοδο 50 μονάδων βάσης αντί της προσδοκώμενης των 25 μονάδων βάσης. Λέγαμε εδώ και μήνες ότι τα ποσοστά άνω του 6% στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μια πραγματική πιθανότητα, με την προηγούμενη εβδομάδα να μας επιβεβαιώνει, τιμολογώντας τερματικά άνω του 6%, ποσοστό που είναι το υψηλότερο μεταξύ των προηγμένων οικονομιών. Η στερλίνα δεν επωφελήθηκε από τα αυξημένα επιτόκια, παραμένοντας σε αρκετά στενό εύρος τόσο έναντι του ευρώ όσο και του δολαρίου ΗΠΑ.
Ευρώ
Τα άσχημα νέα από τους δείκτες PMI επιχειρηματικής δραστηριότητας την περασμένη εβδομάδα έδωσαν τέλος στο ράλι του ευρώ. Ο δείκτης συνάδει με τη βαθιά συρρίκνωση στον βιομηχανικό τομέα. Οι δείκτες PMI στον κλάδο των υπηρεσιών παρουσίασαν επίσης μια απροσδόκητη πτώση και ο συνολικός αριθμός κινείται γύρω από τη γραμμή μεταξύ συρρίκνωσης και επέκτασης, φαινομενικά υποδηλώνοντας μια οικονομία που βρίσκεται σε στασιμότητα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται πλέον σε συμπληγάδες, αντιμετωπίζοντας τον στασιμοπληθωρισμό. Παρά την οικονομική επιβράδυνση, ο βασικός πληθωρισμός για τον Ιούνιο που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή αναμένεται να ανακάμψει και να παραμείνει πολύ πάνω από το 5%. Αναμένουμε από την ΕΚΤ να τηρήσει την υπόσχεσή της και να δώσει προτεραιότητα στην καταπολέμηση του πληθωρισμού. Ωστόσο, θα πρέπει να περιμένουμε μια καλύτερη εικόνα σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή πορεία της Ευρωζώνης το επόμενο διάστημα, για να μπορούμε να είμαστε σε θέση να δούμε περαιτέρω θετική κίνηση στο ευρώ.
Δολάριο ΗΠΑ
Σε μια ασυνήθιστα ήσυχη εβδομάδα για τα δεδομένα και τις ειδήσεις των ΗΠΑ, το δολάριο αντιστάθμισε τα γεγονότα σε άλλο πεδίο, ιδιαίτερα στα θλιβερά νούμερα από τους δείκτες PMI της Ευρωζώνης που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.
Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, η αυξανόμενη αποστροφή κινδύνου σε συνδυασμό με μια Ομοσπονδιακή Τράπεζα που δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει με αυξήσεις, λειτουργούν ανοδικά για το δολάριο των ΗΠΑ. Μένει να δούμε αν τα πραγματικά σκληρά δεδομένα επιβεβαιώνουν την ηπιότητα που βλέπουμε στους δείκτες PMI. Ωστόσο, το δολάριο μπορεί να εισέρχεται σε μια περίοδο αναμονής, ενώ οι επενδυτές αναμένουν περαιτέρω αναφορές για τον πληθωρισμό και ανακοινώσεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ για να μετρήσουν πόσες αυξήσεις απομένουν στον τρέχοντα κύκλο επιτοκίων.
*Chief Risk Officer στην Ebury
Διαβάστε ακόμη
ΑΧΙΑ: Έρχεται re-rating του ελληνικού Χρηματιστηρίου – Σήμα εμπιστοσύνης στον Μητσοτάκη
Το στοίχημα του ομίλου Hilton σε Κηφισιά, Αθήνα, Πειραιά – Τι θα γίνει με το ιστορικό «Πεντελικόν»
Το σχέδιο Ηλιόπουλου, τα πλοία της Attica Group και η ANEK ως failing firm
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ