*Του Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρεία διεθνών πληρωμών Ebury
Την περασμένη εβδομάδα αντιστράφηκε για τα περισσότερα νομίσματα το ξεπούλημα που είχε γίνει την προπερασμένη. Αν και το αίσθημα κινδύνου δεν φάνηκε να οδηγείται ξεκάθαρα προς κάποια κατεύθυνση, οι πάντοτε απρόβλεπτες κινήσεις εξισορρόπησης των περιουσιακών στοιχείων στο τέλος του τρίτου τριμήνου χτύπησαν –αυτή τη φορά- το δολάριο. Πάντως, το νέο αργά την Παρασκευή ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι θετικός στον COVID 19 και μπήκε στο νοσοκομείο για νοσηλεία, δεν φάνηκε να έχει μεγάλο αντίκτυπο για τις αγορές στις ασιατικές συναλλαγές το πρωί της Δευτέρας. Οι γιατροί του ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι από τη Δευτέρα θα μπορούσε να πάρει εξιτήριο, γεγονός που απάλυνε το αίσθημα κινδύνου στο πρώτο στάδιο της διαπραγμάτευσης αυτής της εβδομάδας.
Αναμένεται οι αγορές να ακολουθήσουν λεπτό προς λεπτό την εξέλιξη της υγείας του προέδρου Τραμπ. Ελλείψει ανακοίνωσης δεδομένων που επηρεάζουν νομίσματα εκτός της περιοχής των κύριων, αναμένουμε ότι η δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνάντηση της Federal Reserve την περασμένη Τετάρτη και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την περασμένη Πέμπτη θα συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής. Η επιβεβαίωση της πρόσφατης ανόδου των ποσοστών του Τζο Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις θα μπορούσε επίσης να δώσει μια ώθηση, καθώς αυτό μειώνει κάπως την πιθανότητα εκλογών στις ΗΠΑ που θα μπορούν να τεθούν υπό αμφισβήτηση.
Στερλίνα
Φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα γίνονται –για μια ακόμη φορά—στο παρά πέντε. Και οι δυο πλευρές φαίνεται να έρχονται κοντά, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά εμπόδια κυρίως στα ζητήματα των αλιευτικών ποσοστώσεων καθώς και στη δημιουργία ενός εκτελεστικού μηχανισμού για την επίλυση των διαφορών. Δεν αναμένεται να ανακοινωθούν σημαντικά data για το Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε κάθε είδηση σχετικά με το Brexit είναι αυτό που πιθανότατα θα επηρεάζει τη διαπραγμάτευση για τη στερλίνα. Βλέπουμε περιθώρια για συνεχή μέτρια κέρδη στη στερλίνα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ καθώς η πιθανότητα για no deal Brexit έχει, κατά την άποψή μας, ελαχιστοποιηθεί.
Ευρώ
Το βασικό γεγονός της περασμένης εβδομάδας στην Ευρωζώνη ήταν στη δημοσίευση μίας «αποπληθωριστικής έκπληξης» στην έκθεση για τον πληθωρισμό. Ο δείκτης για τον βασικό πληθωρισμό (εκτός ευπαθών τροφίμων και ενέργειας) κατέρρευσε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε χαμηλό όλων των εποχών. Κινήθηκε στο 0,2% για τους τελευταίους 12 μήνες. Η δημοσίευση των πρακτικών από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ αποκτά μια πρόσθετη σημασία, καθώς οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό που δημοσιεύονται φαίνεται να μην εναρμονίζονται με την πραγματικότητα. Απουσία σοβαρής ανάκαμψης στα νούμερα για τον πληθωρισμό τον Οκτώβριο, αναμένουμε να δούμε κάποιο δειλό σινιάλο από την πλευρά της ΕΚΤ είτε στη συνάντηση του Οκτωβρίου είτε σε εκείνη του Δεκεμβρίου.
Δολάριο ΗΠΑ
Η έκθεση για την απασχόληση τον Σεπτέμβριο αναμενόταν να είναι το μεγάλο γεγονός της εβδομάδας στις αγορές, αλλά αυτό κάπως επισκιάστηκε από τα νέα για την επέλαση του κορονοϊού στον Λευκό Οίκο και τον ίδιο τον πρόεδρο. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, φαίνεται ότι ο πρόεδρος θα πάρει εξιτήριο σχετικά σύντομα, αν και ο αντίκτυπος της ασθένειάς του στην προεκλογική εκστρατεία παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό.
Όσο για την έκθεση για την απασχόληση, ήταν κάπως απογοητευτική. Οι ΗΠΑ δημιούργησαν λιγότερες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο από το αναμενόμενο. Ενώ η ανεργία μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, αυτό οφείλεται κυρίως στην αποχώρηση εργαζομένων από το εργατικό δυναμικό παρά σε μια ιδιαίτερα υγιή ανάπτυξη.
Ωστόσο, υπήρξαν θετικές αναθεωρήσεις στα νούμερα των δυο προηγούμενων μηνών και η γενική αίσθηση εξακολουθεί να είναι αυτή μιας αγοράς εργασίας που συνέρχεται, αν και ξεκινά από χαμηλά έχοντας χάσει μέρος της δυναμικής της.