Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δέχθηκε μια δυσάρεστη έκπληξη την περασμένη εβδομάδα, με τη μορφή υψηλότερων από το αναμενόμενο αριθμών πληθωρισμού, που δεν έδωσαν κανένα σήμα ότι οι πιέσεις στις τιμές υποχωρούν. Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων εκτοξεύτηκαν λόγω των ανακοινώσεων και πλέον φλερτάρουν με το επίπεδο του 3,5%, το υψηλότερο από το 2011. Τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου δέχθηκαν έντονες πιέσεις και το δολάριο ενισχύθηκε απότομα έναντι κάθε άλλου σημαντικού νομίσματος, χάρη τόσο στις υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων όσο και στις ροές κεφαλαίων προς τα ασφαλή καταφύγια.
Στη G10, τα νομίσματα των εμπορευμάτων όπως τα δολάρια Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας και Καναδά, παρουσίασαν τη χειρότερη πορεία, ενώ το ελβετικό φράγκο και το γεν Ιαπωνίας έκλεισαν σχεδόν αμετάβλητα την εβδομάδα έναντι του «βασιλιά» δολαρίου. Δεδομένων των συνθηκών, το ευρώ διατηρήθηκε εντυπωσιακά καλά, ενισχυμένο από τις ουκρανικές στρατιωτικές επιτυχίες και τα σημάδια ότι η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη χαλαρώνει.
Αυτή η εβδομάδα κινείται γύρω από τις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών. Η συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ κυριαρχεί την Τετάρτη, αλλά η Σουηδία (την Τρίτη) και η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Νορβηγία (την Πέμπτη) θα έχουν επίσης συνεδρίαση των κεντρικών τους τραπεζών. Όλες, εκτός από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά τα επιτόκια και να εκπέμψουν επιθετικά μηνύματα.
Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να ανακοινώσουν μεγάλες αυξήσεις, 75 και 50 μονάδες βάσης αντίστοιχα, ενώ θα παραμείνουν επιθετικές και θα επιβεβαιώσουν στις αγορές επικεντρώνονται αποκλειστικά στον έλεγχο του πληθωρισμού. Πιθανότατα βρισκόμαστε στο σημείο όπου οποιαδήποτε αποτυχία κεντρικής τράπεζας να μεταδώσει ένα τολμηρό μήνυμα θα κατέστρεφε το νόμισμά της.
Στερλίνα
Η στερλίνα είχε άλλη μια δύσκολη εβδομάδα, λαβωμένη όχι μόνο από το γενικό ράλι του δολαρίου αλλά και από μια πολύ αδύναμη ανακοίνωση λιανικών πωλήσεων, η οποία έδειξε ότι η άνοδος του πληθωρισμού οδηγεί σε χαμηλότερο όγκο πραγματικών πωλήσεων. Η αναπόφευκτη απάντηση στον υψηλό πληθωρισμό με δεδομένη την ισχυρή αγορά εργασίας διασφαλίζουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα συνεχίσει με τις αυξήσεις επιτοκίων, αλλά οι επενδυτές θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα επικοινωνιακά μηνύματα της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας μετά τη συνεδρίαση. Οι δείκτες flash PMI επιχειρηματικής δραστηριότητας για τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, ολοκληρώνοντας μια πολύ γεμάτη εβδομάδα για τη στερλίνα.
Ευρώ
Η περασμένη εβδομάδα δεν ήταν πολύ δραστήρια ως προς τα μακροοικονομικά νέα από την Ευρωζώνη, αλλά οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας σηματοδότησαν μια πιθανή χαλάρωση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, οδηγώντας σε μία τηρουμένων των αναλογιών ενίσχυση του ευρώ. Η συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ πιθανότατα θα καθοδηγήσει τις συναλλαγές του ευρώ αυτή την εβδομάδα, τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή, που θα λάβουμε τους πολύ σημαντικούς δείκτες PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι προσδοκίες είναι αρκετά χαμηλές, επομένως δεν αποκλείεται μια θετική έκπληξη. Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ανοιχτή Ημέρα της Bundesbank πιθανότατα θα παραμείνουν πιστοί στον επιθετικό τόνο που υιοθέτησε πρόσφατα η ΕΚΤ, διατηρώντας ανοδική πίεση στα επιτόκια και ίσως και στο νόμισμα.
Δολάριο ΗΠΑ
Μια αναμφισβήτητα κακή έκθεση για τον πληθωρισμό θα διατηρήσει σίγουρα την πίεση στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα για άλλη μία τεράστια άνοδο 75 μονάδων βάσης αυτή την εβδομάδα, και οι αγορές τιμολογούν με πιθανότητα 20% μια σχεδόν άνευ προηγουμένου κίνηση 100 μονάδων βάσης. Οι προηγούμενες ενδείξεις για χαλάρωση των πιέσεων του δομικού πληθωρισμού έπαψαν, και αυτός ο βασικός δείκτης φαίνεται να σταθεροποιείται γύρω από το εκπληκτικά υψηλό επίπεδο του 6%. Οι προσδοκίες για κορύφωση του διατραπεζικού καταθετικού επιτοκίου Federal Fund ανέρχονται πλέον περίπου στο 4,5%. Το ράλι του δολαρίου ήταν απολύτως αναμενόμενο, αν και σημειώνουμε ότι οι προσδοκίες για τη συνάντηση της Τετάρτης είναι τόσο υψηλές που ακόμη και μια μικρή απογοήτευση θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικό ξεπούλημα του δολαρίου.
*Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury
Διαβάστε επίσης
Τζώνυ, τρέξε, το λιμάνι (του Ιβάν) φεύγει, η ΔΕΛΤΑ πωλείται και πρόσωπα αλλάζουν στα ΕΛΤΑ
Στον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό «μονόκερο» η νέα επένδυση του Πάνου Γερμανού
Πανικός στα cryptos: Τι φέρνει το νέο «αιματοκύλισμα» – Το ethereum κινδυνεύει με κατάρρευση (pics)