Πιέσεις δέχτηκε νωρίτερα αυτόν το μήνα το νόμισμα της Κίνας, γιουάν. Το ζεύγος δολάριο/γιουάν USDCNY έφτασε πιο κοντά στο ψυχολογικό επίπεδο του 7,0 και το νόμισμα υποχώρησε περαιτέρω σε σταθμισμένους όρους. Εκτός από την ευρεία υπεροχή του δολαρίου, η αδυναμία στα εγχώρια στοιχεία της Κίνας φαίνεται να έχει συντελέσει στην πτωτική πορεία του νομίσματος. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό εξέπληξαν προς τα κάτω, με την αύξηση των τιμών καταναλωτή να διαμορφώνεται στο 0,1%, ενώ οι τιμές παραγωγού επέκτειναν την πτώση τους στο -3,6% τον Απρίλιο. Τα πιστωτικά στοιχεία επίσης απογοήτευσαν, δείχνοντας απότομη πτώση των νέων δανείων στα 718,8 δισεκατομμύρια γιουάν για τον Απρίλιο, περίπου το στα μισά της πρόβλεψης. Τα συνολικά στοιχεία χρηματοδότησης ήταν εξίσου αδύναμα.
Τα παραπάνω δεδομένα, μαζί με τα αδύναμα στοιχεία για τις εισαγωγές, έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ισχύ της ανάκαμψης της Κίνας και τον βαθμό στον οποίο βλάπτει τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές. Εικασίες επίσης εγείρονται στο κατά πόσο θα χρειαστεί κρατική παρέμβαση και ενίσχυση στην οικονομία.
Εικόνα 1: Η πορεία του γιουάν έναντι των G3 νομισμάτων, στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών.
Οι Κινέζοι εξαγωγείς στρέφονται στις αναδυόμενες αγορές με βιομηχανικά εξαρτήματα, βιομηχανικές ύλες, ημιτελή προϊόντα και μηχανήματα
Το λιμάνι Qingdao στην ανατολική Κίνα άνοιξε 38 νέα δρομολόγια τον περασμένο χρόνο, κυρίως προς τις αναδυόμενες χώρες, κατά μήκος της διαδρομής της πρωτοβουλίας Belt and Road της Κίνας. Τα νέα δρομολόγια βοήθησαν στο να ωθηθεί το Qingdao να γίνει το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων της Κίνας μετά τη Σαγκάη και το Zhoushan, διακινώντας σχεδόν 7 εκατομμύρια TEUs το πρώτο τρίμηνο σημειώνοντας αύξηση κατά 16,6% από πέρυσι. Ένα μεγάλο ποσοστό των εμπορευματοκιβωτίων που διακινούνται στο Qingdao φέρουν προϊόντα, τα οποία είναι ημικατεργασμένα είδη και χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τελικών αγαθών, και κεφαλαιουχικά είδη, συμπεριλαμβανομένων μηχανημάτων και εργαλείων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή καταναλωτικών προϊόντων.
Αντίθετα, ο όγκος των εμπορευματοκιβωτίων μέσω της Σαγκάης, η οποία διαχειρίζεται κυρίως καταναλωτικές εξαγωγές στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, μειώθηκε κατά 6,4% το πρώτο τρίμηνο. Οι αποκλίνουσες επιδόσεις των λιμανιών της Κίνας αντικατοπτρίζουν μια αλλαγή στο εμπόριο για τον μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο. Ένα αυξανόμενο ποσοστό αποστολών προορίζεται για αναδυόμενες αγορές, όπως χώρες της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής, και ένα αυξανόμενο μερίδιο των εξαγωγών αποτελείται από ενδιάμεσα αγαθά και είδη κεφαλαίου.
Το γουάν ξεπερνά το δολάριο ως το πιο χρησιμοποιούμενο διασυνοριακό νόμισμα της Κίνας
Το μερίδιο του τοπικού νομίσματος στις διασυνοριακές πληρωμές και εισπράξεις της Κίνας αυξήθηκε σε υψηλό ρεκόρ 48% στο τέλος του Απριλίου. Να σημειωθεί ότι είχε ξεκινήσει από σχεδόν μηδενική βάση το 20210, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg Intelligence που επικαλείται στοιχεία από την Κρατική Διοίκηση Συναλλάγματος. Την ίδια περίοδο, το μερίδιο του δολαρίου μειώθηκε στο 47% από 83%.
Ο δείκτης υπολογίζεται με βάση τον όγκο όλων των τύπων συναλλαγών, κάτι που περιλαμβάνει και τις συναλλαγές άυλων τίτλων μεταξύ Κίνας και κεφαλαιαγορών του Χονγκ Κονγκ. Δεν αντιπροσωπεύει συναλλαγές που χρησιμοποιούνται από τον υπόλοιπο κόσμο. Εκεί, σύμφωνα με τον οργανισμό SWIFT, το μερίδιο του γιουάν στις παγκόσμιες πληρωμές άλλαξε ελάχιστα στο 2,3% τον Μάρτιο.
Το αυξανόμενο μερίδιο επιτρέπει στις τοπικές επιχειρήσεις να μειώσουν τους κινδύνους αναντιστοιχίας νομισμάτων στις συναλλαγές, δήλωσε εκπρόσωπος της κρατικής διοίκησης συναλλάγματος σε ενημέρωση πριν από λίγες ημέρες.
Διαβάστε ακόμη
Προγράμματα buyback ενεργοποιούν οι τράπεζες με το «βλέμμα» στους μετόχους
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ