Το δολάριο ΗΠΑ αντέδρασε πολύ ήπια στη δημοσίευση της έκθεσης για την έκρηξη θέσεων εργασίας τον Μάρτιο. Αντίθετα, οι μεγαλύτερες αντιδράσεις προήλθαν από νομίσματα βασικών εμπορευμάτων, όπως η κορόνα Νορβηγίας, το δολάριο Αυστραλίας και τα περισσότερα μεγάλα νομίσματα της Λατινικής Αμερικής. Το επενδυτικό κλίμα γίνεται θετικό, καθώς οι οικονομικές ειδήσεις από την Κίνα και την Ευρωζώνη αρχίζουν να παρουσιάζουν βελτίωση, ωστόσο η επακόλουθη καθυστέρηση στις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων εμποδίζει περαιτέρω κέρδη στα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, εκτός από τα εμπορεύματα και τα νομίσματα των χωρών εξαγωγής εμπορευμάτων.

Δύο γεγονότα θα προσελκύσουν την προσοχή των επενδυτών αυτήν την εβδομάδα. Την Τετάρτη, θα ανακοινωθεί η έκθεση για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ για το μήνα Μάρτιο. Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πραγματοποιήσει τη συνεδρίασή της για το μήνα Απρίλιο. Όσον αφορά το πρώτο, η μηνιαία αποτύπωση, ειδικά του δομικού δείκτη, θα είναι το κλειδί, και έστω μια απόκλιση 0,1% από τον αναμενόμενο αριθμό θα μπορούσε να κινήσει τις αγορές. Η ΕΚΤ αναμένεται να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά θα δώσει σήμα ότι θα υπάρξει μείωση στην επόμενη συνεδρίασή της τον Ιούνιο, και δεν βλέπουμε κανένα λόγο να διαφωνήσουμε σε κανένα από τα δύο σημεία.

Στερλίνα

Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας από το Ηνωμένο Βασίλειο συνέχισαν να δίνουν μια εικόνα ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας, με τον τομέα των υπηρεσιών να ηγείται, καθώς επίσης και πολύ σταδιακού αποπληθωρισμού σε επίπεδα που εξακολουθούν να είναι σημαντικά πάνω από τους στόχους της Τράπεζας της Αγγλίας. Αυτό πιθανώς σημαίνει ότι τυχόν μειώσεις επιτοκίων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα καθυστερήσουν τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο. Ελλείψει ειδήσεων που να κινήσουν την αγορά αυτή την εβδομάδα, η στερλίνα πιθανότατα θα αντισταθμίσει τα γεγονότα στην Ευρωζώνη (συνεδρίαση της ΕΚΤ) και στις ΗΠΑ (έκθεση πληθωρισμού Μαρτίου).

Ευρώ

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη συνεχίζει να μειώνεται προς το στόχο της ΕΚΤ και η τάση αποπληθωρισμού δεν έχει ακόμη δείξει σημάδια στασιμότητας όπως έγινε στις ΗΠΑ. Υπενθυμίζουμε ότι αυτός ο κύκλος πληθωρισμού των ΗΠΑ επηρέασε και τον ευρωπαϊκό για περίπου έξι μήνες, ωστόσο τα νέα μέχρι στιγμής πρέπει να
ηχούν ευχάριστα στην ΕΚΤ. Οι αναθεωρήσεις στα στοιχεία του PMI επιβεβαίωσαν ότι η οικονομία μάλλον επεκτείνεται ξανά σε μέτρια επίπεδα. Συνολικά, αναμένουμε από την ΕΚΤ να αντιδράσει σε αυτά τα θετικά νέα διατηρώντας τα επιτόκια αμετάβλητα αυτή την εβδομάδα, αλλά αφήνοντας να εννοηθεί έντονα ότι θα τα μειώσει κατά 0,25% στην επόμενη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Δολάριο ΗΠΑ

Μια ακόμη έκθεση για την εκρηκτική αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ έβαλε τέλος σε κάθε αμφιβολία σχετικά με την ισχύ της αμερικανικής αγοράς εργασίας. Με τις νέες θέσεις εργασίας σε πολύ υψηλότερο από το αναμενόμενο επίπεδο και με την πτώση του ποσοστού ανεργίας, η Fed πιθανότατα ανακουφίστηκε βλέποντας ότι η αύξηση των μισθών περιορίστηκε. Εντούτοις, οι αγορές δείχνουν ότι υπάρχει 50% πιθανότητα οι μειώσεις να μην έρθουν μέχρι τον Ιούλιο. Ωστόσο, το δολάριο δεν επωφελήθηκε πολύ από αυτό και έκλεισε την εβδομάδα σχεδόν σταθερά σε σταθμισμένους όρους.

*Ο Enrique Diaz-Alvarez είναι Chief Financial Risk Officer στην Ebury

Διαβάστε ακόμη     

«Αποκαλυπτήρια» για την ετήσια έκθεση της ΤτΕ – Τα εύσημα και τα «καμπανάκια» Στουρνάρα από το βήμα της γ.σ.

«Πράσινο» στα πλάνα για το πρώην κτίριο της ΝΔ στη Ρηγίλλης: Αντί για ξενοδοχείο 5*, τελικά κατοικία με πισίνα

Στη Βουλή η «κόντρα» για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες – Τα έσοδα για το Δημόσιο και οι επόμενες κινήσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ